Jak usunąć 01.01 z prawa jazdy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Jak usunąć 01.01 z prawa jazdy

Postprzez Dziomekk » środa 17 lutego 2016, 01:21

Witam, piszę do was z pytanie jak usunąć te wstrętne liczby. Otóż mam lekką wadę wzroku, która nie przeszkadza mi w prowadzeniu i często zdarza mi się jeździć bez okularów. Egzamin miałem już na tych przepisach z PKK, a więc jeśli pójdę do lekarza i zrobię aktualne badania w których nie będzie nic o wadzie wzroku, pojadę do starostwa wypełnię wniosek o wydanie wtórnika, zaznaczę że zgubiłem dokument i w rubryce składam załączniki zaznacze inne i napiszę nr nowego orzeczenia lekarskiego to wtórnik będzie wydany na tych danych z tego orzeczenia tak?
Dziomekk

Re: Jak usunąć 01.01 z prawa jazdy

Postprzez pasqudek » czwartek 18 lutego 2016, 00:17

Nie musisz specjalnie "gubic" pj. Zalatwiasz nowe Zaswiadczenie od Lekarza uprawnionego do badan kierowcow (np. bez kodu 01.01). Zanosisz do WK, i oplacasz X zl i po X dniach odbierasz swiezy dokument z naniesionymi zmianami.
pasqudek

Postprzez Dziomekk » czwartek 18 lutego 2016, 09:39

No dobrze, ale jakiś wniosek muszę wypełnić tak?
Dziomekk

Postprzez LeszkoII » czwartek 18 lutego 2016, 10:04

Ze zgubieniem to raczej bym nie kombinował, choćby ze względu na narażanie się na odpowiedzialność karną za świadome wprowadzanie w błąd Policji. A przy zgubieniu PJ, starosta wydaje wtórnik tylko, jeżeli dostanie zaświadczenie (albo informację od Policji), że została zgłoszona zguba.

Procedura wygląda tak, że idziesz do wydziału komunikacji i prosisz o skierowanie na badania lekarskie w związku z podejrzeniem utraty(de facto poprawy) zdrowia i wskazujesz na okulary, że chciałbyś soczewki albo że wzrok Ci się poprawił. Starosta nie ma prawa Ci zatrzymać PJ ani tym bardziej cofnąć uprawnień, tylko wydać stosowne skierowanie, z którym udasz się do okulisty lekarza z uprawnieniami. Zaświadczenie składasz w terminie(nie wolno go przekroczyć, bo starosta odbierze PJ) i zostaje zamówiony wtórnik. Cały czas będziesz miał przy sobie stare PJ aż do momentu wydania wtórnika. Wtórnik przychodzi nie później niż w 7 dni.

Zmień sobie kod na 01.06 - szkła lub okulary. Nie prowadź pojazdu bez okularów, bo ryzykujesz otrzymanie wysokiego mandatu (500zł).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Dziomekk » czwartek 18 lutego 2016, 15:53

A nie mogę np, wypisać wniosku o wtornik zaznaczając zmianę danych i jako załącznik dac orzeczenie lekarskie, bo gdzieś wyczytalem ze tak też mozna.
Dziomekk

Postprzez LeszkoII » czwartek 18 lutego 2016, 23:52

Do wniosku o wydanie wtórnika załączasz zaświadczenie o przeciwwskazaniach zdrowotnych tylko wtedy, gdy kończy Ci się data ważności uprawnienia wynikająca z ograniczeń "zdrowotnych" na to uprawnienie. Czyli nie dotyczy to omawianej sytuacji.
Obrazek

Stan zdrowia to nie są dane osobowe.......aczkolwiek jam niewszystkowiedzący

A tak w ogóle, to czemu nie pytasz u źródła?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Borys_q » czwartek 18 lutego 2016, 23:59

Na zgubę nie potrzeba kwitu od Policji, zresztą nie bardzo będą chcieli takie zgłoszenie przyjąć, kradzież zgłaszasz i dostajesz zaświadczenie o zgłoszeniu na policje.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez pasqudek » piątek 19 lutego 2016, 00:08

A czy kody to nie: ograniczenie zdrowotne, dane? ;)
pasqudek

Postprzez LeszkoII » piątek 19 lutego 2016, 00:32

Borys_q napisał(a):Na zgubę nie potrzeba kwitu od Policji
Jestem pewien na 80% że starosta potrzebuje potwierdzenia od Policji (nie pamiętam gdzie to wyczytałem, ale może sobie przypomnę).
LeszkoII

