Kierowca Karetki

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kierowca Karetki

Postprzez Tancerz » poniedziałek 02 października 2006, 14:30

Witam, ostatnio wymyśliłem sobie że chcę bardzo zostać kierowcą karetki :) obecnie ucze się w LO (druga klasa) mam 19 lat ( wiem że już dawno powinienem mieć szkołę za sobą ale miałem z tym pod górkę :oops: ) i teraz moje pytanie, jakie są wymagania na kierowcę karetki :?: jakie wykształcenie :?: czy trzeba mieć odpowiednią ilość lat :?: jakąś praktyke jako kierowca :?: jaka jest droga by zostać takim kierowcą :?: nie moge nic w necie znaleść :? bardzo proszę o pomoc :) pozdrawiam ciepło :D Tancerz rulez 8)
Prawo jazdy KAT. B
Skoda Felicia 1.3

-Puchatku? :(
-Tak Prosiaczku?
-Nic :( -po chwili łapiąc go za rączke rzekł-Chciałem tylko upewnić się, że jesteś :(
Tancerz

Postprzez cman » poniedziałek 02 października 2006, 14:42

Art. 95a. 1. Kierującym pojazdem uprzywilejowanym może być osoba, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, która:
1) ukończyła 21 lat;
2) posiada zaświadczenie wydane przez pracodawcę, potwierdzające jej zatrudnienie oraz spełnienie wymagań w zakresie badań lekarskich, o których mowa w art. 122 ust. 2, i psychologicznych, o których mowa w art. 124 ust. 2.
cman

Re: Kierowca Karetki

Postprzez ella » poniedziałek 02 października 2006, 14:45

Tancerz napisał(a):nie moge nic w necie znaleść

trzeba było szukać na forum a nie w necie :lol:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... wilejowane
ella
Moderator

Postprzez ella » poniedziałek 16 października 2006, 23:06

W nowym projekcie ustawy wprowadzono pewne zmiany

Wymagania w stosunku do kierujących pojazdami uprzywilejowanymi lub przewożącymi wartości pieniężne

Art. 104. 1. Kierować pojazdem uprzywilejowanym może osoba, która:
1) ukończyła 21 lat;
2) posiada odpowiedni do rodzaju pojazdu dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym;
3) nie posiada przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem uprzywilejowanym;
4) nie posiada przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem uprzywilejowanym;
5) ukończyła kurs dla kierowców pojazdów uprzywilejowanych;
6) posiada zezwolenie na kierowanie pojazdami uprzywilejowanymi w zakresie określonej kategorii prawa jazdy.

. Kurs dla kierowców pojazdów uprzywilejowanych obejmuje:
1) naukę teoretycznych podstaw techniki i taktyki jazdy w warunkach specjalnych, przepisów ruchu drogowego, problematykę wypadków drogowych i psychologii transportu przeprowadzaną w formie wykładów i ćwiczeń sprawdzających wiedzę;
2) zajęcia praktyczne z techniki i taktyki jazdy w warunkach specjalnych;
3) kontrolne sprawdzenie poziomu osiągniętej wiedzy i umiejętności, w formie egzaminu.
ella
Moderator

Postprzez Tancerz » wtorek 17 października 2006, 00:07

hehe :D ella ty wiesz jak mi poprawić humor :) teraz tylko poczekam 2 latka aż skończę 21 latek i lecę na taki kurs :D
Prawo jazdy KAT. B
Skoda Felicia 1.3

-Tak Prosiaczku?
-Nic :( -po chwili łapiąc go za rączke rzekł-Chciałem tylko upewnić się, że jesteś :(
Tancerz

Postprzez maciass » wtorek 17 października 2006, 00:45

tak z ciekawosci - dlaczego akurat kierowca karetki? czyzby potrzeba pełnienia ważnej społecznie funkcji ? 8)
prawo jazdy kat. B od grudnia 2006 ;)
maciass

