Środek cięzkości wozka jezdnego obliczenie redukcyjne

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Środek cięzkości wozka jezdnego obliczenie redukcyjne

Postprzez Dami92rr » sobota 31 stycznia 2015, 19:50

Witam zacząłem kurs wozka widłowego ale nie mogę ciągle zrozumieć tego pojęcia...instruktor powiedział tego na pamięc sie nie da wykuć..

otóż przykładowa tabliczka:

http://zapodaj.net/6f705815a3426.jpg.html

po lewej maksymalny udzwig wózka po prawej maksymalna wysokość a na dole najbardziej nie zrozumiałe środek cięzkości wózka liczony od ''czoła wózka'' wiadomo z początku jest 500mm czyli 50cm i przy tym środku cięzkości oddalonym od czoła można unieść 2000kg (2tony) lecz jeśli zmienia się środek cięzkości wózka na 700mm,800mm tym ładunek jest z tego co rozumuje bardziej do przodu...a wtedy zmiejsza się udzwig w (KG) bo ładunek jest bardziej przesunięty do przodu więc musi byc mniejszy udzwig.

Kwestia tego czego tu nie rozumię to tego

jadę w pracy i przykładowo mój wozek ma taką tabliczkę jak dałem powyżej... i teraz skąd mam wiedzieć ile wazy paleta którą mam wziąść? i skąd mam wiedzieć jak już załaduję paletę ile ona ma środka cięzkości.... by na tej podstawie obliczyć ile waży"?... bo piszę środek cięzkości jest liczony od ''czoła wózka'' ale jak znów od czoła skoro pisze najmniej 500mm. czyli pół metra...a przecież jak się załaduje paletę..to ona nie bedzie pół metra od czoła wózka...tylko prawie przy samym jego czole nie rozumie tego

Czy potrafił by ktoś to wytłumaczyć"? tylko nie profesorsko xd bo trochę tępy jestem :D

kiedys pytałem jak liczy się masę rzeczywistą i całkowitą pisało 20osób... i nic nie rozumiałem aż wreszscie jedna dała prosty przykład

liczysz..ile wazy auto+ile masz załądowane+ile wazy przyczepa/naczepa...i od razu umiałem...a poprzednie 20osób tak pisało tak to formułowało ze nie mogłem pojąc
Dami92rr

Re: Środek cięzkości wozka jezdnego obliczenie redukcyjne

Postprzez dylek » sobota 31 stycznia 2015, 20:53

Standardowa euro paleta ma 80/120 cm
Zakładając, ze jest jednorodna (cała paleta założona równo tym samym towarem np.kartony proszku do prania czy zgrzewki napojów itp) i zakładając, że bierzesz wjeżdżasz widłami po długości palety....i wsuwasz się do końca (paleta tuż przy wózku) to :
-ponieważ paleta jest równomiernie obciążona więc ma środek ciężkości na swoim środku
- ma długości 120cm więc środek ciężkości jest od wózka 60cm

Masz ją podnieść na 6m ...
Bierzesz tabelkę... i wychodzi ci, że nie może być cięższa niż 1400 kg

Paleta powinna mieć etykietę wagową... tak, wiem... bywa...niezbyt często :D
Ale zakładamy, że ma... i jest na niej 1700kg, a ty masz półkę na regale na 6-ciu metrach ..
Co robisz ?

Zdejmujesz z niej część towaru lub
szukasz miejscówki niższej na regale lub
- jeśli to tylko kwestia wstawienia tej palety na jakąś rampę, to bierzesz ją na widły nie po długości lecz na szerokości. Dzięki temu środek ciężkości palety przesuniesz bliżej wózka i możesz dygnąć większą wagę.

Środka ciężkości nie ważysz czy mierzysz... raczej wyznaczasz :D
Aby zrozumieć to masz przykładowy filmik :
https://www.youtube.com/watch?v=l9Kkh74KSbE
Wyobraź sobie, że po jednej stronie jest wózek....w zależności jak ciężar jest ułożony na długości palety...to tak będziesz miał przez to rozłożenie ciężaru wyznaczony środek ciężkości i taką będziesz miał odległość środka ciężkości od czoła wózka.

Nie wiem czy pomogłem, ale musisz inaczej ciut spojrzeć na to zagadnienie, by było ci łatwiej zrozumieć te linie na podanym przez ciebie wykresie ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Dami92rr » sobota 31 stycznia 2015, 22:28

ok dzięki kolego ale mam jeszcze takie pytania np palet cementu to 1250KG

1.i teraz patrzę paleta ma 1250kg to skąd mam wiedzieć jaki bedzie środek cięzkości? tzn robię myk..że te 1250kg biorę w pamieci na połowę...wychodzi mi 625KG i wtedy patrzę na wykresie wózka(tabliczkę).. na jaka wysokość można załadować... i po lewej stronie jak w tabliczce jest KG patrze ile odpowiada danej wysokości eh no nie rozumiem tego...

