żarówki świateł mijania

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

żarówki świateł mijania

Postprzez Polonez » wtorek 31 stycznia 2006, 13:51

Jakie macie żarówki do świateł mijania. ? Ostatnio znajomy polecił mi zastąpić zwykłe żarówki na żarówki jak to okreslił - " niebieskie " . Poszukałem na allegro i znalazłem coś takiego : "
Dużą popularnością wśród kierowców cieszą się żarówki Blue Light oraz Light Power ( +50%). W Blue Light emitowane światło przypomina ksenonowe, wydaje się jaśniejsze i bardziej kontrastowe niż standardowe halogenowe. W Light Power mamy 50% przyrost światła dzięki mniejszemu ale dłuższemu żarnikowi.

link : http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=82280102 co o nich sądzicie , ma ktoś coś takiego , przymierza się do zamiany - warto ?
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Postprzez Agawa » wtorek 31 stycznia 2006, 14:16

Ja Ci powiem szczerze, że bym nie wymieniała na żadne pseudo ksenonowe zarówki.Polonez (z tej serii co ma mamy tzn. my i Ty Polonez) jest wystarczająco ładnym autem i nie potrzeba mu żadnych szpanerskich bajerów tego typu.Żarówki standardowe są bardzo dobre i mocno swiecą.Pozatym swiatła tych żarówek sa strasznie nieprzyjemne dla oka dla kierowcy nadjeżdżającego z naprzeciwka( z własnych doświadczeń) :shock:
Agawa

:)

Postprzez Polonez » wtorek 31 stycznia 2006, 14:24

heh agawo bynajmniej nie chodzi mi o żadne bajery :) Chcociaż autko wtedy ładniej wygląda ;) Po prostu podobno są lepsze dają lepsze swiatło itp. a Hella to bardzo dobra firma więc chyba pasci nie wciskają :) ( chyba :lol: ) Poczekajmy na kolejne wypowiedzi ;)

TUTAJ dokładne info : http://www.hella.pl/mainpl/shop/katalog/index.php?k=88
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Postprzez miros » wtorek 31 stycznia 2006, 15:34

nie wiem czy to dobra firma ta hella. ja mam zaroweczki philipsa +50%, no i roznica przy wymianie byla zauwazalna. swieca jasniej, daja lepszy kontrast.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez mazak » wtorek 31 stycznia 2006, 23:50

Miałem te żarówki i .... są gorsze. Fajnie wygladają, ale swiecą słabiej. Zmieniłem na żarówki 95/110 Watt (normalnie 55/60). O wiele jaśniejsze, koszt za jedną ok. 22 zł. Szukaj na stacjach bezynowych. Pozdrawiam
JEŚLI WIERZYSZ, ŻE NIE MA RZECZY NIE MOŻLIWYCH. TO TRZAŚNIJ OBROTOWYMI DRZWIAMI
mazak

Postprzez laciak » środa 01 lutego 2006, 00:25

Po pierwwsze jeżeli rzeczywiście chcesz mieć efekt białego światła ( pseudo xenonu) to bedziesz musiał jeszcze zmienić postojowe na białe , i najlepszym rozwiązaniem będą tu diody z płaskimi końcami

Po drugie nie licz na to że to światło będzie więcej ci dawało. Oczywiście swiatło będzie białe i będzie dawało efekt dziennego światła ale na pewno te żarówki nie będą swieciły dalej. Jeżeli dużo jeździsz poza miastem to bedzie ci się jeździło gorzej. Wiadomo autko wyglada fajniej z białymi światłami ale ..... tu trzeba się zastanowić czy wybierasz wygląd czy wygodę :)

Po trzecie pamiętaj by dobrać dobrze parametry. To oczym mówiła Agawa normlanie masz 55/50 albo 55/60 , jeżeli wybierzesz mocniejsze 95/100 albo 95/110 to będa cię przeklinać jadący z przeciwka , i możesz mieć problmey z instalacją. Zależy od samochodu , wiem że clio miały problem i stapiały się całe instalacje i cena fajnego światła wzrastała dramatycznie :P

Osobiście miałem takie 55/60 i byłem zadowolony jak jeżdziłem po miescie. W nocne trasy było już średnio. No i zywotność tych żarówek jest straaaszna :). Orginalne oplowskie 6lat , pseudo xenony 1 rok.
laciak

Postprzez mazak » środa 01 lutego 2006, 01:29

8) prośba do wszystkich - ustawiajcie swoje światła - koszt 20 zł - na stacji diagnostycznej. Ja swoje ustawiłem POZDRO :D
mazak

Postprzez njoy » środa 01 lutego 2006, 09:54

Znajomy wmontował sobie takie żaróweczki 95/100 W. Kosztowały około 50 zł za komplet. Po około 2 tygodniach intensywnego użytkowania miał kolejny wydatek - stopiły się kabelki od świateł, a że przechodziły akurat obok sterownika ABS-u, to nadtopiły i jego kabelki. W serwisie stwierdzili uszkodzenie sterownika ABS. Naprawa całości uszkodzeń to 2350 zł. Dodatkowo zapowiedzieli mu, że jak nie wymieni całych reflektorów (nagrzały się tak, że odbłyśnik się zdeformował) to nie przejdzie badań technicznych. Koszt na szrocie to jakieś 500 zł.
Za tą całą kasę mógł sobie przerobić reflektory na prawdziwe ksenony łącznie z obowiązkowymi wtedy spryskiwaczami reflektorów. Polak mądry po szkodzie, jak zwykle.
njoy

Postprzez mazak » czwartek 02 lutego 2006, 11:44

Znajomy wmontował sobie takie żaróweczki 95/100 W miał kolejny wydatek - stopiły się kabelki od świateł
Dziwne njoy, mam takie żarówki i po twoim poście zacząłem sprawdzać kable (czy się nie grzeją)... ale wszystko oki. Coś ten twój kumpel musiał miec zrypane z elektryką :hmm: chyba.
mazak

Postprzez Silent » czwartek 02 lutego 2006, 11:58

W starszych samochodach często elementem który znacząco pogarsza 'jasność' oraz odległość nośności światła jest po prostu zaśniedziały odbłyśnik... ja mam samochodzik z 1995 roku i zmiana klosza + odbłyśnika na nowe przyniosła kolosalne efekty :)
Obrazek
Silent

Powrót do Luźna gadka