kontrola drogowa

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

kontrola drogowa

Postprzez czubaka87 » poniedziałek 10 listopada 2014, 18:48

Witam.
Miałem ostatnio taką sytuację. Jadę sobie spokojnie ze znajomymi (nie było żadnego przekroczenia przepisów z mojej strony), a za chwilę widzę "dyskoteka" za mną. Zjechałem w osiedlową ulicę, milicja za mną, blokując całą drogę i moją ewentualną ucieczkę tez :)
Podchodzi do mnie milicjantka i pytam się czym taka brawurowa akcja spowodowana jest? Czy jestem o coś podejrzany? Ona -widzę że już z fochem - że to zwykła kontrola drogowa, a że nie byłem z tego miasta powiedziałem że "dziwne macie tu zwyczaje" i się zaczęło szukanie jakiegoś powodu do mandatu.
Sprawdzali: przegląd, ubezpieczenie, promile, VIN, gaśnica, trójkąt, nawet głębokość bieżnika.
Do niczego nie mogli się doczepić więc zażyczyli sobie dokumenty od pasażerów i tu moje pytanie: czy milicja może tak bez powodu legitymować pasażerów.
Kolejne pytanie: czy kontrola drogowa (podkreślę zwykła) może tak wyglądać tzn blokują ruch na całej ulicy, a kontrola trwa ok. 20 minut. Czy kontrola w taki sposób może być przeprowadzona bez wyraźnego podejrzenia że tym samochodem porusza się osoba ścigana?
...
czubaka87

Re: kontrola drogowa

Postprzez Makabra » poniedziałek 10 listopada 2014, 19:02

No wszystko to co napisałeś to raczej normalka. Dziwię się że nie przetrzepali was i auta pod kątem narkotyków :) Dziwne jest Twoje stwierdzenie "dziwne macie tu zwyczaje" :D Kontrola jak kontrola, nigdy chyba nie miałeś żadnej.
Makabra

Postprzez czubaka87 » poniedziałek 10 listopada 2014, 19:13

Nie uwierzysz, ale miałem już niejedną i nigdy milicjanty nie wstrzymywali na 20 min. ruchu, ani nie legitymowali pasażerów. Jaki przepis prawa daje im możliwość legitymowania przypadkowych osób bez powodu?
...
czubaka87

Postprzez ks-rider » poniedziałek 10 listopada 2014, 22:51

Malo domyslny jestes.

Sopdobales sie policjantce i chciala Twoj ardes, bylo od razu dac jej nr. telefonu, bylo by krocej.

:wink:
ks-rider

Postprzez oskbelfer » wtorek 11 listopada 2014, 01:37

a kiedy to było ?

myślę, że coś koło roku 1989 ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez skov » wtorek 11 listopada 2014, 20:49

czubaka87 napisał(a): Jaki przepis prawa daje im możliwość legitymowania przypadkowych osób bez powodu?

Legitymować można wszędzie i każdego a powodów legitymowania nie sposób zliczyć ponieważ katalog powodów jest otwarty.
skov

Postprzez czubaka87 » wtorek 11 listopada 2014, 21:48

osk belfer: to było na dniach, a dlatego milicja, bo metody jakby z minionej epoki, tylko pałowania brak :)
skov: właśnie że nie. milicjant nie może ot tak sobie każdego kto mu się podoba legitymować. musi być jakieś uzasadnienie, wiadomo naciągane bo naciągane ale uzasadnienie.
...
czubaka87

Postprzez oskbelfer » wtorek 11 listopada 2014, 22:01

jak byłeś opryskliwy
udawałeś kozaka

a z wypowiedzi zaprezentowanej to właśnie wynika, to ciesz się że jesteś w Polsce a nie np. w USA, gdzie leżałbyś skuty na glebie, a wcześniej zaliczyłbyś delikatne pałowanie :)

polecam filmik - kazak z bmw - http://www.youtube.com/watch?v=jbIelXjZss8
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Borys_q » wtorek 11 listopada 2014, 22:39

Jaki przepis prawa daje im możliwość legitymowania przypadkowych osób bez powodu?

Wylegitymować mogą cie zawsze, jak kiedyś spytałem o powód to mi powiedział "Celem sprawdzenia czy nie ukrywa się Pan przed wymiarem sprawiedliwości".
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez disaster » wtorek 11 listopada 2014, 22:46

Kolejny kozak :D
Ty się chłopie na prawdę szczerze ciesz, że nie miałeś okazji zapoznać się z milicją w akcji.
By Ci się kretyńskich porównań odechciało.
Jak Cię zatrzymują do kontroli, to się masz zatrzymać, grzecznie wykonywać polecenia i nie pyszczyć.
Po fakcie masz prawo do zgłoszenia obiekcji komendantowi, ewentualnie zażalenia do prokuratora jeśli dana sytuacja to uzasadni.

Zapoznaj się z aktami prawnymi zawierającymi uprawnienia policji i skup się na opisanych tam swoich obowiązkach.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez szerszon » wtorek 11 listopada 2014, 22:46

Najlepszy komentarz do powyższego...
Obrazek :mrgreen:
szerszon

Postprzez gagatek » wtorek 11 listopada 2014, 23:53

Jak się raz zapytałem o powód kontroli policjant odpowiedział mi: kontrola stanu trzeźwości i kontrola stanu technicznego pojazdu. Sprawdzili dokumenty i czy nie jestem poszukiwany a o trzeźwości i kontroli pojazdu zapomnieli
gagatek

Postprzez Borys_q » środa 12 listopada 2014, 00:05

kontrola stanu trzeźwości

Trzeba jeszcze było zapytać a skąd uzasadnione podejrzenie?\

żądania poddania się przez kierującego pojazdem lub przez inną osobę, w stosunku do której zachodzi uzasadnione podejrzenie, że mogła kierować pojazdem, badaniu w celu ustalenia zawartości w organizmie alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu;
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez gagatek » środa 12 listopada 2014, 00:58

Borys_q napisał(a):
kontrola stanu trzeźwości

Trzeba jeszcze było zapytać a skąd uzasadnione podejrzenie?\

żądania poddania się przez kierującego pojazdem lub przez inną osobę, w stosunku do której zachodzi uzasadnione podejrzenie, że mogła kierować pojazdem, badaniu w celu ustalenia zawartości w organizmie alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu;

Policjantowi się nie spodobało że zapytałem o powód kontroli
oskbelfer napisał(a):j
polecam filmik - kazak z bmw - http://www.youtube.com/watch?v=jbIelXjZss8

http://player.pl/programy-online/gliny-odcinki,251/
Tutaj więcej takich kontroli
gagatek

Postprzez LeszkoII » piątek 14 listopada 2014, 17:43

Nie żebym pochwalał autora filmików http://www.sadistic.pl/agent-vt201254.htm
ale trochę komicznie to wyglądało :D
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Następna strona

Powrót do Luźna gadka