Nawigacja do 500 zł. Co polecacie?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Nawigacja do 500 zł. Co polecacie?

Postprzez Ranger97 » niedziela 07 czerwca 2015, 17:10

Tak jak w temacie. Macie jakąś ciekawą propozycję? Piszcie. :D
Ranger97

Re: Nawigacja do 500 zł. Co polecacie?

Postprzez testuje » niedziela 07 czerwca 2015, 19:51

Smartfon z wgraną odpowiadającą Ci aplikacją, do tego yanosik :)
testuje

Postprzez lith » poniedziałek 08 czerwca 2015, 20:20

Właśnie, jeśli chodzi o mapy na smartfona próbował ktoś z Was OsmAnd? Program z założenia ma potencjał, ale nie mam pojęcia na ile jest on stabilny, a na ile to jeszcze ciekawostka do testowania. Numerek wersji ma niby powyżej 2.0 Wreszcie byłaby jakaś sensowna aplikacja na tel mogąca zastąpić dedykowanego GPS'a
lith

Postprzez nattaliaa » wtorek 09 czerwca 2015, 01:58

Smartfon+MapaMap (płacisz 100 zł i masz dożywotnio), w tle może działać sobie yanosik. Smartfon daje multum możliwości.
nattaliaa

Postprzez lith » wtorek 09 czerwca 2015, 09:29

1. 'Dożywotnio'... czyli do zmiany smartfona ;)
2. Tylko na Polskę
Nie wiem czy to taki dobry biznes
lith

Postprzez nattaliaa » wtorek 09 czerwca 2015, 13:35

No tak, niestety licencja przypisywana jest do konkretnego urządzenia. Ale przecież smartfona nie wymienia się co pół roku (nieliczne wyjątki ;) ). I tak to chyba najbardziej opłacalna opcja. Zapłacisz raz i masz dostępne aktualizacje, a w innych urządzeniach często za KAŻDĄ aktualizację trzeba płacić. Przypuśćmy mamy taki telefon 4 lata = 4 lata aktualnej nawigacji za 100 zł, nawi płatna przy każdej aktualizacji już w pierwszym roku potrafi być droższa niż 100zł.
Testowałam trochę nawigacji na telefon i jak do tej pory to MapaMap jest najlepszym wyborem jak dla mnie.
Tylko na Polskę? Pierwsze słyszę. :eek2: Są przecież mapy Europy do pobrania. Za opłatą, ale są.
nattaliaa

Postprzez lith » wtorek 09 czerwca 2015, 15:52

Z tego co piszą to aktualizacja lifetime za stówę jest tylko na Polskę. Mapa Europy to 130 zł za rok. Dlatego OsmAnd wydaje sie ciekawy. Podstawowa wersja za darmo (z jakimiś bonusami za 25zł), ale można wgrywać mu mapy otwarte z projektów typu z UMP-pcPL, OpenStreetMap, OpenSeaMap - nie jest sie skazanym na jedną mapę jednego producenta. Do tego otwarte mapy są aktualizowane codziennie, a nie że 'postarają się wypuścić 4 aktualizacje w roku'. Tzn. nie mówię, ze MapaMap jest zła, trasę z Warszawy do Gdańska wyliczy i nawet adres znajdzie ;). Tylko, że to potrafi każda nawi łącznie z wbudowaną od google. Dla mnie to za mało.

Już załóżmy, że odżałowałem te 130zł na roczny abonament 'Europa' Za miesiąc śmigam pojeździć po Islandii - a tu lipa, nawet sobie dograć nie mogę. Albo chcę popływać żaglówką po Mazurach - tez fajnie mieć jakąś nawigację 'na wodę' Nie widzę, żeby mapamap w ramach tej stówy coś tu oferowała. A mogąc wgrywać otwarte mapy po prostu zgram sobie za free z OpenSeaMap.
lith

Postprzez nattaliaa » wtorek 09 czerwca 2015, 16:23

Nie strasz tak tymi 130 zł, bo większość osób w Polsce nie wyjeżdża za granicę co dwa miesiące (jeśli w ogóle wyjeżdża...Polska :) ). Pakiet na miesiąc kosztuje 39 zł. Jakoś darmówki mnie w ogóle nie przekonują, wszystkie które miałam do tej pory miały większe lub mniejsze niedociągnięcia. Czy ja był przyrównywała do do google? Nie wiem jak w nawi google, ale w mapie jest opcja społecznościowa... informowanie o korkach, zagrożeniach itp. Generalnie raz byłam zmuszona korzystać z googli i polecenia była przekazywane trochę za późno.
OsmAnd? Muszę wypróbować... z tego co czytam, pomimo że zdarzają się drobne błędy jest całkiem dobra.

