Kategoria "C"

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kategoria "C"

Postprzez Polonez » sobota 21 stycznia 2006, 14:56

Większość z użytkowinków naszego Forum może się poszczycić prawkiem kategorii -B-. A czy nie myślicie o powiekszeniu swoich kwalifikacji ? Ja obecnie myśle nad zrobieniem w niedalekiej przyszłości kategorii -C-. Napewno przyda się w znajezieniu pracy no i tez jest to jakieś nowe doświadczenie frajda - szczególnie dla tych dla ktorych robienie prawka to przygoda , a nie tylko przymus itp. fajnie tak sobie taką ciężarówką pomykać a można i przy tym coś zarobić :) tak więc macie, zamierzacie robić ? Jeśli macie to co was skłoniło do zrobienia tej dodatkowej kategorii - chęc zarobku a moze Pasja ? A jeszcze jestem ciekaw jakie są wymagania stawiane kandydatom , jak wygląda kurs ( tzn. ile godzin ) i jaki jest egzamin - czy rownież nastapiły jakieś zmiany po 10tym stycznia? Pozdrawiam :)
PS> oczywiście jest jeszcze szereg innych kategorii więc piszcie :)
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Postprzez Vella » sobota 21 stycznia 2006, 15:04

Nie, zdecydowanie nigdy nie będę starała się o kategorię C. Może ewentualnie A, ale i to mało mozliwe.
W zasadzie to nawet B nie jest mi niezbędna.
A "robienie prawka to przygoda" raczej do mnie nie pasuje.
Ot, prawko może być przydatne, i to wszystko.
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez cman » sobota 21 stycznia 2006, 16:28

Szczerze mówiąc od zawsze chciałem mieć także inne kategorie, nie tylko B. Niestety jak do tej pory ciągle brakuje czasu :( W każdym razie na pewno prędzej czy później zrobię A, C i D - nie wiem jeszcze jak z wersjami +E do powyższych kategorii, to się jeszcze okaże z czasem. Nie jest to ze względu na pracę, zarobek itp., raczej przygoda, a także później świadomość, że jakby co to mogę zupełnie legalnie prowadzić taki czy inny pojazd :lol:

Jeśli chodzi o aktualne wymagania, ilość godzin itd., to wygląda to mniej więcej tak:
A - kurs: 30h teorii, 20h jazdy - egzamin: 162 zł
C - kurs: 20h teorii, 20h jazdy - egzamin: 182 zł
D - kurs: 20h teorii, 60h jazdy - egzamin: 182 zł

Z tym, że mogę się co do powyższych mylić, więc jak ktoś jest bardziej w temacie, to niech poprawi.
cman

Postprzez jimorrison » sobota 21 stycznia 2006, 16:40

Ja zrobie C jak sie gdzies na studia (oby oby) dostane :D
Od malego chcialem kierowac taaaakie duuuuze samochody :P
Tak jak napisal Polonez - to chyba Pasja :)

Vella napisał(a):Nie, zdecydowanie nigdy nie będę starała się o kategorię C. Może ewentualnie A, ale i to mało mozliwe.
W zasadzie to nawet B nie jest mi niezbędna.
A "robienie prawka to przygoda" raczej do mnie nie pasuje.
Ot, prawko może być przydatne, i to wszystko.

wnioskuje ;)
prawka nie potrzebuje ale pogderać o nim to sobie moge :P:P:P:P:P...
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez scorpio44 » sobota 21 stycznia 2006, 17:34

cman napisał(a):Szczerze mówiąc od zawsze chciałem mieć także inne kategorie, nie tylko B. Niestety jak do tej pory ciągle brakuje czasu :( W każdym razie na pewno prędzej czy później zrobię A, C i D - nie wiem jeszcze jak z wersjami +E do powyższych kategorii, to się jeszcze okaże z czasem. Nie jest to ze względu na pracę, zarobek itp., raczej przygoda, a także później świadomość, że jakby co to mogę zupełnie legalnie prowadzić taki czy inny pojazd :lol:

