Roznice dotyczace rowerzystow w przepisach PoRD i KW

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Roznice dotyczace rowerzystow w przepisach PoRD i KW

Postprzez yorki » piątek 21 sierpnia 2015, 07:46

Witam
W nowelizacji PoRD z 2011 wprowadzono sporo zmian ułatwiających życie na drogach rowerzystom.
Zmiany tłumaczono dostosowaniem PoRD do wymogów Konwencji Wiedeńskiej o ruchu drogowym.

Jednym ze zmienionych przepisów jest Art. 27.
1.Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejazdu dla rowerzystów, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność
i ustąpić pierwszeństwa rowerowi znajdującemu się na przejeździe.
1a. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność
i ustąpić pierwszeństwa rowerzyście jadącemu na wprost po jezdni, pasie ruchu dla rowerów, drodze dla rowerów lub innej części drogi, którą zamierza opuścić.

Podobny art w KW - Art. 16 Zmiana kierunku ruchu
2. Podczas wykonywania manewru zmiany kierunku ruchu kierujący — nie naruszając postanowień artykułu 21 niniejszej konwencji
dotyczących pieszych — jest obowiązany przepuścić pojazdy jadące z przeciwnego kierunku na jezdni, którą zamierza opuścić,
oraz rowery i motorowery jadące po drogach dla rowerów, przecinających jezdnię, na którą zamierza wjechać.

Moje pytanie brzmi:
Czy to jest nadinterpretacja, czy po prostu tłumaczenie, które mam jest nieprecyzyjne?
Niestety nie mogę sobie pozwolić na czytanie KW w oryginale.
one white wine ;)
yorki

Re: Roznice dotyczace rowerzystow w przepisach PoRD i KW

Postprzez szerszon » piątek 21 sierpnia 2015, 08:17

Już tu gdzieś jest taki sam temat.
oraz rowery i motorowery jadące po drogach dla rowerów, przecinających jezdnię, na którą zamierza wjechać.

a to nijak sie ma do...
lub innej części drogi,
szerszon

Powrót do Luźna gadka