Dlaczego jest taka poblazliwosc dla tego typu kierowcow?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Dlaczego jest taka poblazliwosc dla tego typu kierowcow?

Postprzez Rogatek » piątek 14 sierpnia 2015, 14:34

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=895999343814251&id=311587555588769

chodzi mi glownie o komentarze i filmik. Widać ze kierowca ewidentnie zlamal przepisy i naraził na niebezpieczeństwo pieszych i innych kierowców. Pytanie brzmi; dlaczego ludzie naskakują na osoby które potępiają tego typu zachowania? Wyzywaja od konfidentów, donosicieli i tego typu ludzi. niektórym osobom to wręcz imponuje. Co by było, jeżeli przez przejście przejeżdżało dziecko na rowerku? Ja tego nierozumiem i chyba niezrozumiem.
Obrazek

Kategoria B: 04-04-2012 za pierwszym
Kategoria C: 24-07-2015 za pierwszym
Kategoria D: --
Rogatek

Re: Dlaczego jest taka poblazliwosc dla tego typu kierowcow?

Postprzez pasqudek » piątek 14 sierpnia 2015, 22:33

Bo blizej nam do wschodu?
Bo taka mamy mentalnosc?
pasqudek

Postprzez Rogatek » sobota 15 sierpnia 2015, 14:55

Ja się tylko martwię, że te osoby kiedyś zdobędą prawo jazdy...
Obrazek

Rogatek

Postprzez waw » sobota 15 sierpnia 2015, 16:50

Ja myślę, że cała ta pobłażliwość wynika z niechęci do nagrywania i donoszenia na innych użytkowników dróg. To kolei związane jest z doświadczeniami poprzedniego ustroju i tym, że nie każdy używa kamerki do informowania służby o faktycznych niebezpieczeństwach.
waw

Postprzez lith » niedziela 16 sierpnia 2015, 02:44

Ja tam mam kamerkę, ale 'donoszenie' popieram tylko w przypadku kiedy rzeczywiście ktoś wykaże się bezgraniczna głupotą i spowoduje realne niebezpieczeństwo.
lith

Postprzez pasqudek » niedziela 16 sierpnia 2015, 11:24

@waw: to prawda. Aczkolwiek brak reakcji lub niewlasciwa reakcja sluzb mundurowych tez ma wplyw.
Lepiej zawiezc menela na izbe, karac za predkosc czy handel bez zezwolenia, niz karac tez za inne wykroczenia.
@rogatek: niektorzy z nich maja juz zapewne pj. Zwracalem rowerzyscie uwage, ze nie jezdzi sie rowerem po chodniku. W koncu zaczal twierdzic, ze jestem do odstrzalu. Inny chce mnie pobic, wyzywa, itp.
pasqudek

Postprzez LeszkoII » niedziela 16 sierpnia 2015, 11:48

Ludzie nie lubią, jak się ich kameruje, albo pstryka im fotoradarowe fotki. To ogranicza ich wolność (czyt: samowolę). Na fotki powypadkowe patrzą jak na fotografie - przecież ich to osobiście nie dotyka.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez waw » niedziela 16 sierpnia 2015, 22:07

lith napisał(a):Ja tam mam kamerkę, ale 'donoszenie' popieram tylko w przypadku kiedy rzeczywiście ktoś wykaże się bezgraniczna głupotą i spowoduje realne niebezpieczeństwo.

Zgadzam się. Oprócz tego kamerka może pomóc wykazać swoją niewinność przy zdarzeniu drogowym (np. kolizji). Ale trudno uznać zasadne donoszenie w takim przypadku: http://www.tvn24.pl/pomorze,42/rowerzys ... 33723.html Ba, nawet ostatnio we Francji zalegalizowano najeżdżanie na linię ciągłą przy wyprzedzaniu rowerzysty, gdy warunki na to pozwalają.
pasqudek napisał(a):@rogatek: niektorzy z nich maja juz zapewne pj. Zwracalem rowerzyscie uwage, ze nie jezdzi sie rowerem po chodniku. W koncu zaczal twierdzic, ze jestem do odstrzalu. Inny chce mnie pobic, wyzywa, itp.