Ty to musisz mieć kasy jak lodu. Zazdroszczę Ci. ;)

cman napisał(a):Jeśli chodzi o aktualne wymagania, ilość godzin itd., to wygląda to mniej więcej tak:
A - kurs: 30h teorii, 20h jazdy - egzamin: 162 zł
C - kurs: 20h teorii, 20h jazdy - egzamin: 182 zł
D - kurs: 20h teorii, 60h jazdy - egzamin: 182 zł

Rozumiem, że ceny, które podałeś, to za sam egzamin? Wiem, że całościowy koszt zdobycia kategorii C bądź D wynosi parę ładnych tysięcy. Kiedyś dokładnie się zastanawiałem i doszedłem do wniosku, że w dzisiejszych czasach robienie C albo D ma sens tylko wtedy, jeżeli wiążemy z tym przyszłość zawodową, mało tego - jeżeli mamy pewność, że dostaniemy taką pracę. ;)
scorpio44

Postprzez cman » sobota 21 stycznia 2006, 17:59

scorpio44 napisał(a):Ty to musisz mieć kasy jak lodu. Zazdroszczę Ci. ;)

Bez przesady, żeby zaraz jak lodu :wink: Fakt, mam własną firmę i w związku z tym raczej na brak kasy nie mogę narzekać, ale w każdym razie milionerem nie jestem :evil2:

scorpio44 napisał(a):Rozumiem, że ceny, które podałeś, to za sam egzamin?

Tak to za sam egzamin - to zresztą faktycznie nie dużo w porównaniu z cenami kursów. Aktualnie to kurs na A kosztuje ok. 500 zł, na C ok. 1000 zł, a na D to 1500-2500 zł bo tam jest chyba jakoś tak, że jak ma się już C, to wtedy można wyjeździć mniej godzin i wtedy kurs jest tańszy, ale nie jestem pewien.
cman

Postprzez RadzioS » sobota 21 stycznia 2006, 23:29

gdyby kursy byly darmowe to chetnie zrobilbym sobie wszystkie kategorie :wink:

a tak na powaznie to oprocz kat. B nie wiem czy pozostale w ogole przydalyby mi sie w zyciu, ale kto wie dokad moja przyszlosc zmierza :twisted:
Obrazek
RadzioS

Postprzez cappricio » niedziela 22 stycznia 2006, 00:09

w żartach sobie mówie, że kiedyś zrobie wszystkie kategorie, ale
1. pieniązki na kursy :]
2. to chyba tylko dla posiadania, bo nie sądze, zebym byla kierowcą ciężarówki, czy tam autobusu :] a motocyklu tez sobie raczej nie kupie :]
tak więc, nawet jeśli się uda zrobic jakies dodatkowe kategorię to i tak zostaną one tylko na 'papierku' pewnie ;)
ale tak - bardzo chętnie. kurs to bardzo mile doswiadczenie :]
cappricio

Postprzez volve » niedziela 22 stycznia 2006, 00:36

C i D to raczej robić nie mam zamiaru. Natomiast myślę, że po studiach jesli zdobede ciekawą prace to może zrobię sobie na A. Ale nie byloby mi to potrzebne do jezdzenia na scigaczach, lecz moim malym marzeniem jest Harley :)
volve

Postprzez Stanisław Szal » niedziela 22 stycznia 2006, 21:51

Witam!
Obecnie studiuję i ze względów finansowych nie mogę sobie pozwolić na żadną inną kategorię, ale z chęcią zrobił bym sobie wszytskie po kolei (co też pewnie kiedyś uczynie)... Obecnie nie wyobrażam sobie znalezienia pracy po moim kierunku studiów (jeżeli wogóle uda mi się je ukończyć). Z tego co wiem poszukiwani są kierowcy autobusów i TIRów (tych rownież w Polsce). Więc kategoria C+E lub D. Zadowalała by mnie praca jako kierowca TIRa (może i bym wyjeżdżał na długie dni ale zarabiałbym wmiare przyzwoicie). Dodatkowo chciałbym sobie dorabiać jako instruktor (ale niestety kurs na instruktora dość dużo kosztuje). Nawet jeżeli bym nie pracował jako kierowca ciężarówki, to dla samej satysfakcji chciałbym mieć prawojazdy. Osobiście uważam, że najbardziej warto jak ktoś już się zabiera za kategorię C to warto do tego dożucić to E
Pozdrawiam!
Stanisław Szal

