Samochód służbowy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Samochód służbowy

Postprzez jimorrison » niedziela 16 kwietnia 2006, 21:17

pozdrowiwszy wszystkich biesiadnikow gesto i serdecznie zadaje pytanie znad wielkanocnego stolu co by to forum nie umarlo :P
sytuacja jest nastepywajaca ;]...
jade samochodem ktory jest zarejestrowany na firme (tzn. w polu "Właściciel Adres" jest wpisana nazwa oraz pelny adres firmy). Jade sobie takim samochodem (mam prawo jazdy oraz w/w dowod rejestracyjny). Nic nie zrobilem zlego (tzn. jade w mysl przepisow), lapie mnie drogowka - zwykla rutynowa kontrola.
Czy w mysl przepisow moga sie doczepic do mnie z jakis wzgledow, ze auto sluzbowe a ja nie jestem upowazniony czy cos w te desen? Niby nie daja w firmie zadnych upowaznien - czy drogowka moze zarzadac jakiegos pozwolenia/upowaznienia, jesli tak to skad wie ze sa takie wydawane w firmie? czy moze wszystkie auta zarejestrowane na "firme" powinny miec wydawane dod. pozwolenia. Takiego typu pytania mozna mnozcy ;)
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez Sławek_18 » niedziela 16 kwietnia 2006, 21:35

Nie powinni sie doczepic. To tak samo jak jedziesz autem nie zarejestrowanym na Ciebie, tylko na kolege.
Auta sluzbowe sa kierowane przez roznych ludzi, i glupota by bylo aby dla kazdego trzeba byloby wydawac upowaznienie. Oj jakbym chcial jezdzic sluzbowka :D :D Nie martwilbym sie o cos tam trzeszczy skrzypi itp. :twisted:
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez ella » niedziela 16 kwietnia 2006, 22:14

A u mnie w firmie autami słuzbowymi jezdzą tylko te osoby, które mają upowaznienie.
ella
Moderator

Postprzez Mara » niedziela 16 kwietnia 2006, 22:21

Ja też muszę miec upoważnienie na kierowanie pojazdami należącymi do firmy. Nie mam tam wymienionych marek (mamy 3 różne marki) tylko ogólnie że firma upoważnia mnie do prowadzenia samochodu służbowego firmy X pod warunkiem

posiadania odpowiedniego prawa jazdy
oraz
zachowania zasad użytkowania pojazdu określonych zarządzeniem Ministra Komunikacji z dnia 14.12.1982 :shock: w sprawie użytkowania pojazdów samochodowych do celów służbowych (M.P.Nr 30 z 1982 poz 263)

Tak mam napisane a to pismo mam skierowane do Organów kontroli ruchu drogowego.
Mara

Postprzez jimorrison » poniedziałek 17 kwietnia 2006, 10:48

ella napisał(a):A u mnie w firmie autami słuzbowymi jezdzą tylko te osoby, które mają upowaznienie.

no tak, ale skad policjant z drogowki bedzie wiedzial ze musisz miec upowaznienie zeby prowadzic auto?
jezdze samochodem starszego ktory jest zarejestrwany na firme, ja nie mam zadnego zwiazku z ta firma (nie pracuje w niej). zastanawiam sie czy nie lamie jakiegos paragrafu :P i czy w razie kontroli moze sie drogowka o czegos doczepic.

EDIT: Jaromir_85 poruszyl wazna kwestie - tez slyszalem o jakis dodatkowych "uprawnieniach" ktore trzeba miec aby poruszac sie takim autem.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 17 kwietnia 2006, 10:49 przez jimorrison, łącznie zmieniany 1 raz
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez JAROMIR_85 » poniedziałek 17 kwietnia 2006, 10:48

a do kierowania sluzbowych nie potrzeba jakis testow i badan psychologicznych czasem ?? wiem ze wsrod znajomych kilka osob robilo???Oczywiscie jesli jedzie sie w celach sluzbowych, bo prywatnych to tka jakby od kogos samochod pozyczyc ?? Przydalby si ejakis policjant z drogowki na forum:)
PKS
JAROMIR_85

:)

Postprzez Polonez » poniedziałek 17 kwietnia 2006, 11:33

A ja jeżdziłem służbowym Transitem dodajmy ze było to na praktyce ;) A moim upoważnieniem było polecanie od szefa : " Zawież , przywież " ;)
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Powrót do Luźna gadka