Tragedia w Katowicach

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Tragedia w Katowicach

Postprzez instruktorka » niedziela 29 stycznia 2006, 20:46

Wyrazy współczucia dla rodzin ,których bliscy zginęli wczoraj wieczorem.Tym co przeżyli ,szybkiego powrotu do zdrowia życze.
instruktorka

Postprzez karool1988 » niedziela 29 stycznia 2006, 20:58

No mi tez jest przykro ale ta cala zaloba narodowa to juz mnie wkurza, nic normnalnego w radiu ani telewizji nie ma internet na czarno bialo, kurde rozumiem umarlo duzo osob ale codziennie umieraja ludzie i jakos nie placzemy po kazdym.
24. 01. 2006 zdany egzamin za pierwszym razem:)
Ujeżdżał będę Nissana Primere 2.0TD :)
Odebrane 31.01.2006
karool1988

Postprzez jedrek » niedziela 29 stycznia 2006, 21:06

nie chce wiedziec co sie bedzie dzialo w TV i radiu w przypadku jakichs zamachow.
Jak narazie telewizja troche przesadza z powodu wypadku.

Ludzie gineli,gina i ginac beda,to jest po prostu zycie :(
21.02.2006 godz. 16.00-pierwszy egzamin na prawko B i oblany na wzniesieniu.
27.03.2006 godz. 8.00-drugi egzamin i zdany bezbłędnie :D
5.04.2006 prawko odebrane
Pierwszy w zyciu wlasny samochod - Datsun (Nissan :D) Sunny 1.7D
jedrek

Postprzez Matylda » niedziela 29 stycznia 2006, 21:12

Ja również dołączam się z wyrazami współczucia.
Jednak popieram też wypowiedź Karoola1988 i uważam, załobę narodowa za przesadę. Wiem, że być może narażę się tymi słowami, ale takie jest moje zdanie. Codziennie w szpitalach i domach umierają ludzie, giną też na drogach, odchodzą na zawsze od swoich bliskich i jest to straszne i smutne. Myślę, że najlepszym "gestem" narodu jest pomoc rodzinom ofiar, zarówno ta finansowa jak i np. oddawanie krwi. Natomiast ogłoszenie żałoby to niepotrzebna sprawa.
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał !
Rozpoczęcie kursu: 22.08.2005
Egzamin 1 podejście: 23.11.2005 zaliczony pozytywnie
Prawo jazdy odebrane: 05.12.2005
Matylda

Postprzez Robik » niedziela 29 stycznia 2006, 21:18

Ze zdumieniem czytam powyższe dwa posty. Myślałem, że tu będą zapalone świeczki, a wy zrzędzicie na żałobę narodową. Nie zginęło kilka czy kilkanaście osób, lecz co najmniej 66! Ostatnio taka tragedia, jak mówił Lech Kaczyński, miała miejsce 19 lat temu(wypadek samolotu). Co prawda codziennie ginie sporo osób w wypadkach samochodowych i innych czy zabójstwach, ale jednak powszechnie się przyjmuje, że gdy jest to jedna, wielka tragedia, traktuje się rzecz inaczej. Niestety są tacy, którzy tego nie rozumieją lub nie chcą tego zrozumieć. Mój brat wczoraj siedział cały wieczór przy radiu, zszedł na kolację ok. godz. chyba 22.00 i okazało się, że... nic nie wie o tragedii. Radio przez cały czas puszczało muszykę i ani słowem nie wspomniało o wypadku(a już wzoraj było wiadome o co najmniej kilkunastu ofiarach śmiertelnych).

Ukłon w stronę tych, którzy rozumieją powagę sytuacji, np. wortalu Onet.pl
Robik

Postprzez _Kalik_ » niedziela 29 stycznia 2006, 21:27

To naprawdę wielka tragedia, ale moim zdaniem to całe ogłaszanie żałoby narodowej to jedna wielka "szopka",,,A w TV jeszcze robią sensację. Na tvnie "fakty" ogladałem to koleś się podniecał, że mówią o tym wypadku w wielu innych krajach( faktycznie powód do dumy :roll: :? )

Tak naprawdę cała żałoba narodowa już w swej nazwie jest wielką hipokryzją. Bo wielką tragedią jest ten wypadek głownie dla ludzi którzy stracili bliskich, znajomych etc. Większość ludzi zaduma się przez 10 minut i wraca do dalszych zajęć, a jeśli ktoś rzeczywiście przeżywa tragedię to woli chyba w ciszy i spokoju...nie lubię takich rzeczy "na pokaz" a tym jest moim zdaniem żałoba narodowa.

Wracając do wypadku to jak zwykle niestety musi dojść do tragedii, żeby ktoś się nagle zaczął interesować jakąś sprawą( tu: odśnieżanie dachów)... :?
_Kalik_

Postprzez cman » niedziela 29 stycznia 2006, 21:32

Robik, chodzi o to, że tak naprawdę cała żałoba narodowa, kondolencje itd. są w większości przypadków dlatego, że "tak wypada", "tak trzeba/powinno się". Sądzisz, że Kaczor wygłasza swoje przemówienia, bo go tragedia poruszyła osobiście?

