Liść klonowy na szybie - prawda czy mit?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Liść klonowy na szybie - prawda czy mit?

Postprzez dawid4157 » środa 19 lutego 2014, 17:56

Witam,
zastanawiam się jak to na prawdę jest tym całym liściem klonowym co powinien być naklejony na szybie pojazdu osoby, która dopiero co otrzymała prawo jazdy kat. B. Od kiedy coś takiego obowiązuje lub kiedy zacznie obowiązywać oraz jakie jest wasze zdanie na temat tych naklejek?
dawid4157

Re: Liść klonowy na szybie - prawda czy mit?

Postprzez taik » czwartek 20 lutego 2014, 10:39

Odpowiedni przepis wchodzi w życie z dniem 4 stycznia 2016 r.

Osobiście uważam ten powrót do rozwiązań z lat '70 ubiegłego stulecia za wartościowy.
Dodatkowe oznaczenie wzmaga czujność innych kierowców i pomaga wybaczać ewentualne błędy, które kierowca z małym stażem może czynić.
taik

Postprzez kursantochota » czwartek 20 lutego 2014, 20:58

Na początku nawet miałem ochotę sobie coś takiego przykleić, ale szybko mi przeszło :lol:
kursantochota

Postprzez RossoneriDevil » piątek 21 lutego 2014, 01:25

Wątpię aby zielony listek miał cokolwiek zmienić.
Dobrze że nie wymyślili że osoby, które zdały prawo jazdy muszą jeździć np. samochodem koloru zielonego....albo z chorągiewką na dachu :D
RossoneriDevil

Postprzez Derato » środa 26 lutego 2014, 16:59

Pamiętam, że w latach 80' gdy kupiliśmy pierwszy samochód (Fiat 126p), to też z takim liściem jeździliśmy :) Generalnie pomysł dobry :spoko:
Let's tune everything!
Derato

Postprzez Agatta » piątek 28 lutego 2014, 22:18

Ja na swoim aucie nie przyleje liścia - niektórych to może prowokować do utrudniania jazdy "liściowi", trąbienia itp.
koniec kursu: 09.01.14
21.01.14 teoria +, placyk +, miasto + :D
Agatta

Postprzez among » niedziela 02 marca 2014, 09:57

Agatta napisał(a):Ja na swoim aucie nie przyleje liścia - niektórych to może prowokować do utrudniania jazdy "liściowi", trąbienia itp.

Ja jeździłem pół roku po zdaniu z taką nakleją i nikt mi nie utrudniał życia na drodze. Wręcz przeciwnie, spotykałem się uprzejmością innych kierowców. Co do trąbienia to mogę Cię zapewnić że będziesz je miała jak Ci zgaśnie samochód na skrzyżowaniu i pojawią się problemy z ruszeniem :D To że zdałaś za I-szym razem nie oznacza, że jesteś mistrzem kierownicy. Po 2-3 miesiącach bez jazd większości zapomnisz i zacznie się Twój horror na drodze.
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez Agatta » niedziela 02 marca 2014, 11:17

Wiem :wink: nigdy nie uważałam się za mistrza kierownicy (instruktor tak o mnie mówił - ironicznie 8)), po kursie umie się bardzo malutko :lol:
Agatta

Postprzez Agatta » wtorek 21 lipca 2015, 23:06

Tak na początek wiem że temat stary i nie używany ale aż mnie paluszki świerzbią żeby coś jeszcze dopisać :wink: Autko mam od bardzo niedawna bo od 2 albo 3 tygodni :wink: nie jeździłam praktycznie od zdania prawka - miałam okazje się przejechać na krótkiej trasie całe 3 razy i okropnie mi się jechało.
Agatta napisał(a):Ja jeździłem pół roku po zdaniu z taką nakleją i nikt mi nie utrudniał życia na drodze. Wręcz przeciwnie, spotykałem się uprzejmością innych kierowców. Co do trąbienia to mogę Cię zapewnić że będziesz je miała jak Ci zgaśnie samochód na skrzyżowaniu i pojawią się problemy z ruszeniem To że zdałaś za I-szym razem nie oznacza, że jesteś mistrzem kierownicy. Po 2-3 miesiącach bez jazd większości zapomnisz i zacznie się Twój horror na drodze.

Minęło ok półtora roku, wsiadłam do auta na jazdę próbną, bałam się okropnie ale okazało się że nie zapomniałam jak się jeździ (no parkowanie to tragedia ale auto sporo większe od kursowego :wink: ) więc to bzdura :wink:
Jasne zgasło mi kilka razy na światłach przez to że nie zmieniłam biegu, tak trąbili na mnie kilka razy :roll:
Dzisiaj przez przypadek natknęłam się na listki w sklepie szukając wycieraczek :D No to wzięłam, przykleiłam tylko ten na tył bo z przodu nikt na mnie nie trąbi :wink: Jeszcze nie wiem czy inni będą milsi czy nie bo jechałam z liściem tylko ze sklepu do domu, to się jeszcze okaże :wink:
Agatta

Postprzez pasqudek » środa 22 lipca 2015, 11:46

@Agatta
Ale zasada parkowania nie zmienia się bez względu na wymiary auta ;)
Ładnie to tak nie zmienić biegu?;)
pasqudek

Postprzez LeszkoII » środa 22 lipca 2015, 19:00

Do tego liścia Polska (wliczając poprzedniczkę PRL) podchodzi już nieco ponad 50 lat! Czają się niemiłosiernie.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Agatta » środa 22 lipca 2015, 22:21

pasqudek napisał(a):@Agatta
Ale zasada parkowania nie zmienia się bez względu na wymiary auta ;)
Ładnie to tak nie zmienić biegu?;)

Wiem wiem :wink: ale akurat parkowanie mi się zapomniało ;) a i na kursie dobrze mi nie szło :roll:
Nie ładnie ale co poradzić :wink:
Agatta

Postprzez pasqudek » piątek 24 lipca 2015, 12:54

@agatta: jak masz okazje to trenowac. Bo z tego co widze to wiele kobiet ma problem np.z parkowaniem.
pasqudek

Postprzez Wiktor80 » poniedziałek 17 sierpnia 2015, 15:24

Jestem za listkiem i popieram go z całego serca.
Wiktor80

Postprzez Borys_q » poniedziałek 17 sierpnia 2015, 16:09

Świeżaka i bez listka czuć z 500 metrów, żadne listki nie są potrzebne. W tym tempie to za 5-10 lat wprowadzą drugi egzamin uprawniający do jazdy bez liścia. Nawiązując do innego tematu będziesz musiał mieć, zaświadczenie biegłego szewca o spełnianiu przez obuwie wytycznych do bezpiecznego prowadzenia.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Następna strona

Powrót do Luźna gadka