Chociaż teraz jak patrzę w sklepie google nie wiem czy nie przerabiałam tego tematu :hmm: Chyba tak, bo ściągałam wszystko jak leci i sprawdzałam. I właśnie nie pamiętam czy to ta, czy może jakaś inna kazała skręcać w prawo z lewego pasa i się ogólnie gubiła. Skleroza :wink: Ale co mi szkodzi, przejadę się z tym jeszcze raz, bo może pamięć już nie ta :D

Jaki jeździłeś na OsmAnd to z jakim wyprzedzeniem dawało Ci polecenia, zdarzały się jakieś błędy?
nattaliaa

Postprzez lith » wtorek 09 czerwca 2015, 16:55

Nie jeździłem na OsmAnd, dlatego się zapytałem czy ktoś korzystał.
Ale na mapach z OSM i UMPpc-PL (i innych) wgranych w urządzenie Garmina przejechałem pół Europy. Raz lepiej, raz gorzej, ale zazwyczaj dużo lepiej niż na Garmin nüMaps Lifetime Europa.
lith

Postprzez szymon1977 » wtorek 09 czerwca 2015, 18:10

Ja akurat mamjakiegos taniego Garmina z dozywotnia aktualuzacja na cala Europe.

1. Co to znaczy, ze z innymi mapami bylo lepiej?

2. Czy zmieniaja sie same mapy czy caly "system operacyjny" lacznie z menu?

3. Czy alternatywne mapy sa bezproblemowe?

A z tym zeglowaniem po Mazurach z nawigacja to dowcip? Usmialem sie jak przeczytalem... no ale co kto lubi.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez testuje » środa 10 czerwca 2015, 16:02

Ja korzystam z "trial'a" AutoMapy i sobie chwale. Wcześniej wyznaczam trasę w targeo i wrzucam ją sobie na telefon do AutoMapy. Gra i buczy :)
Kiedyś używałem też Garmina i dawał radę.
testuje

Postprzez lith » czwartek 11 czerwca 2015, 02:24

szymon1977 napisał(a):Ja akurat mamjakiegos taniego Garmina z dozywotnia aktualuzacja na cala Europe.
1. Co to znaczy, ze z innymi mapami bylo lepiej?

Normalnie, darmowe mapy były dokładniejsze, szczególnie gdzieś na Bałkanach, Ukrainie, czy dalekiej północy. Zwyczajnie te Garminowe są tam mało szczegółowe i potrafią nie mieć naprawdę sporych dróg- albo mieć poprowadzone je bardzo, bardzo mniej więcej. Zresztą nawet u nas Garmin potrafił wrzucić przy aktualizacji na mapę w centrum miasta drogę przerysowaną z jakiejś archiwalnej mapy, a nieistniejącą od 40-50 lat :/... a potem uparcie za każdym razem przez nią liczyć trasy. Do tego jakieś leśne ścieżki, polne drogi, w większości regionów UMPpc jest bardziej szczegółowa. Albo remonty, nowo otwarte odcinki - jak otwierali nowe fragmenty siódemki to w garminie czasami po roku jeszcze próbował ciągnąc starymi, a w darmowch masz aktualizacje takich rzeczy z dnia na dzień, więc zgrywasz aktualizacje na dzień pred dalszą podróżą masz nawet objazdy na robotach drogowych pozaznaczane ;)

2. Czy zmieniaja sie same mapy czy caly "system operacyjny" lacznie z menu?

Zmieniają to złe słowo, w Garminach mogą być wgrane różne mapy równolegle. Po prostu w ustawieniach wybierasz tą, z której chcesz aktualnie korzystać. System zostaje bez zmian. jak nie skasujesz starych map to też zostają.

3. Czy alternatywne mapy sa bezproblemowe?

W jakim sensie bezproblemowe? Żadne mapy nie są bezproblemowe, na każdej potrafi się trafić jakaś droga donikąd. Na takim UMPpl-PL sa miejsca zrobione lepiej, są zrobione gorzej. Jeśli chodzi o samo wgrywanie to trzeba trochę pokombinować, bo w różnych urządzeniach różnie to wygląda - kwestia oprogramowania, nazywania plików, różne wersje mapy do różnych odbiorników. Myślę, że wieczór na po czytanie co i jak trzeba poświęcić. Potem to już z górki 1 guzik i aktualizujesz mapę na komputerze , drugi i wgrywasz aktualizacje do garmina

A z tym zeglowaniem po Mazurach z nawigacja to dowcip? Usmialem sie jak przeczytalem... no ale co kto lubi.

Nie, nie żartuję. Jak najbardziej zabieram samochodowe GPS'y na śródlądowe łódki. Więc miło jak mają dokładne mapy linii brzegowej i pozaznaczane bojki/latarnie tory wodne - prawie jak ploter :P Zresztą nawet na takich Mazurach mi się przydało jak śmigałem w maju kiedy jeszcze nie było wystawionych prawdziwych bojek na wodzie ;)
No i zawsze można potem sobie zgrać ślad na pamiątkę:
Obrazek
:)
lith

Postprzez lith » czwartek 11 czerwca 2015, 13:02

o, mam i mazurską ;)
Obrazek
lith

Powrót do Luźna gadka