Jazda przed odbiorem prawa jazdy po zdaniu egzaminu

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Jazda przed odbiorem prawa jazdy po zdaniu egzaminu

Postprzez Romanof » piątek 13 września 2013, 23:44

Witam,

Wczoraj udało mi się ukończyć egzamin praktyczny z wynikiem pozytywnym. Moje pytanie brzmi, czy mogę już jeździć posiadając tylko papier od egzaminatora potwierdzający ukończenie egzaminu, a jeśli nie, to jakie kary mi grożą.

Pozdrawiam
Romanof

Re: Jazda przed odbiorem prawa jazdy po zdaniu egzaminu

Postprzez rusel » piątek 13 września 2013, 23:53

dokument nie zostal wygenerowany zatem nie ma Cie w bazie danych zwlaszcza dzien po zdaniu egzaminu itd, a uprawnieniem do kierowania jest posiadanie dokumentu w postaci dokumentu prawa jazdy wiec uprawnien do kierowania jeszcze ostatecznie nie nabyles, arkusz przebiegu egzaminu nie jest dokumentem. Jezeli w Cepiku funkcjonariusz nie zobaczy twoich danych dostajesz 500zl, moze sie zdarzyc ze dokumentu ktos nie odebral, nie uiscil oplaty ale status zostal nadany wtedy mandat 50zl, chcesz sie przekonac?
rusel

Postprzez Romanof » sobota 14 września 2013, 00:54

Nie mam wielkiej potrzeby jazdy, myślę, że wytrzymam te kilka dni (jak mam nadzieje) do wydania prawka. Wole jednak nie sprawdzać na własnej skórze, dlatego pytam. Dziekuje za odpowiedź.

Pozdrawiam
Romanof

Postprzez bileterka » sobota 14 września 2013, 07:23

Dodam, ze jakieś 3 lata temu kolegę złapali na jeździe z kartą egzaminacyjną, po zdanym egzaminie. Skończyło się unieważnieniem egzaminu i musiał zdawać ponownie.
Zastanawia mnie to, czy gdyby nie pokazał karty egzaminacyjnej to czy skończyłoby się tylko na mandacie i zmianie siedzenia w samochodzie. Druga sprawa to czy to jest poparte przepisami prawa, czy po prostu policjant miął zły humor.
bileterka

Postprzez rusel » sobota 14 września 2013, 10:06

arkusz przebiegu egzaminu nie jest dokumentem stwierdzajacym jakiekolwiek uprawnienia i nie podlega kontroli
rusel

Powrót do Luźna gadka