Pierwsza dluga trasa 1000+km

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pierwsza dluga trasa 1000+km

Postprzez Raffi » czwartek 12 marca 2015, 16:39

Witam, chcialbym tutaj zasiegnac porad, opini, pomocy dotyczacej pierwszej dlugiej podrozy samochodem. Otoz prawo jazdy mam od roku, przez ten rok nie jezdzilem zbyt duzo. Miesiac temu kupilem pierwszy samochod od tego czasu przejechalem jakies 1.5k km wiekszosc z tego po holenderskich autostradach, takze pierwsze lody przelamane. Na takiej drodze czuje sie dobrze ale przedemna trasa Holandia-Polska 1100km pierwszy raz bede jechal z nawigacja kupilem tomtom go 60, jakies opinie? Generalnie co mozecie mi poradzic, podpowiedziec o czym musze koniecznie pamietac z takich rzeczy jak cisnienie w oponach, olej, plyny, zarowki, trojkat, kamizelka, przerwy/odpoczynki w trakcie jazdy itp. mape dzisiaj przestudiowalem, ruszam za dwa dni stwierdzilem ze latwiej/lepiej bedzie mi jechac w ciagu dnia, bede jechal Audi 1.9 tdi 130km niewiem co jeszcze moge wam powiedziec zebyscie mogli mi pomoc. Jestem wdzieczny za wszelaka pomoc ;) dzieki
Raffi

Re: Pierwsza dluga trasa 1000+km

Postprzez lith » czwartek 12 marca 2015, 17:18

Nic takiego. Jedziesz przez cywilizowane państwa, po dobrych drogach, bez przejść granicznych. Luzik, będzie spoko :)

Tutaj akurat nie masz tego problemu, ale jadąc przez inne państwa trzeba pilnować ewentualnych winietek. A tak to dopóki się gdzieś na odludzie nie zapuszczasz to sklepy wszędzie są, stacje wszędzie są, wielka filozofia to nie jest, więc nie ma co się przejmować sama trasą.

Z takich strategicznych decyzji - w ciągu tygodnia w godzinach szczytu w okolicach większych miast często są korki, nawet na autostradach. Warto to brać pod uwagę planując trasę.
lith

Postprzez pasqudek » czwartek 12 marca 2015, 20:59

@raffi: Na pewno rob sobie przerwy co pewien czas.
Co do wyposazenia to obowiazuje z kraju rejestracji auta (np.dotyczace trojkata).
Posprawdzaj sobie auto, cisnienie i stan kol.

nawigacja potrafi wyprowadzic w pole.
pasqudek

Postprzez lith » czwartek 12 marca 2015, 22:38

Na niemieckich autostradach raczej sobie poradzi. Wiadomo, że trzeba patrzeć na drogę, a nawi/mapa to tylko pomoc. Ale z papierowej mapy dość rzadko korzystam. Jedyny plus papierowej to, że łatwiej się przegląda i coś planuje niż na jakimś małym ekraniku. Podczas samej jazdy spokojnie wystarcza wersja elektroniczna.
lith

Powrót do Luźna gadka