Częściowe ubezwłasnowolnienie równa się zabranie prawojazdy?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Częściowe ubezwłasnowolnienie równa się zabranie prawojazdy?

Postprzez tony26 » piątek 05 lutego 2016, 13:25

Witam chciałbym zapytać czy częściowe ubezwłasnowolnienie równa się zabranie prawo jazdy. Czytałem trochę i wyczytałem, że nie powinny być zabrane, ale nie jestem pewien. Ja jestem w takiej sytuacji jestem częściowo ubezwłasnowolniony i zabrano mi prawo jazdy, a właściwie dokument bo uprawnienia podobno wciąż posiadam. Zastanawiam się czy ktoś gdzieś w urzędzie nie pospieszył się z decyzją o oddanie dokumentu, bo podobno osoby całkowicie ubezwłasnowolnione nie mogą posiadać prawo jazdy a częściowo ubezwłasnowolnione z tego co czytałem mogą je posiadać. W wydziale powiedzieli mi, że to dlatego że został wniesiony wniosek o ubezwłasnowolnienie a decyzja była tylko o częściowym więc może ktoś się pospieszył. Dla mnie to tak wygląda jak by samo zgłoszenie o tym żeby oddać kogoś na leczenie bo jest alkoholikiem decydowało już o umieszczeniu go na takim oddziale bez odbycia się jakiejś tam sprawy i zdecydowaniu (oczywiście to tylko przykład, nie chodzi o mnie). Tak samo wygląda mi tu wniosek o częściowe ubezwłasnowolnienie, decyzja częściowe ubezwłasnowolnienie (gdzie z tego co czytałem można posiadać prawo jazdy), zabrane dokumenty przez wniosek o CAŁKOWITE UBEZWŁASNOWOLNIENIE. Dzięki za odpowiedzi.
tony26

Re: Częściowe ubezwłasnowolnienie równa się zabranie prawoja

Postprzez Borys_q » piątek 05 lutego 2016, 16:08

Zacznijmy od tego jaki jest powód ubezwłasnowolnienia? Może być tak że samo ubezwłasnowolnienie nie jest przesłanka ale powód do ubezwłasnowolnienia już tak.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez tony26 » piątek 05 lutego 2016, 17:00

Powodu jako takiego nie ma, napiszę tylko, że leczę się psychiatrycznie, ale to nie jest powód aby zabrać prawo jazdy.Nie było żadnego wypadku, czy jazdy po pijanemu ani nic innego. Powodem jest jak by to napisać ,,nadopiekuńcza,, matka. Zastanawiam się czy ktoś za szybko nie wysłał decyzji o oddanie dokumentu zanim została podjęta decyzja o ubezwłasnowolnieniu, tylko że miało być całkowite a było częściowe. Więc moje pytanie czy ktoś nie popełnił błędu bo z tego co wiem przy całkowitym ubezwłasnowolnieniu zabierane jest prawo jazdy ale przy częściowym chyba już nie. Nie znam się na prawie, i dlatego pytam, czy ktoś się gdzieś nie pospieszył.
tony26

Postprzez Borys_q » piątek 05 lutego 2016, 17:33

W trakcie badań twój lekarz orzecznik wiedział o problemie psychiatrycznym? Czy problem pojawił się później, czy może zataiłeś?
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez tony26 » piątek 05 lutego 2016, 17:42

Ale jakich badań, bo nie napisałes albo ja nie zrozumiałem. Jesli chodzi o prawojazdy to jeszcze nie leczyłem się wtedy. Ale głównie chodzi mi o to czy jak jest decyzja o CZEŚCIOWE UBEZWŁASNOWOLNIENIE to czy jest nakaz oddania prawo jazdy, bo wiem że przy całkowitym tak właśnie jest. Czy może ktoś popełnił błąd gdzieś w wydziale komunikacji, przecież tak też się czasem zdarza. Więc wciąż moje pytanie brzmi czy jest gdzieś zapisane w prawie, że osoba częściowo ubezwłasnowolniona nie może posiadać prawo jazdy.
tony26

Postprzez Borys_q » piątek 05 lutego 2016, 17:57

Jak jest z tematem ubezwłasnowolnień to nie wiem, ale wg mnie urzędnik podjął słuszna decyzje ze względu na ujawnienie choroby mogącej stanowić przeciwwskazanie do kierowania pojazdami.
Borys_q

Postprzez jasper1 » piątek 05 lutego 2016, 18:00

Nie rozumiem dlaczego śmiecisz i zakładasz kolejny wątek na ten sam temat. Tu viewtopic.php?f=4&t=38566 już chyba wszystko zostało wyjaśnione.
Zaszły uzasadnione wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia. Zostałeś skierowany na badania. Orzecznicy w WOMP mieli rozstrzygnąć czy możesz prowadzić, czy nie.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez tony26 » piątek 05 lutego 2016, 18:09