i jeszcze mam jedno pytanie

2.koleś pyta się na tym wykresie co dałem zdjęcie maksymalny udzwig? 2000kg okej... maksymalna wysokośc? 7000mm OKEJ i teraz..środek ciężkosci? z diagramu wynika jak widzisz 1000mm a on mówi 2000mm a dla tego,że w diagramie jest podany zawsze połowa środka cięzkości np 1000 ale tak na prawdę 2000 jest... dziwne to trochę... a muszę oswoić szybko to bo egzamin przed UDT bedzie i jak się tego nie będzie wiedziało to od razu nawet nie dyskutują tylko dowidzenia
Dami92rr

Postprzez Dami92rr » sobota 31 stycznia 2015, 22:41

do tego mam zapisane w zeszycie

Środek Ciężkości ładunku jest to połowa Cięzkosci ładunku... to co...wynika z tego jeśli ładunek waży 1000kg... tzn paleta.. to połowa cięzkości to 500kg i w takim układzie biorę tabelkę bo chce te 1000kg np na 4m do góry... i według tableki wychodza farmazony w stylu:

srodek cięzkości ten co na pół wziąłem (500) na 4000mm wychodzi 3000kg i co mi to wyszło??
Dami92rr

Postprzez jasper1 » sobota 31 stycznia 2015, 22:59

Dami92rr napisał(a):
Środek Ciężkości ładunku jest to połowa Cięzkosci ładunku...

Tu masz błąd i dlatego nie rozumiesz. powinno być długości. Wróć do przykładu dylka ze standardową euro paletą i zobacz jeszcze raz jak to liczył.
Popatrz też na te kopertki na obrazku, który załączyłeś. Środek ciężkości prawidłowo zapakowanej palety jest w miejscu przecięcia się przekątnych.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Dami92rr » sobota 31 stycznia 2015, 23:17

tylko tu jest jedno zasadnicze pytanie tylko

tak jak mówię

mam przed sobą palętę(tego nie rozumiem) paleta ma 1200KG i skąd mam wiedzieć teraz jaki środek cieżkości ma ta paleta?? bo gdybym wiedział jaki ma ŚRODEK CIĘŻKOŚCI... to bym wtedy sobie środek ciężkości wziął+to na ile mam metrów do góry i znałbym ile KG mi wychodzi
Dami92rr

Postprzez dylek » sobota 31 stycznia 2015, 23:21

Po pierwsze nie pisz postów jeden za drugim - istniej opcja edytuj.
Po drugie - zajrzałeś do filmiku ?
A po trzecie środek ciężkości na tej palecie cementu będziesz miał na jej środku, bo jest jednorodna (ciężar jest równomiernie rozłożony na całej palecie).
Masz paletę o wymiarach...powiedzmy 120x120 cm ... środek ciężkości jest na jej środku, czyli 60cm od jej brzegu.
Wjeżdżasz widłami pod nią do końca = masz środek ciężkości 60cm od wózka.
Paleta 1250km...środek ciężkości 60cm...bierzesz wykres... maksymalnie ją możesz podnieść przy takim złapaniu widłami - ciut ponad 6m w górę. Jeśli byś się nie wsunął widłami całkiem, tylko powiedzmy zostawił 20cm... to o te 20 cm przesunie ci się środek ciężkości...bierzesz tabelę...1250kg..80 cm...wychodzi, że już max 5,80m możesz podnieść.
A w zeszycie to jakieś bzdury sobie powypisywałeś :D

Może tak zrozumiesz :
paleta długa na 1m ...środek w połowie = 50cm.
masz ją podnieść na 7m.
Jaka maksymalna może być jej waga ?...
A ta sama paleta, ale długa na 1,2m ... też 7m wysokość... jaka max waga ?

Podam odpowiedzi 900kg i 800kg, a dla ciebie ważne, byś również umiał odczytać te odpowiedzi z wklejonej przez ciebie tabelki.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Dami92rr » niedziela 01 lutego 2015, 00:03

to mam jedno pytanie tylko... bo chyba zle mówię to spytam tak

Paleta wazy 1300kg... i teraz środek ciężkości ładunku to połowa długości ładunki i teraz OSTATECZNE pytanie WIEM,ŻE PALETA WAŻY 1300KG ale skąd mam wiedzieć jaką ona ma długość?? o to tu chodzi ciągle...skąd mam to powiedzieć... jak będę wiedzial jaką ma długość.. to długośc dam na pól i tyle...ale skad mam wiedzieć jaką ma
Dami92rr

Postprzez jasper1 » niedziela 01 lutego 2015, 10:01

Palety są oznaczone i mają standardowe wymiary. Jak znasz standardowe wymiary typowych palet, to nawet przy nieczytelnym oznaczeniu rozpoznasz na oko z jakimi wymiarami masz do czynienia.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez Dami92rr » niedziela 01 lutego 2015, 13:03

Wykładowca dał nam na lekcji takie zadanie

http://zapodaj.net/05caac6c8351c.jpg.html

chodzi w nim na ile mozna maksymalnie podnieść ładunek jaki jest środek cięzkości i popatrzcie:

