Ubezpieczenie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Ubezpieczenie

Postprzez Pavlo856 » niedziela 25 listopada 2012, 23:05

Witam, chciałbym się zapytać was jak to jest z tym ubezpieczeniem...
Czy to prawda że za auta z silnikami od 1.5 do 2.0 jest te same ubezpieczenie... czy droższe...
jeśli to prawda... to pewnie cena ubezp... będzie się rożnić przez dany model auta czy rocznik...
Pomożecie?
Pavlo856

Re: Ubezpieczenie

Postprzez BOReK » poniedziałek 26 listopada 2012, 00:00

To nieprawda, odpowiedź rozwinę później jak będzie potrzeba. Przewidując uzasadnienie tego pytania zapytam - po diabła Ci to wiedzieć?
BOReK

Postprzez Pavlo856 » poniedziałek 26 listopada 2012, 00:06

Po takiego diabła.. że zamierzam w najbliższym czasie zakupić auto...
I tu moje pytanie właśnie jak jest liczone te ubezpieczenie... jaka różnica by była między np. autem z silnikiem 1.7 a 2.0
Pavlo856

Postprzez LexiconAvenue » poniedziałek 26 listopada 2012, 00:18

Sprawdź w porównywarkach cen OC.
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Postprzez BOReK » poniedziałek 26 listopada 2012, 01:11

Czyli jest tak jak podejrzewałem - uzależniasz zakup samochodu od tego, ile wybulisz za OC. O ile nie kupujesz 5-litrowego potworka to nie ma większego sensu. ;)

Nie ma zasady przestrzeganej przez wszystkich ubezpieczycieli. Każdy ma inne widełki, każdy robi też po swojemu "młodego kierowcę" (zwyżki) i inne takie duperele. Aktualność porównywarek jest bardzo wątpliwa, lepiej popytać na własną rękę. Niektóre towarzystwa mają swoje kalkulatory online i z nich warto skorzystać dla orientacji, ale największą pewność da Ci rozmowa z konsultantem.

Przykład na rozbieżność ofert na samo OC dwulitrowego sedana z niemałą mocą: Allianz Direct podliczył mnie na 900pln, AXA chciała ponad 2000pln i zupełnie nie wiem z czego to wynika, w regulaminach żadnych odpowiedzi i metod liczenia nie znalazłem.

Przykład na "dziwność" widełek: to, co zebrał ode mnie Allianz Direct, to taka sama opłata, jak płaciłem u nich rok wcześniej za 9 lat starszego hatchbacka z silnikiem 1,6 z dwukrotnie niższą mocą - cena OC różni się o głupie czypiendziesiąt, serio. Oba samochody na benzynę. Allianzowa zwyżka za bycie młodym (poniżej 25 roku życia bodajże) nie wchodzi tu w grę, bo jestem na to za stary. Jakbyś chciał badać widełki w Allianzie, to dokładne pojemności wynoszą 1590 i 1998 cm^3, czyli o grosze poniżej tych 1,6 i 2,0.

Podsumowując - za pojemność niższą nawet o pół litra możesz, ale nie musisz zapłacić niższego OC. Chodź, pytaj, sprawdzaj, badaj rynek. Możesz też dać zarobić agentowi/pośrednikowi, ale ja wątpię, czy w jego interesie jest załatwienie najniższej oferty. Ciebie z samego OC interesuje tylko to, czy jakieś warunki ograniczają jego zastosowanie (czytać umowy i regulaminy!) i na jaką kwotę pokrywają szkody. Poza tym patrz na bonusy, czy są jakieś car assistance albo NNW - to zwykle grosze, a warto mieć na wszelki wypadek, zwłaszcza NNW.
BOReK

Powrót do Luźna gadka