Czyli, że wszystkim którzy leczą się psychiatrycznie powinni zabrać prawo jazdy, i zamiast pomóc to tylko zaszkodzić. Jak ojciec wybiera po raz tysięczny wódkę zamiast dziecka jest ok, jak ludzie robią przeróżne głupoty o których ciężko pomyśleć i mówić też jest ok, ale jak cię uznają raz za chorego to póżniej byle gówniarz co ma od urodzenia wsparcie finansowe i psychiczne tobą pomiata, takie realia ludzi z chorobami psychicznymi.
tony26

Postprzez Borys_q » piątek 05 lutego 2016, 18:15

Nie stawiłeś się na badania, zabrali ci prawko, proste i sprawiedliwe. Stawisz się to cie zbadają i orzekną. A ostatni post sobie daruj. To nie są komentarze pod artykułem na WP tylko w miarę poważne forum i nie sądzę żeby kogoś twoje wywody w tej kwestii interesowały.
Borys_q

Postprzez tony26 » piątek 05 lutego 2016, 18:18

jasper1 napisałeś, że wszystko już zostało wyjaśnione, ale chodzę po urzędach i ganiają mnie tylko od jednego do drugiego, nikt nie chce nic sensownego powiedzieć, mam tylko więcej pytań od tego chodzenia. Jest jedno zasadnicze pytanie czy jest napisane gdzieś w prawie, że osoba podkreślam częściowo ubezwłasnowolniona nie może mieć prawo jazdy, bo jeśli nie ma takiej ustawy czy rozporządzenia to ktoś zabrał mi prawo jazdy bez prawnie i chyba trochę się pośpieszył z decyzja, powtarzam urzędnicy popełniają czasem błędy.
tony26

Postprzez tony26 » piątek 05 lutego 2016, 18:34

Dzięki Panowie za zainteresowanie, dla was może to zaśmiecanie forum i nie potrzebna gadka dla mnie jest to bardzo ważne, wiem że chcecie pomóc ale czekam żeby ktoś napisał jest takie rozporządzenia nr taki i taki a w nim napisane o tym, że osoba częściowo ubezwłasnowolniona nie może posiadać prawo jazdy, bo na razie to tylko jest zdanie paru osób nie poparte żadnym kodeksem czy jak to zwał. A może być tak, że zabrali mi prawko z pomyłki urzędniczki, która na pewno się do tego nie przyzna. Jeszcze raz napisze całkowite ubezwłasnowolnienie=zabrane prawo jazdy, częściowe ubezwłasnowolnienie=.... (tego nie wiem). Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie.
tony26

Postprzez LeszkoII » piątek 05 lutego 2016, 18:44

Obrazek
tekst z rozporządzenia ws badań lekarskich czy jakoś tak się nazywa (załącznik nr... nie pamiętam :) )

Może kilka informacji na początek. Wszystkie poniższe cytaty pochodzą z ustawy o kierujących pojazdami.

Art. 3. 1. Kierującym pojazdem może być osoba, która osiągnęła wymagany wiek i jest sprawna pod względem fizycznym i psychicznym oraz spełnia jeden z następujących warunków:
1) posiada umiejętność kierowania pojazdem w sposób niezagrażający bezpieczeństwu, nieutrudniający ruchu drogowego i nienarażający kogokolwiek na szkodę oraz odpowiedni dokument stwierdzający posiadanie uprawnienia do kierowania pojazdem;
3. Osoba niepełnosprawna pod względem fizycznym może być kierującym, jeżeli uzyskała orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem
Trzeba być zdrowym psychicznie, to warunek bezwzględny. A co to znaczy zdrowym psychicznie? To już będą wiedzieć lekarze specjaliści (psychiatria), którzy po rozpoznaniu jednostki chorobowej mają prawo wydać opinię, czy zdrowie psychiczne pacjenta odpowiada sprawności psychicznej wymaganej do kierowania pojazdami. Innymi słowy, ani lekarz rodzinny ani medycyny pracy się takimi specjalnościami na ogół nie zajmuje.
tony26 napisał(a):Czytałem trochę i wyczytałem, że nie powinny być zabrane, ale nie jestem pewien
Rozróżnijmy dwie kwestie:
a.) zatrzymanie PJ jako fizyczne zabranie blankietu PJ podczas kontroli czy na żądanie uprawnionego organu;
b.) zatrzymanie PJ jako wydanie decyzji administracyjnej o zatrzymaniu prawa jazdy.

A i B nie muszą zachodzić jednocześnie. Czym innym jest posiadanie/nabywanie/przywracanie/cofanie oraz zawieszanie uprawnień (dużo tego wiem), ale na razie zajmijmy się zatrzymaniem PJ(a i b).