Postprzez Dziomekk » piątek 19 lutego 2016, 00:48

Nie pytam u źródła ponieważ mam tam kawałek drogi a urzędują w godzinach mojej pracy.
Tez tak myślę że ograniczenia są związane z danymi.
Chciałbym uzyskać po prostu jakąś optymalną odpowiedź a nie jeździć kilka razy do starostwa i czekać w tych kolejkach godzinami.
Dziomekk

Postprzez jasper1 » piątek 19 lutego 2016, 01:07

8. 1. Prawo jazdy lub pozwolenie albo wtórnik tych dokumentów wydaje się w przypadku: 1) osoby ubiegającej się o wydanie po raz pierwszy prawa jazdy lub pozwolenia po otrzymaniu(...) 2) osoby ubiegającej się o rozszerzenie uprawnień do kierowania pojazdami (...) 3) osoby ubiegającej się o wydanie wtórnika prawa jazdy lub pozwolenia po otrzymaniu od osoby: a) wniosku o wydanie wtórnika prawa jazdy, b) dowodu uiszczenia opłaty za wydanie prawa jazdy lub pozwolenia oraz opłaty ewidencyjnej, c) fotografii, o której mowa w § 5 ust. 1 pkt 3, d) dokumentu, o którym mowa w § 5 ust. 1 pkt 2 [chodzi o orzeczenie lekarskie lub psychologiczne], jeżeli zmiana dotyczy daty ważności uzyskanego uprawnienia wynikającej z posiadanego orzeczenia lekarskiego lub psychologicznego o braku przeciwwskazań do kierowania pojazdami, e) kserokopii posiadanego prawa jazdy lub pozwolenia, jeżeli wydanie dokumentu następuje w wyniku zmiany danych;
Rozporządzenie w sprawie wydawania dokumentów... Dz.U 2012 poz. 1005
Tak więc upada pomysł na wtórnik z powodu zgubienia PJ i dostarczenie nowego orzeczenia lekarskiego przy tej okazji, bo się orzeczenia w takiej sytuacji nie dostarcza.

Pozornie banalne pytanie o to, jak usunąć kod ograniczenia pokazuje kolejną poważną lukę prawną w UoKP.
Ustawodawca nie przewidział poprawy stanu zdrowia kierowców i możliwości przeprowadzenia badania na wniosek osoby, w celu usunięcia kodu ograniczeń w dokumencie. Przy obecnym tempie rozwoju medycyny (zabiegi okulistyczne, neurochirurgiczne, rekonstrukcyjne itd.) jest to dość kuriozalne.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szymon1977 » piątek 19 lutego 2016, 02:02

Dziomekk napisał(a):No dobrze, ale jakiś wniosek muszę wypełnić tak?
Jaki wniosek to problem urzędnika. Mówisz jak jest sytuacja (że wg opinii lekarza Twój stan był taki a taki, w według aktualnej opinii lekarza aktualnie Twój stan jest owaki) i nie wychodzisz z Urzędu, dopóki sprawy nie załatwisz. Robienie cyrku ze zgubionym PJ pozostaw cyrkowcom.
jasper1 napisał(a):Pozornie banalne pytanie o to, jak usunąć kod ograniczenia pokazuje kolejną poważną lukę prawną w UoKP.
Przykro mi, ale luki nie posiada Prawo, ale Ty posiadasz lukę z oczekiwaniem, że wszystkie możliwości muszą być w prawie opisane.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez jasper1 » piątek 19 lutego 2016, 09:38

szymon1977 napisał(a):
jasper1 napisał(a):Pozornie banalne pytanie o to, jak usunąć kod ograniczenia pokazuje kolejną poważną lukę prawną w UoKP.
Przykro mi, ale luki nie posiada Prawo, ale Ty posiadasz lukę z oczekiwaniem, że wszystkie możliwości muszą być w prawie opisane.

Wszystko opisane, to by było jak bym oczekiwała żeby ustawodawca wymieniał pełny katalog sytuacji zdrowotnych, w których mogę wystąpić z wnioskiem o ponowne badanie. To jest niemożliwe. Brak możliwości wystąpienia przez stronę o ponowne badanie w związku z poprawą stanu zdrowia jest luką w przepisach o kierujących. Istnieje pewien stan faktyczny - poprawa stanu zdrowia, na przykład przestałam potrzebować korekcji wady wzroku, a jedocześnie taki obowiązek mam zapisany w dokumencie i brak jest normy prawnej pozwalającej na przeprowadzenie badania na mój wniosek i na wystąpienie o wydanie dokumentu o treści zgodnej ze stanem faktycznym.
Jeśli to nie jest luka prawna, to kontynuuj naukę na przykład u Wiki, bo dla mnie ta kwestia jest oczywista i nie podlega dalszej dyskusji. :lol:

@Dziomekk -warto pamiętać, że w sytuacji, gdy badanie zarządza starosta, to na badania idziesz do WOMP, a nie do dowolnie wybranego lekarza. :D
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez LeszkoII » piątek 19 lutego 2016, 11:07

jasper1 napisał(a):warto pamiętać, że w sytuacji, gdy badanie zarządza starosta, to na badania idziesz do WOMP, a nie do dowolnie wybranego lekarza
To jeszcze zależy w jakim trybie. W poniżej zacytowanym, nie musi być to lekarz z WOMP.
Art. 75. 1. Badaniu lekarskiemu przeprowadzanemu w celu ustalenia istnienia lub braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdami, zwanemu dalej „badaniem lekarskim”, podlega:
2) osoba przedłużająca ważność prawa jazdy określonej kategorii lub pozwolenia na kierowanie tramwajem

Zresztą inna sprawa, czy korekta wady wzroku (np. pooperacyjna) wpisuje się w przesłankę o "istnieniu uzasadnionego i poważnego zastrzeżenia co do stanu jej zdrowia"? Przecież po to robi operację, żeby dobrze widzieć. Problem jest czysto formalny, bo policjant przy kontroli stwierdzi brak uprawnień, gdy nie zobaczy na nosie kierowcy okularów.

Lekarz, który wydał Autorowi wątku orzeczenie lekarskie (jak rozumiem gdy wyrabiał PJ pierwszy raz), określił ważność ograniczenia zdrowotnego (a starosta na tej podstawie - ważność uprawnienia). W takim razie albo się pomylił (wpisując złą datę) albo Autor we własnym zakresie zadbał o korektę wzroku (np. kupując soczewki kontaktowe albo udając się na operację oczu). W drugim przypadku, bo nim chyba w tym temacie mowa, nie znajduję uzasadnienia badania z tytułu "uzasadnionego i poważnego zastrzeżenia do do stanu zdrowia", co oznacza że wcześniej chyba wprowadziłem Autora w błąd.

Natomiast wciąż stoi otworem zacytowana wyżej podstawa prawna, bowiem skierowanie na badanie lekarskie przez starostę nie musi mieć zawsze charakteru POWAŻNEGO ZASTRZEŻENIA, wystarczy uzasadnione zastrzeżenie - o czym mówi art. 99. ust. 1 pkt 2 lit. b (UoKP).

Pytanie, czy Autor ma wpisane w PJ ograniczenie ważności uprawnienia? Jeżeli tak, to co stoi na przeszkodzie żeby przedłużył je z wyprzedzeniem...np. 5 lat?
LeszkoII

Postprzez jasper1 » piątek 19 lutego 2016, 12:46

Leszko nie wiem dlaczego zakładasz, że autor ma ograniczoną ważność uprawnienia z tytułu wady wzroku. Nigdzie tego nie wyczytałam i tak być nie musi. Może mieć PJ na 15 lat.

Co by nie było, to trzeba się nakombinować, by do takiego ponownego badania doprowadzić.
Pytanie jeszcze co ma zrobić osoba posiadająca bezterminowe prawo jazdy, której stan zdrowia się poprawił.
co stoi na przeszkodzie żeby przedłużył je z wyprzedzeniem...np. 5 lat?

To, że dokumenty wymienia się z powodu upłynięcia terminu ich ważności (wniosek o wymianę składasz najwcześniej na 30 dni przed faktycznym upływem terminu ze względu na maksymalny czas oczekiwania na dokument).
Tam gdzie w rozporządzeniu jest mowa o przedłużeniu ważności chodzi o sytuacje, gdy wymiana dokumentu/wydanie wtórnika zachodzi z jakiegoś powodu nie mającego związku z terminem ważności - chodzi o to by wkrótce nie wydawać dokumentu ponownie ze względu na upływ ważności.

W kwestii badań w WOMP. Jeśli nawet przyjąć, że badanie nie będzie ze względu na zastrzeżenia co do stanu zdrowia, to wspomniane przeze mnie rozporządzenie nakazuje zarządzić badania w WOMP - § 6.1.2), jeśli do WK wpłynie nowe orzeczenie niezgodne z treścią już posiadanego przez WK. Inna sprawa czy WK stosują się do tego przepisu.
jasper1

Następna strona

Powrót do Luźna gadka