A- 450mm

B-750mm

to znamy już środek cięzkości

i teraz tabelka ta dokładnie taka była:

http://zapodaj.net/0e083ec870067.jpg.html

i o co kaman? a o to,że np mamy środek cięzkości dla A-450mm i gdzie na wykresie jest skala dla 450mm skoro zaczyna się od 600 dopiero :evil:

i drugie pytanie

instruktor nas się pyta ile ma środek cięzkości na przedstawionej tabeli największy... pisze 800 co nie? ale NIE bo 1600... na jakiej zasadzie on dodał drugie tyle?
Dami92rr

Postprzez jasper1 » niedziela 01 lutego 2015, 13:34

Jak masz środek ciężkości mniejszy od środka ciężkości dla udźwigu nominalnego ( w swoim zadaniu masz 450 mm, a dla nominalnego 600 mm), to nie dokonujesz korekty ze względu na środek ciężkości. Czyli stosujesz dla 600 mm.

Nie wiem o czym mówił instruktor. Każdy wózek ma swoją własną tabliczkę z diagramem redukcji. Te tabliczki są różne dla różnych wózków. Nic mi nie wiadomo by trzeba było dokonywać na ich podstawie jakichś dodatkowych samodzielnych przeliczeń, ale też nie jestem w tym fachowcem. Zgłębiać wiedzy też mi się nie chce, bo od jakiegoś czasu nie jest mi potrzebna.
Może pytanie dotyczyło podania wymiaru palety dla środka udźwigu 800?

Jak czegoś na zajęciach nie rozumiesz, to pytaj instruktora, płacisz za przekazanie wiedzy w sposób zrozumiały.
Kwestie redukcji udźwigu, to chyba najważniejsze zagadnienia, bo od nich zależy bezpieczeństwo pracy.
jasper1

Postprzez Dami92rr » niedziela 01 lutego 2015, 14:00

a tutaj rozwiązanie całe:

http://zapodaj.net/72c1f841c1f5f.jpg.html

A-450mm

B-750mm

AH:7070

BH:5660

i od wczoraj to rozkminiam i nie mogę dać rady...

według tego biorąc środek ciężkości na 600 mamy 2000KG Ale jak teraz popatrzy się na tabelkę co dałem to są bzdury jakieś... bo w takim układzie przy AH:7070 jako wysokość i środek ciężkości 600 wychodzi nam 1400kg według tego diagramu co dałem no i co tu pomerdane jest?
Dami92rr

Postprzez jasper1 » niedziela 01 lutego 2015, 14:25

No i dobrze te 1400 kg Ci wychodzi.
Mam wrażenie, że Twój problem bierze sie z tego, że nie rozumiesz po co i w związku z tym kiedy dokonujesz redukcji udźwigu.
Dwa podstawowe powody, dla których dokonujesz redukcji udźwigu(te powody mogą występować razem):
1. Środek ciężkości jest większy niż środek nominalny dla danego wózka (np. wózek ma środek 600, a Twój ładunek ma środek 700 mm).
2.Wysokość podnoszenia. Do pewnej wysokości udźwig się nie zmienia, stosujesz udźwig nominalny dla wózka. W Twoim zadaniu jest to wysokość 4860 kg.

Tak więc udźwig zmienia Ci się ze względu na środek ciężkości, ze względu na wysokość podnoszenia albo ze względu na obydwa czynnik razem.

Przykładowo, wg danych z Twojego zadania, dla środka ciężkości 600 mm i wysokości 4860 masz udźwig 2000 kg,gdy środek ciężkości rośnie do 700 mm, a wysokość pozostaje bez zmian to masz 1700 kg, jeśli środek ciężkości pozostaje ten sam, a rośnie wysokość do 5660 masz 1600 kg, gdy rośnie środek ciężkości do 700 mm i wysokość do 5660, to masz udźwig tylko 1350 kg.
jasper1

Postprzez Dami92rr » niedziela 01 lutego 2015, 14:51

czyli tak z zycia...

mam przed sobą paletę 1200kg...waga ciężaru palety z towarem... to tak paleta niech ma np 1200mm długości... to wtedy środek cięzkości palety jest to połowa długości palety czyli 600mm i wtedy ten diagram co wyżej

patrzę po lewej stronie i wozek udzwignie maks 2000kg... a ja chce tylko 1200kg podnieśc... i teraz mimo,że nie znam na jakaś wysokośc..to patrzę 1200kg i środek cięzkości 600mm to wychodzi mi 1600kg na wysokość 5660m czyli te 1200kg moge smiało ładować na te 5660m?
Dami92rr

Postprzez jasper1 » niedziela 01 lutego 2015, 15:05

Tak, możesz te 1200 kg ładował w tej sytuacji nawet na 7070. Wygląda na to, że załapałeś. Cieszę się.
jasper1

Następna strona

Powrót do Luźna gadka