Policjant, podczas kontroli drogowej, nie ma prawa zatrzymać PJ osobie, którą podejrzewa, że jest chora (w tym również chora psychiczne) lub ubezwłasnowolniona. Nie ma prawa tego uczynić w ogóle, w przeciwnym razie przekracza swoje uprawnienia.
//ustawa o kierujących pojazdami//
Art. 99 ust 1. pkt. 2 lit. b
Starosta wydaje decyzję administracyjną o skierowaniu kierowcy lub osoby posiadającej pozwolenie na kierowanie tramwajem na (...) badanie lekarskie, jeżeli (...) istnieją uzasadnione zastrzeżenia co do stanu zdrowia

2. Starosta wydaje decyzję administracyjną, o której mowa w ust. 1 - z urzędu, na podstawie informacji i ustaleń stanu faktycznego uzyskanych w ramach wykonywania zadań własnych – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. b ORAZ na podstawie zawiadomienia właściwych organów orzekających o niepełnosprawności lub niezdolności do pracy – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. b.

3. Starosta przekazuje administratorowi centralnej ewidencji kierowców informację o wydaniu skierowania na badania i przeprowadzeniu badań, o których mowa w ust. 1 pkt 2

Art. 75 ust 1. pkt 5
Badaniu lekarskiemu przeprowadzanemu w celu ustalenia istnienia lub braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdami, zwanemu dalej „badaniem lekarskim” podlega (...) osoba posiadająca prawo jazdy lub pozwolenie na kierowanie tramwajem, jeżeli istnieją uzasadnione i poważne zastrzeżenia co do stanu jej zdrowia.

2. Badanie lekarskie, o którym mowa w ust. 1, przeprowadza się (...) na podstawie skierowania w przypadkach, o których mowa w ust. 1 pkt 5.

Art. 78. Osoba podlegająca badaniu lekarskiemu jest obowiązana wypełnić oświadczenie, w formie ankiety, dotyczące stanu zdrowia, pod rygorem odpowiedzialności karnej wynikającej z art. 233 Kodeksu karnego. Ankietę składa się uprawnionemu lekarzowi.

Art. 79. 1. W ramach badania lekarskiego uprawniony lekarz może skierować osobę badaną na konsultację do lekarza specjalisty lub psychologa albo zlecić przeprowadzenie pomocniczych badań diagnostycznych.

Art. 79 ust 2. Uprawniony lekarz, po przeprowadzeniu badania lekarskiego, wydaje osobie badanej orzeczenie lekarskie
Art. 102. 1. Starosta wydaje decyzję administracyjną o zatrzymaniu prawa jazdy lub pozwolenia na kierowanie tramwajem, w przypadku gdy (...)osoba posiadająca prawo jazdy lub pozwolenie na kierowanie tramwajem nie przedstawiła w wymaganym terminie orzeczenia o istnieniu lub braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem, o którym mowa w art. 79 ust. 2
Art. 103. 1. Starosta wydaje decyzję administracyjną o cofnięciu uprawnienia do kierowania pojazdami w przypadku (...) stwierdzenia na podstawie orzeczenia lekarskiego istnienia przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem

Jaki z tych cytatów wniosek?
Taki, że nikt Ci nie może zatrzymać PJ jako blankietu (policjant) ani też starosta drogą decyzji, jeżeli podejrzewa zły stan zdrowia.

Gdy będziesz grał na zwłokę, to teoretycznie "możesz" jeździć nawet do ponad roku od czasu decyzji zatrzymania PJ wydanej z powodu "niestawiennictwa się u lekarza" - nieprzyniesienia orzeczenia staroście. Później zaczyna się już inny tryb, bardziej zawiły więc nie będę go tutaj recenzował w szczegółach. Generalnie starosta ma prawo sprawdzić Twoje kwalifikacje, zwłaszcza gdy PJ są zatrzymane tak długi okres (ponad rok). Wówczas dostaniesz pismo o wstawienie się na egzamin. Ale żeby podejść do egzaminu, musisz być zdrowy. Jeżeli nie przejdziesz badań, to nie podejdziesz do egzaminu a tym samym uprawnienia zostaną cofnięte. A PJ wciąż będziesz miał "na pamiątkę".

Sorry za długi tekst, ale inaczej się NIE DA wyjaśnić zawiłego problemu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez tony26 » piątek 05 lutego 2016, 19:30

LeszkoII Dzięki za odpowiedz, za jakieś konkrety. Napisałeś

Art. 75 ust 1. pkt 5
Badaniu lekarskiemu przeprowadzanemu w celu ustalenia istnienia lub braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdami, zwanemu dalej „badaniem lekarskim” podlega (...) osoba posiadająca prawo jazdy lub pozwolenie na kierowanie tramwajem, jeżeli istnieją uzasadnione i poważne zastrzeżenia co do stanu jej zdrowia.

