otóż przykładowa tabliczka:
http://zapodaj.net/6f705815a3426.jpg.html
po lewej maksymalny udzwig wózka po prawej maksymalna wysokość a na dole najbardziej nie zrozumiałe środek cięzkości wózka liczony od ''czoła wózka'' wiadomo z początku jest 500mm czyli 50cm i przy tym środku cięzkości oddalonym od czoła można unieść 2000kg (2tony) lecz jeśli zmienia się środek cięzkości wózka na 700mm,800mm tym ładunek jest z tego co rozumuje bardziej do przodu...a wtedy zmiejsza się udzwig w (KG) bo ładunek jest bardziej przesunięty do przodu więc musi byc mniejszy udzwig.
Kwestia tego czego tu nie rozumię to tego
jadę w pracy i przykładowo mój wozek ma taką tabliczkę jak dałem powyżej... i teraz skąd mam wiedzieć ile wazy paleta którą mam wziąść? i skąd mam wiedzieć jak już załaduję paletę ile ona ma środka cięzkości.... by na tej podstawie obliczyć ile waży"?... bo piszę środek cięzkości jest liczony od ''czoła wózka'' ale jak znów od czoła skoro pisze najmniej 500mm. czyli pół metra...a przecież jak się załaduje paletę..to ona nie bedzie pół metra od czoła wózka...tylko prawie przy samym jego czole nie rozumie tego
Czy potrafił by ktoś to wytłumaczyć"? tylko nie profesorsko xd bo trochę tępy jestem

kiedys pytałem jak liczy się masę rzeczywistą i całkowitą pisało 20osób... i nic nie rozumiałem aż wreszscie jedna dała prosty przykład
liczysz..ile wazy auto+ile masz załądowane+ile wazy przyczepa/naczepa...i od razu umiałem...a poprzednie 20osób tak pisało tak to formułowało ze nie mogłem pojąc