Postprzez Tomek_ » wtorek 24 stycznia 2006, 12:49

Ja zamierzam zrobic sobie, byc moze w tym roku, jesli czas pozwoli A i C.
Nie sa mi one do niczego potrzebne, jedynie dla wlasnej satysfakcji, moze kiedys sprawie sobie motocykl.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez jedrek » niedziela 29 stycznia 2006, 20:04

jesli chodzi okategorie B (egzam 21.02) to ono jest mi potrzebne poniewaz po szkole ide do pracy w ktorej bez prawka ani rusz.Prawdopodobnie bede tez robil C bo wtedy bede mial do wyboru praca u ojca jako kierowca ciezarowki czy u brata jako kurier w TNT.

A co do tych ktorzy chca sobie zrobic prawko C lub C+E ktore w przyszlosci mialoby sluzyc jako alternatywna droga w poszukiwaniu pracy to rozmawiajac z wieloma kierowcami ciezarowek i czytajac wiele opini na forum truckerskim osoba ktora jezdzi z przymusu dlugo w tym zawodzie nie powojuje.Do tego trzeba miec pasje.W moim przypadku bardzo interesuje sie transportem drogowym i samochod osobowy jest dla mnie malym jezdzidelkiem sluzacym do zawiezienia sie do szkolyy czy do pracy 8) :wink:
Ale wiadomo,tam gdzie beda wiecej placic to tam sie pojdzie,bo 300 czy 400 zlotych tak sobie na ulicy nie lezy lub nie rosnie na drzewach.
Wszystko rozwiaze zycie :)
21.02.2006 godz. 16.00-pierwszy egzamin na prawko B i oblany na wzniesieniu.
27.03.2006 godz. 8.00-drugi egzamin i zdany bezbłędnie :D
5.04.2006 prawko odebrane
Pierwszy w zyciu wlasny samochod - Datsun (Nissan :D) Sunny 1.7D
jedrek

Postprzez karool1988 » niedziela 29 stycznia 2006, 20:20

A nikt o wymaganiach nie napisał, ciekawe czy trzeba miec jakies doswiadczenie czy odrazu po kat.B mozna zdawać inne
24. 01. 2006 zdany egzamin za pierwszym razem:)
Ujeżdżał będę Nissana Primere 2.0TD :)
Odebrane 31.01.2006
karool1988

Postprzez jedrek » niedziela 29 stycznia 2006, 20:27

wiadomo ze jezeli ktos w zyciu nie jechal ciezarowka to sie nie pusci na kurs C,ale jezeli wczesniej miales stycznosc z truckami to ze spokojem mozesz sie na taki kurs zapisac.Wkoncu szkolenie to jest nauka jazdy :lol: :wink:
21.02.2006 godz. 16.00-pierwszy egzamin na prawko B i oblany na wzniesieniu.
27.03.2006 godz. 8.00-drugi egzamin i zdany bezbłędnie :D
5.04.2006 prawko odebrane
Pierwszy w zyciu wlasny samochod - Datsun (Nissan :D) Sunny 1.7D
jedrek

Postprzez scorpio44 » niedziela 29 stycznia 2006, 22:43

karool1988 napisał(a):A nikt o wymaganiach nie napisał, ciekawe czy trzeba miec jakies doswiadczenie czy odrazu po kat.B mozna zdawać inne

Nie trzeba mieć żadnego doświadczenia, trzeba tylko mieć B.

jedrek napisał(a):wiadomo ze jezeli ktos w zyciu nie jechal ciezarowka to sie nie pusci na kurs C,

A to mnie rozśmieszyłeś trochę. :D :D Sugerujesz, że wszyscy, którzy idą na kurs C, mieli wcześniej styczność z ciężarówkami? Mam kilku znajomych, którzy robili C, i chyba żaden z nich wcześniej nie siedział w ciężarówce, no przynajmniej za kółkiem.
scorpio44

Następna strona

Powrót do Luźna gadka