OC a "nieuprawniony" kierowca

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

OC a "nieuprawniony" kierowca

Postprzez LexiconAvenue » piątek 30 listopada 2012, 00:46

Wykupiłam polisę OC - nie ukrywam, że zależało mi na niskiej cenie, a większość czynników mi nie sprzyjała (stare auto z gazem kontra nowy kierowca). Mam w umowie zapis mówiący, że "do kierowania pojazdem nie będzie upoważniona osoba, która nie ukończyła 25 roku życia i/lub posiada uprawnienia do kierowania tego typu pojazdami krócej niż 36 miesięcy". Generalnie, nie planuję udostępniać auta nikomu - ale gdyby jednak z jakichś powodów za kółkiem siadła osoba niespełniająca kryterium 25 lat/36 m-cy i doprowadziła do kolizji?
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Re: OC a "nieuprawniony" kierowca

Postprzez mesta » piątek 30 listopada 2012, 00:52

no to sprawa jasna w tym momencie oc nie dziala i szkoda na Twoj koszt niestety lub tez koszt osoby, ktorej udostepnisz pojazd o ile sie z tego nie wykreci- prawnie tak mi sie wydaje,( no chyba ,ze ta osoba ma wykupione OC na takie przypadki o ile to mozliwe) ze wlasnie po to te haczyki, skoro niższa cena. Nawet nie wiedzialam, ze takie OC jest mozliwe AC ok ale OC to przeciez kazde auto musi miec wlasnie w przypadku gdy... bo ktos moze byc niewyplacalny i co wtedy... idzie z OC poszkodowanego? hmmm troche dziwne :hmm:
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez BOReK » piątek 30 listopada 2012, 00:55

Jak nie ma ważnego OC, to odszkodowanie idzie z UFG, a oni już sobie ściągną karę z nieubezpieczonego. Mnie zastanawia czy w OC w ogóle może być taka bzdurna klauzula...
BOReK

Postprzez mesta » piątek 30 listopada 2012, 01:07

BOReK napisał(a): czy w OC w ogóle może być taka bzdurna klauzula...

no wlasnie to troche dziwne bo ochroną ubezpieczeniową objęte są wszystkie szkody w mieniu i zdrowiu poszkodowanych wyrządzone z winy ubezpieczonego pojazdu. Wszystkie podstawowe arunki ubezpieczenia OC są takie same u każdego ubezpieczyciela ze wzgl. na ustawę ubezpieczeniowa.Przecież suma gwarancyjna jest taka sama chyba 500 000 euro dla szkód na mieniu oraz 2 500 000 euro szkody na osobie. Wiec dziwią mnie w OC jakies ograniczenia :hmm: a z jakiego Towarzystwa Ubezpieczneiowego masz ta polise?
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez LexiconAvenue » piątek 30 listopada 2012, 01:13

Z Warty, bo tam wyszło najtaniej.
Ale jak wpisywałam dane w różnych kalkulatorach online pojawiały się bardzo szczegółowe pytania, typu miejsce parkowania w dzień, w nocy, liczba przewożonych dzieci itd. Więc to mnie nie zaskoczyło szczególnie, tylko się zastanawiam nad ewentualnymi konsekwencjami. I czy ewentualna szkoda mogłaby pójść z OC rzeczywistego sprawcy, jeśli ma własny samochód?
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Postprzez karol199 » piątek 30 listopada 2012, 01:35

LexiconAvenue napisał(a):Z Warty, bo tam wyszło najtaniej.
Ale jak wpisywałam dane w różnych kalkulatorach online pojawiały się bardzo szczegółowe pytania, typu miejsce parkowania w dzień, w nocy, liczba przewożonych dzieci itd. Więc to mnie nie zaskoczyło szczególnie, tylko się zastanawiam nad ewentualnymi konsekwencjami. I czy ewentualna szkoda mogłaby pójść z OC rzeczywistego sprawcy, jeśli ma własny samochód?

Również mam to samo z OC, odpukać już 3 rok tak jeżdżę bez żadnej kolizji, ale z tego co się dowiedziałem, z własnej kielni pójdzie jak będzie stłuczka
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Postprzez BOReK » piątek 30 listopada 2012, 09:36

Warto się przejść do lokalnego rzecznika praw konsumenta i zapytać. Trzeba dobrze szukać, bo w rejestrze klauzul niedozwolonych znalazłem np. takie coś (pozycja 1492):
Link 4 jest uprawniony do stosownego
zmniejszenia odszkodowania lub odmowy
wypłaty w całości, jeśli kierowca ubezpieczonego
samochodu, ubezpieczony lub osoba działająca w
jego imieniu, odstąpi od określonych w par. 19
wymogów, a w szczególności jeśli: 20.1
przyczyni się do powstania lub zwiększenia
szkody

Niestety nie wiem gdzie szukać rzeczonego paragrafu, czy to siedziało w jakimś OWU czy w samej polisie. Może być tak, że konkretna treść tych wymogów nie ma znaczenia i liczy się sam fakt zmniejszania odszkodowania zależnie od jakichkolwiek warunków spełnianych lub nie przez ubezpieczonego. Nie wygląda to przy okazji na sprawę zawężoną wyłącznie do OC, ale nie chce mi się szukać głębiej. Jakby co, to uznano to za klauzulę niedozwoloną wyrokiem Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 18 marca 2008 r. (Sygn. akt VI ACa 1091/07).
BOReK

Powrót do Luźna gadka