Pytanie o tarczke.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanie o tarczke.

Postprzez fafal » środa 13 września 2006, 10:18

Zeby bylo jasniej przedstawe sytuacje, zeby bylo latwiej zrozumiec o co mi chodzi.

Wczoraj poszedlem do pracy na godz:10.00 wypisalem sobie tarczke no i kilka kursow godzina 16 bylem spowrotem.
I teraz tak, tarczke zostawilem w tachografie by liczyla mi sie 11 godzina przerwa. Dzis mamy nowy dzien i teraz jest mopje pytanie czy powinienem pojsc do pracy zeby wyjac ta wczorajsza tarczke i wlorzyc na dzien dzisiejszy?

Dodam ze dzisiaj mam wolne znaczy sie nie jezdze, to tez musze wlorzyc tarczke czy moze byc np. jeszcze ta z wczoraj w srodku?
Interesujesz sie motoryzacja? a moze ciezarowkami?
Sprawdz http://www.fan4truck.yoyo.pl/forum
Prawo jazdy:
kat. B
kat. C
kat. C+E
fafal

Postprzez njoy » środa 13 września 2006, 14:10

Tarczka jest na 24 godziny. Dłużej w tachografie nie może być włożona. Jak ją tam zostawiłeś, to musisz pójść i ją wyjąć.
Tarcza jest ewidencją Twojego czasu pracy, a nie czasu postoju pojazdu. Nikogo w ITD nie obchodzi, że samochód stał z Twoją tarczką, oni będą się interesowali tym że tarczka była w tachografie ponad 24 godziny.
njoy

Postprzez fafal » czwartek 14 września 2006, 17:54

Troche to dziwne bo pytalem sie tez innego czlowieka ktor zajmuje sie tym na codzien i powiedzial ze tarczka moze byc zostawiona. Pozniej tylko wypisuje sie w tym przypadku na srode tarczke urlopowa.

Co o tym sadzisz kolego?
Bo juz nie wiem w koncu kogo sluchac, kazdy mowi cos innego.

Kiedys w innej kwestii tez jeden kierowca mowil inaczej drugi kompletnie inaczej.
A chodzilo o to, ze podczas gdy samochod stoji i liczy mi sie przerwa powiedzmy w czwartek, tarczka jest w samochodzie to przed moim przyjsciem do pracy czasami pracownicy przestawiaja samochod o jakies 10 metrow.
Czyli jada na mojej wczorajszej tarczce, i teraz pewien kierowca powiedzial ze w takiej sytuacji na odwrocie tarczki powinienem wpisac ze "Pracownicy przestawiali samochod" drugi zas powiedzial ze nie moze tak byc i ta tarczka jest niewazna i szef w takiej sytuacji powinien mi wypisac tarczke urlopowa, i co Wy na to?
Prawo jazdy:
kat. B
kat. C
kat. C+E
fafal

Postprzez Tomek_ » czwartek 14 września 2006, 20:10

Przepisy dotyczace tachografow i czasu pracy kierowcow gdy chodzi o takie wlasnie detale sa bardzo zakecone. Najrozsadniej chyba byloby zasiegnac poradu od specjalistow od prawa transportowego, a niewatpliwie jest nim autor ksiazki "Czas pracy - Vademecum kierowcy i pracodawcy".

Ksiazka kosztuje 35 zl i podobno w dobry sposob, z tego co czytalem na innych forach wyjasnia wiele watpliwosci. Mozna ja kupic przez internet z tej strony :
http://grupaimage.pl/?s=sklep&id=288

Oto jej opis:

Książka jako pierwsza na rynku opisuje zmiany jakie zostaną wprowadzone do czasu pracy przez nowe rozporządzenie UE nr 561/2006. Dodatkowo z lektury tej pozycji można się dowiedzieć o zasadach obsługi i użycia tachografu cyfrowego (zatwierdzone zmiany.. już od maja 2006!) zgodnie z obowiązującą ustawą jak nowymi regulacjami. Szczegółowo opisuje wyłączenia od obowiązku stosowania tachografu, oparte na literze prawa a nie na „kosztownych” szkoleniach postojowo-parkingowych. Opisuje również metody fałszowania odczytów tachografów, jak również czynności kontrolne ITD. z uwzględnieniem kar nakładanych za niedopatrzenia i celowe działania. Co najważniejsze jest napisana językiem zrozumiałym przez co stanowi obowiązkową pozycję każdego kierowcy i pracodawcy. Ponadto zawarto w niej: - interpretację przepisów socjalnych - organizację czasu pracy - profesjonalne opracowanie graficzne - SUPER DODATEK: podręczny słowniczek kierowcy w transporcie drogowym (francuski, niemiecki, angielski i rosyjski) Opis autora: Sebastian Paluch jest byłym pracownikiem Inspekcji Transportu Drogowego, który przeszedł na drugą stronę barykady i poprzez swoje publikacje pomaga uchronić firmy transportowe i kierowców przed karami nakładanymi przez ITD. i jej odpowiedników w krajach europejskich. Jest autorem wielu odwołań od krzywdzących decyzji ITD., które z 99% są rozpatrywane z korzyścią dla firm transportowych i kierowców.

P.S. Mam nadzieje, ze nie zostane zlinczowany za reklame :D
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez fafal » czwartek 28 września 2006, 18:01

Mam kolejne pytanie jesli chodzi o czas pracy. Co do ksiazki to ja kupie jest to pewne jak w banku, ale obecnie brak funduszy.

Przykladowa sytuacja.

O godz: 5:30 kierowca wyrusza do firmy X z towarem, droga zajmuje mu godzine , rozladunek zajmuje 30 minut, gdzie mamy lozeczko na tachograie czyli kieorwcy w tym czasie robi sie przerwa pol godzinna.
I na tym praca jako praca zlecona przez pracodawce kierowcy sie konczy.

Czyli o godzinie 7:00 konczy prace, ale chce jeszcze cos przewiesc dla siebie.

Czyli o 7:00 wyjezdza w trase ktora zajmuje mu 2 godziny poczym dojezdza na miejsce powiedzmy do rodzinki, siedzi sobie u niej 50 minut. Jakies sniadanko, kwaka te sprawy.
Po tym jedzie jakies 500 metrow do powidzmy wujaszka. Tam rowniez spedza jakies 50 minut, gdzie laduje sobie meble ktore chce przewiesc.
Wraca sobie do miejsca zamieszkania swojego, pozdroz trwa powiesxzmy 2,5 godziny.

Poczym rozlaowywuje sobie te meble co zajmuje mu kolejne 30 minut i wraca do firmy celem odstawienia samochdu.

I teraz pytanie czy kieorwca w tym przykladzie zrobil cos wbrew przpeisom, np. czy przekroczyl jakis czas??

Dodam iz podczas postojow lozeczko bylo wlaczone czyli kreslona byla przerwa.
Prawo jazdy:
kat. B
kat. C
kat. C+E
fafal

Powrót do Luźna gadka