przez Tancerz » poniedziałek 02 października 2006, 14:30
przez cman » poniedziałek 02 października 2006, 14:42
Art. 95a. 1. Kierującym pojazdem uprzywilejowanym może być osoba, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, która:
1) ukończyła 21 lat;
2) posiada zaświadczenie wydane przez pracodawcę, potwierdzające jej zatrudnienie oraz spełnienie wymagań w zakresie badań lekarskich, o których mowa w art. 122 ust. 2, i psychologicznych, o których mowa w art. 124 ust. 2.
przez ella » poniedziałek 02 października 2006, 14:45
Tancerz napisał(a):nie moge nic w necie znaleść
przez ella » poniedziałek 16 października 2006, 23:06
Wymagania w stosunku do kierujących pojazdami uprzywilejowanymi lub przewożącymi wartości pieniężne
Art. 104. 1. Kierować pojazdem uprzywilejowanym może osoba, która:
1) ukończyła 21 lat;
2) posiada odpowiedni do rodzaju pojazdu dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym;
3) nie posiada przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem uprzywilejowanym;
4) nie posiada przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem uprzywilejowanym;
5) ukończyła kurs dla kierowców pojazdów uprzywilejowanych;
6) posiada zezwolenie na kierowanie pojazdami uprzywilejowanymi w zakresie określonej kategorii prawa jazdy.
. Kurs dla kierowców pojazdów uprzywilejowanych obejmuje:
1) naukę teoretycznych podstaw techniki i taktyki jazdy w warunkach specjalnych, przepisów ruchu drogowego, problematykę wypadków drogowych i psychologii transportu przeprowadzaną w formie wykładów i ćwiczeń sprawdzających wiedzę;
2) zajęcia praktyczne z techniki i taktyki jazdy w warunkach specjalnych;
3) kontrolne sprawdzenie poziomu osiągniętej wiedzy i umiejętności, w formie egzaminu.
przez Tancerz » wtorek 17 października 2006, 00:07
przez maciass » wtorek 17 października 2006, 00:45
przez Tancerz » wtorek 17 października 2006, 11:54
wiesz, sam do końca nie wiem dlaczego akurat tak, mam dopiero 19 lat, jeszcze bardzo długa droga do tego by zostać takim kierowcą, także wszystko może mi się odmienić, ale póki co bardzo chcę taką osobą zostać, zapytałeś mnie dlaczego...ciężko jest powiedziec, może np. dlatego że gdy kiedys chodziłem do podstawówki i zresztą do dziś tak mam jak widze jadącą karetkę na sygnale to mam niesamowite dreszcze i ogromne podniecenie :oops: :roll: pomyślałem sobie że ciekawa może być taka praca, a przy tym będę odpowiedzialny za kogoś zycie, za kogoś marzenia......to piękne....pozdrawiam Cięmaciass napisał(a):tak z ciekawosci - dlaczego akurat kierowca karetki? czyzby potrzeba pełnienia ważnej społecznie funkcji ? 8)
przez Sławek_18 » wtorek 17 października 2006, 14:54
przez Adam-nd » wtorek 17 października 2006, 15:36
przez She18 » wtorek 17 października 2006, 15:39
Sławek_18 napisał(a):Poprostu tragedia jezdzic na sygnale to tez nie jest jakos szuper, trzeba uwazac jak jasna cholera.
przez miros » wtorek 17 października 2006, 17:34