To jest plaga w naszych miastach, szczególnie tam, gdzie włodarze starają się wejść rowerzystom w tylną część ciała. Ale w takich przypadkach powinieneś takiego delikwenta złapać i wezwać policję. Za groźby karalne są dość poważne konsekwencje. Większe jak symboliczny mandat za jazdę po chodniku.
waw

Postprzez problem » niedziela 16 sierpnia 2015, 23:45

Czegoś nie kumam, pomijając OT pt. rowerzyści vs kierowcy, albo społeczniacy - kierowca ruszył na zielonym świetle i przejechał skrzyżowanie. Coś pominąłem?
problem

Postprzez Rogatek » poniedziałek 17 sierpnia 2015, 07:48

problem napisał(a):Czegoś nie kumam, pomijając OT pt. rowerzyści vs kierowcy, albo społeczniacy - kierowca ruszył na zielonym świetle i przejechał skrzyżowanie. Coś pominąłem?

Tak
Obrazek

Rogatek

Postprzez problem » poniedziałek 17 sierpnia 2015, 11:10

Lol... tak się zapatrzyłem na jednego LU, że... szkoda gadać, bo tylko się pogrążam.
Osobiście nie lubię, kiedy ktoś życzliwy donosi, ale są od tej sytuacji wyjątki.
Ten przypadek z pewnością jest wyjątkiem.
Dla porównania miałem sytuację, że żona skręcała w lewo i na jezdnię wtargnął pieszy. Zatrzymała się, przez co jadący z naprzeciwka musiał przyhamować.
Zarejestrował to i wysłał na policję, co skończyło się grzywną za spowodowanie zagrożenia w ruchu lądowym dla żony. Uważam to za grubą przesadę.
Piętnowanie autora nagrania za to, że robi coś, aby taki potencjalny zabójca nie czuł się zbyt swobodnie to oczywiście przesada, ale pamiętajmy, że to tylko FB i każde dziecko neostrady może napisać idiotyczny komentarz.
problem

Postprzez Wiktor80 » poniedziałek 17 sierpnia 2015, 15:23

waw napisał(a):To jest plaga w naszych miastach, szczególnie tam, gdzie włodarze starają się wejść rowerzystom w tylną część ciała.

A jakie to miasta, w których włodarze wchodzą rowerzystom w tyłek? Kilka dodatkowych kilometrów ścieżek rowerowych raz na parę lat to jeszcze nie jest wazeliniarstwo...
Wiktor80

Postprzez viktorio » poniedziałek 17 sierpnia 2015, 20:14

Wiktor80 napisał(a):A jakie to miasta, w których włodarze wchodzą rowerzystom w tyłek? Kilka dodatkowych kilometrów ścieżek rowerowych raz na parę lat to jeszcze nie jest wazeliniarstwo...

Ja się zastanawiam na co komu te ścieżki skoro do rowerzystów jeżdżących ulicą pomimo będącej kilka metrów obok ścieżki rowerowej już się przyzwyczaiłem. Nawet już się na nich nie wściekam pogodziłem się z tym, że oni jeżdżą ulicą i tak jeździć będą bez względu na to ile ścieżek rowerowych będzie.

Edit: Rowerzyści narzekają, że na ścieżkach dziury itp. To może ja jak będę miał dziurawy kawałek ulicy z łatą na łacie też wjadę na chodnik?
viktorio

Postprzez lith » wtorek 18 sierpnia 2015, 00:37

W ogóle żałosny jest ten cały sztuczny konflikt pomiędzy rowerzystami, a kierowcami. Nie chce mi sie wierzyć, że mamy az tak kiepskich kierowców, że jakiś rowerzysta, który się zaplątał na jezdni zamiast na DDR stanowi dla nich taki problem i powód do stresu :mrgreen:
lith

Postprzez Razor1990 » środa 19 sierpnia 2015, 07:15

Wiktor80 napisał(a):
waw napisał(a):To jest plaga w naszych miastach, szczególnie tam, gdzie włodarze starają się wejść rowerzystom w tylną część ciała.

A jakie to miasta, w których włodarze wchodzą rowerzystom w tyłek? Kilka dodatkowych kilometrów ścieżek rowerowych raz na parę lat to jeszcze nie jest wazeliniarstwo...

A choćby Katowice i ostatni pomysł ze "strefą 30" :eek2:
Razor1990

Następna strona

Powrót do Luźna gadka