Prawo jazdy zabrane za punkty drugi raz

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy zabrane za punkty drugi raz

Postprzez Romek007 » poniedziałek 25 kwietnia 2016, 10:58

Gdzieś w 2010 roku przekroczyłem limit 24 punktów i wtedy zdałem egzamin za 1 podejściem. W sobotę złapali mnie i ponownie przekroczyłem limit. Czy wiąże się to z jakimiś bardziej restrykcyjnymi konsekwencjami? Pytam dlatego, że kiedyś przy kontroli policjant nagadał mi, że ma wejść jakiś nowy przepis, że jak ktoś utraci wszystkie punkty właśnie drugi raz to straci dożywotnio prawko. Pewnie tak mówił żeby mnie nastraszyć, bo jakoś nie chce mi się w to wierzyć.

Jeśli się ktoś rozeznaje to jaka jest teraz procedura, ponieważ gdy mi się skończyły punkty za pierwszym razem to policjant na drodze przy kontroli za pokwitowaniem zabrał mi prawko. A tym razem powiedział, że mam czekać na decyzję ze starostwa i po jej uprawomocnieniu podobno mają mi zatrzymać do depozytu, ale on sam nie był tego pewien? Czy ktoś wie ile się teraz mniej więcej czeka na decyzję ze starostwa i czy można odrazu iść na egzamin? Z tego co pamiętam 6 lat temu musiałem jakoś czekać 3 miesiące na skierowanie na ponowny egzamin. Może teraz się coś zmieniło. Proszę pomóżcie :-)
Romek007

Re: Prawo jazdy zabrane za punkty drugi raz

Postprzez papadrive » poniedziałek 25 kwietnia 2016, 21:45

Romek007 napisał(a):... ma wejść jakiś nowy przepis, że jak ktoś utraci wszystkie punkty właśnie drugi raz to straci dożywotnio prawko.

Nie miałbym nic przeciwko takiemu rozwiązaniu. :wink:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Powrót do Luźna gadka