Prawo jazdy terminowe i bezterminowe

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy terminowe i bezterminowe

Postprzez sakol » niedziela 24 września 2006, 23:16

Witam wszystkim :)
Ostatnio wraz ze znajomymi sprzeczaliśmy się na temat obowiązujących przepisów . Dwóch z moich znajomych zapisało się na kurs ,na miejscu poinformowano ich ponoć ,że w przypadku pozytywnego wyniku z egzaminu ich prawa jazdy będą terminowe... Ja sam zdałem prawko w czerwcu ,od około połowy tego miesiąca jestem już pełnoprawnym kierowcą z bezterminowym prawkiem.

Moje pytania są następujące :
1. Czy to prawda ,że wszystkie prawa jazdy od danego dnia mogą być tylko terminowe ?
2. Czy weszła w życie jakaś ustawa (wraz z tą o którą pytam wcześniej ) mówiąca o tym, że wymianie lub zmianie statusu ( z bezterminowego na terminowe) podlegały by prawka z jakiegoś tam okresu ( np. moje) ?

Myśle,że napisałem to dość zrozumiale ;) pozdrawiam
sakol

Postprzez ella » niedziela 24 września 2006, 23:48

na miejscu poinformowano ich ponoć ,że w przypadku pozytywnego wyniku z egzaminu ich prawa jazdy będą terminowe...

O tym czy prawko bedzie terminowe, czy bezterminowe decyduje lekarz a nie wynik egzaminu.
Wynik egzaminu decyduje tylko o tym czy dostaniesz prawko czy zdajesz dalej :lol:
1. Czy to prawda ,że wszystkie prawa jazdy od danego dnia mogą być tylko terminowe ?

Nie prawda.
Czy weszła w życie jakaś ustawa (wraz z tą o którą pytam wcześniej ) mówiąca o tym, że wymianie lub zmianie statusu ( z bezterminowego na terminowe) podlegały by prawka z jakiegoś tam okresu ( np. moje) ?

Nic takiego nie weszło.
Ponoć za kilka....naście lat ma wejść ujednolicone prawko unijne dla wszystkich krajów i ma być tylko na 10 lat.
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... ght=unijne
ella
Moderator

Powrót do Luźna gadka