Postprzez Tancerz » wtorek 17 października 2006, 11:54

maciass napisał(a):tak z ciekawosci - dlaczego akurat kierowca karetki? czyzby potrzeba pełnienia ważnej społecznie funkcji ? 8)
wiesz, sam do końca nie wiem dlaczego akurat tak, mam dopiero 19 lat, jeszcze bardzo długa droga do tego by zostać takim kierowcą, także wszystko może mi się odmienić, ale póki co bardzo chcę taką osobą zostać, zapytałeś mnie dlaczego...ciężko jest powiedziec, może np. dlatego że gdy kiedys chodziłem do podstawówki i zresztą do dziś tak mam jak widze jadącą karetkę na sygnale to mam niesamowite dreszcze i ogromne podniecenie :oops: :roll: pomyślałem sobie że ciekawa może być taka praca, a przy tym będę odpowiedzialny za kogoś zycie, za kogoś marzenia......to piękne....pozdrawiam Cię
Prawo jazdy KAT. B
Skoda Felicia 1.3

-Tak Prosiaczku?
Tancerz

Postprzez Sławek_18 » wtorek 17 października 2006, 14:54

No to BARDZO sie zastanow nad tym....
KOlega ma sasiada co jezdzi na karetce. Poprostu tragedia jezdzic na sygnale to tez nie jest jakos szuper, trzeba uwazac jak jasna cholera.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Adam-nd » wtorek 17 października 2006, 15:36

Mojej mamy brat tj mój wujek pracuje w MSWiA tam jeździ na karetce. Pracuje tam przeszło 20 lat i mówi że ma już tego dość, jak ma wsiadać za "kółko" to go nosi. Ma dużo wesołych sytuacji ale mówi że ma dosyć :)
Rozpoczęcie kursu na prawko "B" - 13.05.2006
Zdane prawko B - 14.10.2006
Odbiór prawka B - 20.10.2006
Zdane prawko C - 20.05.2015
Zdane prawko CE - 07.07.2015
Adam-nd

Postprzez She18 » wtorek 17 października 2006, 15:39

Sławek_18 napisał(a):Poprostu tragedia jezdzic na sygnale to tez nie jest jakos szuper, trzeba uwazac jak jasna cholera.

Zgadzam sie ze Sławkiem :!: Trzeba uwazac bardziej niz zwykle szczegolnie gdzy jedzie sie z chorym :!:
Egzamin zdany:12.05.2006r.
Prawko odebrane:24.05.2006

Obrazek
She18

Postprzez miros » wtorek 17 października 2006, 17:34

to jest ponoc ekstremalnie stresujaca praca. ciagly wyscig z czasem, oczy do okola glowy i ciagle wkur.wienie, bo jakis debil nie potrafi zjechac na kraweznik i przepuscic karetki.

kiedys jakis reporter zrobil wszystkie kursy na kierowce karetki i zatrudnil sie na jeden dzien, zeby zobaczyc jak wyglada ta praca.
podsumowal to mniej wiecej tak: nigdy juz nie bedzie prowadzic karetki, bo poprostu nie ma tak silnych nerwow. po skonczonym dniu pracy, caly czas mial w glowie sygnal karetki, migoczace swiatelka i ogolnie byl mocno zniszczony.

naprawde powaznie sie zastanow, czy dasz rade. najlepiej jak przed podjeciem decyzji, pogadasz z kierowcami karetek.

goscie sie staraja jak moga, a co dostaja w zamian od publiki zebranej na miejscu zdarzenia? teksty w stylu: "ooooooo nie spieszyyyylooo im sie zbytnioo..... musieli pewnie papieroski dopalic....."

Z zewnatrz "fajnie" to wyglada jak taka karetka dosuwa na sygnale, kombinujac jakby tu dotrzec przed smierca na miejsce wypadku.
I za to nalezy sie im respekt, za to sciganie sie ze smiercia.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Powrót do Luźna gadka