No i właśnie o to mi chodzi, nie wiem kto i dlaczego uznał, że powinienem się stawić na takie badania, jeśli nie było żadnego wypadku, ani jazdy po pijanemu ani żadnego innego incydentu jeśli chodzi o jazdę. Nie mam i nie miałem także problemów z prawem, piszę bo może ktoś zada takie pytanie i myślę, że to ważne abym to napisał. A gdy rozpoznali u mnie chorobę to przez 11 lat mogłem jezdzić, więc właśnie zastanawiam się co się zmieniło, że nagle byłem kierowany na badania. Urzędniczka powiedziała mi ,,został wysłany do pana list o oddanie prawo jazdy dlatego, że został złożony wniosek o całkowite ubezwłasnowolnienie,, (treść nie koniecznie ale sens na pewno taki). Wiem, że się powtarzam ale tylko dlatego, że matka złożyła sprawę o ubezwłasnowolnienie to ja musiałem oddać PJ, bo wiadomo na sprawie lekarze orzecznicy nie wezmą na siebie winy w razie problemu więc wydają werdykt ubezwłasnowolnienie, na szczęście dla mnie tylko częściowe. Czyli wychodzi mi z tego, że gdy wniesiono wniosek o ubezwłasnowolnienie to AUTOMATYCZNIE, kierują na badania, (tak też powiedziała mi urzędniczka w wydziale komunikacji) nie ważne jaka PÓZNIEJ będzie decyzja całkowite, częściowe czy brak - trochę dziwnie jak dla mnie. To jak ja wniose, sprawę przeciw komuś, że jest alkoholikiem to automatycznie go na oddział zanim będzie sprawa, sory za porównania ale tak dla mnie to wygląda. W moim przypadku zagrożenie potencjalne, a nie realne było podstawą do tego aby zabrać PJ, patrząc w ten sposób to każdy jest potencjalnie zagrożeniem na drodze.
tony26

Postprzez jasper1 » piątek 05 lutego 2016, 20:22

Wniosek o ubezwłasnowolnienie jest równoznaczny z uzasadnionym zastrzeżeniem co do stanu Twojego zdrowia psychicznego, stąd skierowanie na badania. To nie ma nic wspólnego z tym, czy spowodowałeś wypadek, czy nie, ale z tym czy jesteś sprawny psychicznie.
Na badanie nie poszedłeś, zatrzymano prawo jazdy.
Miało to miejsce w 2009 roku, jak zrozumiałam. Obecnie by odzyskać dokument musisz uzyskać pozytywne orzeczenie o braku przeciwwskazań zdrowotnych i zdać ponownie egzamin na prawo jazdy.

Przy ubezwłasnowolnieniu całkowitym straciłbyś uprawnienia decyzją sądu na mocy decyzji o ubezwłasnowolnieniu, jako osoba niezdolna do jakichkolwiek czynności prawnych i pokierowania swoim postepowaniem.

PS Zaśmiecaniem forum nie jest sam temat, ale tworzenie nowego wątku na ten sam temat, zamiast kontynuowania poprzedniego.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez LeszkoII » piątek 05 lutego 2016, 20:50

tony26 napisał(a):No i właśnie o to mi chodzi, nie wiem kto i dlaczego uznał, że powinienem się stawić na takie badania
A wysłano Ci pismo, żebyś się stawił na sprawdzenie kwalifikacji? Czy wysłano Ci pismo, że zostały cofnięte uprawnienia? Teoretycznie Twój status wciąż może mieć charakter "zatrzymano PJ" aczkolwiek wiele się zmieniło od 2009 roku (nowa ustawa). W obecnym kształcie przepisów nie widzę podstawy prawnej na cofnięcie uprawnień tylko dlatego, że ktoś ma od 5 lat zatrzymane PJ i nic z tym nie robi. Pewnie dostałeś skierowanie na egzamin a tu nagle zonk - proces zatrzymał się na badaniach lekarskich. Starosta uznał to jako niestawienie się na egzamin (słusznie) i cofnął uprawnienia - tak ja to widzę.

Osoba niepełnosprawna psychicznie nie powinna (moim zdaniem) kierować pojazdem. O ile się zmieni status zdrowotny(powrót do zdrowia), to na jakiejś tam komisji zniosą Ci stopień niepełnosprawności a tym samym nie będziesz ubezwłasnowolniony.

Niektóre osoby celowo uzyskują sobie "żółte papiery", bo z tego są renty - dla chorego oraz dla opiekuna zasiłek. W pewnym sensie się to opłaca dla kogoś, komu nie zależy czy został określony jako chory psychicznie mimo że jest zdrowy. Konsekwencje - jak widać - bywają daleko idące.

Twój opiekun prawny może wnieść oficjalny sprzeciw (skargę) na decyzję administracyjną.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Następna strona

Powrót do Luźna gadka