Strach przed dokończeniem kursu. Jak można mi pomóc?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Strach przed dokończeniem kursu. Jak można mi pomóc?

Postprzez jarekmarek » poniedziałek 15 czerwca 2015, 19:59

Witam

Na wstępie opisze swój przypadek.

W sierpniu 2014 roku rozpocząłem kurs na prawo jazdy kategorii B. Nie ukrywam wybór szkoły jazdy to mój najgorszy wybór w życiu... Instruktor z którym jeździłem (jednoosobowa lokalna szkoła jazdy) ciągle robił jakieś dziwne rzeczy - wyrywał mi kierownicę na prawą stronę gdy rosły przy niej drzewa a następnie wyzywał dlaczego to zrobiłem ; popędzał mnie abym jechał szybciej po czym wyzywał dlaczego o mały włos nie potrąciłbym pieszej itp. Miałem wrażenie, że ten człowiek chciał sobie z ubezpieczenia wyklepać autko. Nie miałem także na kursie podstawowych manewrów (parkowanie równoległe tyłem), ciągle też załatwiał jakieś swoje sprawy na mieście a czas tak leciał, leciał i leciał :( Przed jazdami byłem bardzo zestresowany (na maturze mniej byłem nerwowy), 0 przyjemności...

Do czego to doprowadziło? Jestem strasznie zniechęcony. Skończyłem kurs, nie poszedłem na egzamin. Jest mi jednak strasznie żal pieniędzy straconych na kurs (chyba gdybym cofnął czas nie poszedłbym wcale na kurs). Utknąłem w miejscu. Po kursie myślę, że nie nadaję się do jazdy autem (chociaż to konieczność bo mieszkam na przysłowiowym wygwizdkowie). Uważam też, że na same jazdy dodatkowe i podejścia do egzaminów wydam kolejne 1300 zł i też nic z tego nie będzie. Co robić w tym przypadku? Jak odzyskać chęci na dokończenie kursu?

Pozdrawiam
jarekmarek

Re: Strach przed dokończeniem kursu. Jak można mi pomóc?

Postprzez marekzegarek » poniedziałek 15 czerwca 2015, 20:26

Świat jest piękny, są inne szkoły i instruktorzy
Właśnie ten jeden wypalony instruktor cie zniechęcił
marekzegarek

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 15 czerwca 2015, 20:36

Niech znajomi poleca Ci jakiegos instruktora sensownego. Wez kilka godzin i bedzie ok.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez jarekmarek » poniedziałek 15 czerwca 2015, 20:50

szymon1977 napisał(a):Niech znajomi poleca Ci jakiegos instruktora sensownego. Wez kilka godzin i bedzie ok.

A jakich szanowni koledzy z tego forum mogą mi polecić (Poznań)? Na razie spotkałem się z powiedzeniem "ile ludzi tyle zdań".

Da się jakoś wygrać z tym strachem przed jazdami?
jarekmarek

Postprzez pasqudek » wtorek 16 czerwca 2015, 00:32

@jarek: a w LOKu?
pasqudek

Postprzez dylek » wtorek 16 czerwca 2015, 00:53

Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez jasper1 » wtorek 16 czerwca 2015, 06:59

Jarekmarek zastanów się czego oczekujesz po instruktorze i popytaj wśród znajomych o ich instruktorów. Idź do tego, który najbardziej pasuje do Twoich oczekiwań.
Na tzw. wiodącym osk też można się zawieść, droga do czołowych miejsc w rankingach we wszystkich dziedzinach bywa pokrętna.
Szukaj dobrego instruktora, a nie szkoły, zwłaszcza, że coś masz problemy z poustawianiem sobie relacji i wyegzekwowaniem swoich praw.
Ja bym za swoje pieniądze wrzasków w aucie nie znosiła przez 5 minut.,
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Powrót do Luźna gadka