Zresztą _Kalik_ mnie już uprzedził - rozwinął moją myśl.
cman

Postprzez karool1988 » niedziela 29 stycznia 2006, 21:36

Robik napisał(a):Ze zdumieniem czytam powyższe dwa posty. Myślałem, że tu będą zapalone świeczki, a wy zrzędzicie na żałobę narodową. Nie zginęło kilka czy kilkanaście osób, lecz co najmniej 66! Ostatnio taka tragedia, jak mówił Lech Kaczyński, miała miejsce 19 lat temu(wypadek samolotu). Co prawda codziennie ginie sporo osób w wypadkach samochodowych i innych czy zabójstwach, ale jednak powszechnie się przyjmuje, że gdy jest to jedna, wielka tragedia, traktuje się rzecz inaczej. Niestety są tacy, którzy tego nie rozumieją lub nie chcą tego zrozumieć. Mój brat wczoraj siedział cały wieczór przy radiu, zszedł na kolację ok. godz. chyba 22.00 i okazało się, że... nic nie wie o tragedii. Radio przez cały czas puszczało muszykę i ani słowem nie wspomniało o wypadku(a już wzoraj było wiadome o co najmniej kilkunastu ofiarach śmiertelnych).

Ukłon w stronę tych, którzy rozumieją powagę sytuacji, np. wortalu Onet.pl

Robik jesteś wierzący? myśle że tak jak 95% polaków przyjmij sobie ze skoro doszlo do takiej tragedii to znaczy ze bog tak chcial i juz, zaloba narodowa to gruba przesada bo politycy niby łączą sie z ofiarami a tak naprawde przez nich codziennie ginie wiele więcej osób (np. wypadki na polskich dziurawych i zle oznakowanych drogach) bo oni muszą dostawać olbrzymie diety.
Odebrane 31.01.2006
karool1988

Postprzez cappricio » niedziela 29 stycznia 2006, 22:10

a czemu nikt zaloby narodowej nie oglosił po smierci tylu osob, ktore zamarzły tej zimy???
cappricio

Postprzez karool1988 » niedziela 29 stycznia 2006, 22:36

cappricio napisał(a):a czemu nikt zaloby narodowej nie oglosił po smierci tylu osob, ktore zamarzły tej zimy???

No właśnie? Ja to wogole proponuje zalobe narodowa 365 dni w roku bo codziennie ktos umiera :lol:
Odebrane 31.01.2006
karool1988

Postprzez Grauko » niedziela 29 stycznia 2006, 22:38

Ja też nic nie wiedziałem o tragedii w Katowicach, bo wczoraj o 17 wybyłem na Studniówkę. Dowiedziałem się dopiero dzisiaj. A co do żałoby narodowej, to chyba dobre posunięcie (ale w TV nic "innego" niż wiadomości nie znajdziem :? )
Grauko

Postprzez pacia » niedziela 29 stycznia 2006, 23:51

Jedna śmierć to statystyka - milion to tragedia
Co prawda Stalin powiedział na odwrót, ale to bardziej oddaje współczesny stosunek człowieka do śmierci.
według mnie żałoba narodowa to dobry pomysł, jednak w Polsce przeradza się to w lekką paranoję i bitwe mediów kto zrobi lepszy reportaż. Jednka wspaniałe jest jak w obliczu tragedii potrafimy się jednoczyć i wspierać...
Śmierć jednej osoby jest odczuwalna tylko dla rodziny, przyjaciół, znajomych, natomiast nieprewidywalne tragedie, które ukazują kruchość człowieka i tego co stworzył, pochłaniając dziesiątki, setki, tysiące zabitych, zmuszają człowieka do refleksji, zatrzymania się choć na chwilę w wiecznie zabieganym świecie i zastanowienia się nad tym co by było gdyby.
Jednak zgadzam się z innymi postami w tym wątku, każda śmierć to tragedia i powinna być dla nas nauką, a nie przedstawieniem.

" cierpienie i śmierć to wielka szkoła życia " [`] [`] [`]
"Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie.
Większości ludzi taki śmiech sprawai ból."
pacia

Postprzez mildphoenix » poniedziałek 30 stycznia 2006, 00:04

nic dodać, nic ująć pacia. amen.
prawo jazdy kat. B, wydane 16.01.06
mildphoenix

Postprzez miros » poniedziałek 30 stycznia 2006, 00:31

dokladnie pacia chcialem uzyc tego samego powiedzenia (tylko ze w oryginalnej wersji)

tez mnie to troche smieszy, taka wielka solidarnosc z rodzinami ofiar. nawet sam putin i caly narod rosyjski sie z nami solidaryzuje. ludzie tak tym sie przejmuja bo wypada, bo jak sie nie przejmujesz to jestes zimnym bezuczuciowcem.
mi sie zdaje, ze to wszystko miedzy innymi, za sprawa mediow, ktore sie przescigaja w podawaniu coraz to nowszych informacji i coraz to glupszych reportarzy w stylu: "czy jest pan wstrzasniety tym calym zdarzeniem? jak pani przezywa smierc tylu osob? blablalbla"

mnie szczerze mowiac cala ta tragedia nie wzruszyla zbytnio. pewnie, smierc tylu niewinnych osob jest czyms strasznym ale zeby oglaszac wielka zalobe narodowa (zwlaszcza, ze znaczna wiekszosc polakow ten wypadek pierd....)

[']
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez Agawa » poniedziałek 30 stycznia 2006, 09:07

Nie znamy dnia i godziny...

[`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`]
[`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`][`]
Agawa

Następna strona

Powrót do Luźna gadka