Witam. Za niedługo chcę zacząć prawo jazdy kategorii C+E. Mam do wyboru dwa WORDy (Lublin i Tarnobrzeg), które są oddalone mniej więcej o 50 kilometrów od mojego miejsca zamieszkania. W moim mieście tylko jeden OSK uczy na kategorię C+E ale tylko takim pojazdem (MAN TGA) jaki jest na egzaminie w Tarnobrzegu. Myślałem także aby wybrać jakąś szkołę nauki jazdy właśnie w Tarnobrzegu i dojeżdżać własnym samochodem.
Jest tylko jedno ale. W tym zestawie jest naczepa dwuosiowa, z czego druga oś jest skrętna (według kolegi, który zna właściciela tego ośrodka, z powodu oszczędności - żeby "opony się nie zużywały"). Na egzaminie w Tarnobrzegu druga oś nie jest skrętna. Czy ten zestaw: ciągnik plus naczepa z osią stałą podczas manewrów na placu i na mieście będzie zachowywał się inaczej niż z osią skrętną?
Mam też drugą opcję - zdawać w Lublinie na zestawie z przyczepą (MAN TGL plus przyczepa tandem) i wybrać sprawdzony już OSK? Jednak mam pewne obawy: zestawem ciągnik plus naczepa manewruje się zupełnie inaczej niż samochodem ciężarowym z przyczepą (obawa na przyszłość). Jakie są różnice w manewrowaniu poszczególnymi zestawami i którą opcję wybrać?