samochod i okulary

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

samochod i okulary

Postprzez awi » poniedziałek 06 lutego 2006, 15:17

ja mam pytanie zwiazane z jazda samochodem w okularach. na prawie jezdzie mam napisane 01, na samym dole, na drugiej stronie. czy to znaczy ze zawsze w czasie jazdy musze nosic okulary, a jesli nie to dostene mandat, czy nie musze a powinnam? bo normalnie nie nosze okularow i jest mi to troche nie po drodze:/
awi

Postprzez ella » poniedziałek 06 lutego 2006, 15:30

01 - wymagane używanie szkieł korekcyjnych podczas jazdy,

Bez tego nie możesz jeździć.
ella
Moderator

Postprzez awi » poniedziałek 06 lutego 2006, 15:57

a jesli jezdze bez to co twedy:>
awi

Postprzez karool1988 » poniedziałek 06 lutego 2006, 16:19

A po co ty wogole podawalas lekazowi ze masz wade wzroku?? ja jakbym podal ze mam to dostalbym prawko na 5 lat a potem znowu badania a tak mam bezterminowo, czyli do momentu kiedy mi zabiora:D
24. 01. 2006 zdany egzamin za pierwszym razem:)
Ujeżdżał będę Nissana Primere 2.0TD :)
Odebrane 31.01.2006
karool1988

Postprzez awi » poniedziałek 06 lutego 2006, 16:28

karool1988 napisał(a):A po co ty wogole podawalas lekazowi ze masz wade wzroku?? ja jakbym podal ze mam to dostalbym prawko na 5 lat a potem znowu badania a tak mam bezterminowo, czyli do momentu kiedy mi zabiora:D

no ale on mnie zbadal:P i sam sie dowiedzial ze mam wade:/ eh dzis odebralam prawkoi teraz zero radosci:/
awi

:)

Postprzez Polonez » poniedziałek 06 lutego 2006, 16:37

A ja mam od 25,08,05 do 10,04,08 i mi to nie przeszkadza ;)
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Postprzez awi » poniedziałek 06 lutego 2006, 16:40

ja mam bezterminowo tylko w tych okularach:/
awi

Postprzez Małgonia11 » poniedziałek 06 lutego 2006, 16:41

Hmmm... Tak czytam te wypowiedzi, rozmawiam ze znajomymi i widzę, że miałam duże szczęście bo dostałam badania na 7 lat :D Teraz tylko muszę zdać !
28.06.2006 - zdane !
Mój pierwszy samochód - Ford Fiesta
Małgonia11

Postprzez Silent » poniedziałek 06 lutego 2006, 17:57

awi napisał(a):a jesli jezdze bez to co twedy:>

Andrzej Szóstek - dyrektor olsztyńskiego WORD napisał(a):Witam!
Lekarz wydając zaświadczenie stwierdził, że kierujacy pojazdem musi używać okularów. Ten wymóg został wpisany do prawa jazdy. W tej sytuacji trzeba sie liczyć nie tylko z mandatem ale również ze szczególną odpowiedzialnością w razie spowodowania wypadku drogowego.
Obrazek
Silent

Postprzez eliot » środa 08 lutego 2006, 18:12

ella są gdzieś w necie te wszystkie oznaczenia ? mam na myśli właśnie na samym dole 01 itp.
eliot

Postprzez ella » środa 08 lutego 2006, 18:23

Małgonia11 tu je wszystkie wymieniła.

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 1045#51045
ella
Moderator

Postprzez MarryAnn » czwartek 09 lutego 2006, 00:21

Nie wykluczone że też bym dostała terminówke - wada wzroku troszke ponad -1
szczerze mówiąc to bliżej mi do -2 niż -1.

Jednak kiedy szłam na badania do lekarza to założyłam kontakty i modliłam się co by ich nie wypatrzyła :D
Swoją drogą naczodzień i tak w kontaktach chodze, bo jest mi poprostu wygodniej,
ale po co mam mieć to w prawku?

Poza tym jak bym miała że moge w szkłach lub kontaktach, to policjantowi z drogówki musiałabym udawadniać że mam kontakty?!
Panie Władzo, Pan tu popatrzy, ta cienka obwódka w okół tęczówki to moje szkło kontaktowe...
Ale by była jazda...
Teoria 13 stycznia, WORD Warszawa bemowo, godzina 10, stanowisko 6
Praktyka 13 stycznia, WORD Warszawa bemowo, godzina 12, samochód 6

24 stycznia, Białołęka Ratusz, odbiór prawka

Do kompletu brakuje mi jeszcze tylko samochodu
MarryAnn

Postprzez Baran » czwartek 09 lutego 2006, 00:52

MarryAnn napisał(a):Poza tym jak bym miała że moge w szkłach lub kontaktach, to policjantowi z drogówki musiałabym udawadniać że mam kontakty?!
Panie Władzo, Pan tu popatrzy, ta cienka obwódka w okół tęczówki to moje szkło kontaktowe...
Ale by była jazda...

No niestety z tym jest problem. Samo oznaczenie 01 to ogólnie wymagana korekta wzroku - niektórzy nawet z tym mają problem, bo czasem policja nie uznaje szkieł kontaktowych jako szkła korekcyjne, dla nich szkłą korekcyjne to typowe szklane okulary i już. Poza tym czytałam jakiś czas temu artykuł o tym, że "policjant nie lekarz, nie musi rozpoznać czy ktoś ma szkła czy nie". No ale ustawodawcy jakoś nie pomyśleli o tym, że wyciąganie szkieł z oka palcami bądź co bądź brudnymi po kontakcie z kierownicą jest niedpuszczalne (nie mówię o jakichś ekstremalnych warunkach, tylko że do kontaktów to naprawdę trzeba mieć czyste ręce, chyba że ktoś lubi zapalenia spojówek).

Ja mam jeszcze inny problem - w prawku 01.01 czyli jazda w okularach - nie wiem dlaczego durna lekarka nie mogła mi dać 01.06 (okulary lub szkła kontaktowe) - co to za różnica dla niej a ja miałabym jakąś alternatywę. Nawet nie spytała się czy noszę szkiełka (no fakt, przy badaniu nie miałam, zaczełam nosić kilka miesięcy później), a ja o różnych oznaczeniach dowiedziałam się po badanich, zreszta myślałam że będę miała ogólnie, nakazana korekcja wzroku :-( Za 3 lata przy przedłużaniu będę mądrzejsza... Teraz czekam tylko jaki efekt przyniesie kontrola nadgorliwego pana, kiedy ja mu zaświecę oczkami ze szkiełkami a w prawku wbite że muszę jednak bryle mieć.
Baran

Powrót do Luźna gadka