Samochód :D

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Samochód :D

Postprzez Pavlo856 » czwartek 15 listopada 2012, 16:46

Witam wszystkich!
Z racji iż zdałem prawo jazdy... otrzymałem od ojca kwotę w wysokości 13 tys zł :D

Mam do was pytanie jakie autko moglibyście mi polecić w tej cenie.. z przebiegiem tak do 170 tys
Musi być Diesel << :D

Ja osobiście mam na oku Opla Astre II z 2001 TDI

Pozdrawiam..
Pavlo856

Re: Samochód :D

Postprzez ringus1 » czwartek 15 listopada 2012, 18:16

Gratulacje. Kilka pytań.
1. Do czego autko głównie ma służyć?
2. Weź pod uwagę koszt ubezpieczenia itp. Wszystko będzie na Ciebie i sam będziesz płacił?
3. Dolicz koszty eksploatacji i ew. napraw. Jesteś w jakimś stopniu na to przygotowany finansowo?

Warto by było też wybrać autko, które lepiej zniesie błędy popełniane na początku przygody za kierownicą.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez Pavlo856 » czwartek 15 listopada 2012, 18:56

1) Auto służyć będzie do jazdy po mieście.. (raz na 2 tygodnie jazda ponad 400 KM) przykładowo z Katowic do Zamościa
2) Auto będzie zarejestrowane na mnie i mojego ojca.. (ponad połowe on będzie finansował)
3) Tak
Pavlo856

Postprzez ringus1 » czwartek 15 listopada 2012, 19:15

Jeśli tak, to ja brałbym też LPG pod uwagę. Tyle, że za granicę ciężko takim autem wyskoczyć w razie czego.

Skoro do miasta to praktyczniejsze będzie mniejsze autko. Polo, Yaris? Małe spalania, łatwe do zaparkowania, w utrzymaniu też nie najgorzej.
A jak coś większego to może Mondeo, Volvo V40, właśnie może też jakiś Opel.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

ringus1

Postprzez Pavlo856 » czwartek 15 listopada 2012, 19:22

Zastanawiałem się szczerze mówiąc nad:

- Opel Astra II
- Ford Fiesta
- WV Polo
Pavlo856

Postprzez ringus1 » czwartek 15 listopada 2012, 19:35

Wszystkie te auta są okej. Ewentualnie zamiast Fiesty zastanowiłbym się nad Focusem. Ale chyba najlepszym wyborem faktycznie byłby Opel ze względu na ceny części i ogólnie koszty utrzymania.

ringus1

Postprzez Pavlo856 » czwartek 15 listopada 2012, 19:49

W takim razie dzięki że się wypowiedziałeś na ten temat :D
Pozdrawiam!
Pavlo856

Postprzez aguusia88 » czwartek 15 listopada 2012, 20:07

[ciach OT]

proponowalabym isc do biura gdzie maja oferty kilku ubezpieczen aby wam wybrano tansze.
z tego co moge pzypuszczac to axa jeszcze ma nizsze ceny, nie wiele wiecej sie u nas roznila ergio hestia i ta wzielismy
Prawo Jazdy B - 2009r za I razem
aguusia88

Postprzez BOReK » czwartek 15 listopada 2012, 20:39

Mi od zawsze najtaniej wychodził Allianz Direct i nadal tak jest.

Pavlo - Honda Accord?
BOReK

Postprzez aguusia88 » czwartek 15 listopada 2012, 21:40

nie mam porownania do tych ubezpieczycieli. sprawdzili 3 + tata zapytal sie u siebie w pzu. proama wyszla najdrozej bo 1700 z hakiem. tamte 650 i 690 + dokupilismy nw pzu jakos drozej bylo

na mnie w allianz wyszlo 1400 zl, a w axa 667
aguusia88

Postprzez BOReK » czwartek 15 listopada 2012, 21:51

Hym, interesujące... moja polisa OC w Allianz kosztowała 900 z groszami, a Axa mi wyliczyła (te same dane) prawie 2000... :shock:
oczywiście to kalkulator z ich strony, może nie umiem w nim czegoś istotnego zaznaczyć, nie wiem. :D
BOReK

Postprzez lith » czwartek 15 listopada 2012, 22:01

@BOReK
Tu nie ma jasnej logiki... mi znowu najkorzystniej od początku liczył PZU ( w tej chwili 611 z nnw i assistance)... ale i tak kosmos, bo w pierwszym roku płaciłem chyba koło 9 stów razem z ac :P, a oc z tego było chyba koło 300-400... nie pamiętam... po roku bezwypadkowej jazdy już było wyraźnie więcej (chyba z 1100), w 3 roku cena mocno spadła do ok 700 zł... potem się okazało, że to bez ac... a teraz 611. Szkód żadnych od początku :D

@aguusia88
Tego gazu to 270 km na 25, czy 30 litrach? :P
lith

Postprzez aguusia88 » piątek 16 listopada 2012, 09:08

na poczatku przy wstepnej rozmowie syn mechanika (syn tez robi) mowi ze bedzie zbiornik ok 30 litrow. w papierach jest chyba 44, ojciec przy odbiorze auta mowil ze bedzie 36-38.

jechalam dlugo z rezerwa juz i jak parkowalam pod blokiem to pikalo mi juz ze gazu brakuje. pojechalismy wczoraj na tankowanie i jeszcze z tego pikania zrobilam 20 km :D (zapomnialam czegos z domu i sie wrocilam z powrotem a to kilka kilometrow w 1 strone)

no i leci ta maszyna leci, ja spisuje licznik to tu to tam, i koniec, patrze 70 zl, na dol patrze 27 litrow.i szok, raz ze taka cena bo nastawiona bylam na gruba stowe, a dwa ze tylko tyle weszlo

przeliczylam na I raz i wyszlo 9,8 spalania. jazda glownie miejska, raz pod miasto pojechalismy
tata zrobil obliczenie na beznyne i wyszlo 7,3

zbiornik benzyny mam jeszcze prawie full - tzn wchodzi 47 l, mam 1 kreske ciachnieta, ona sie podnosi do full i obniza o 1, bo podobno ze francuzach tak jest ze mimo ze jest gaz to pozornie benzyny tez ubywa a potem sie poziom wyrownuje.
aguusia88

Postprzez Borys_q » piątek 16 listopada 2012, 09:35

eśli tak, to ja brałbym też LPG pod uwagę. Tyle, że za granicę ciężko takim autem wyskoczyć w razie czego.

Oj nie przesadzał bym, Niemcy/Belgia bez problemu, przejściówka 30 pln na allegro. We Francji jest kiepsko z gazem ale pod Paryżem się zatankuje (końcówka Polska), w Holandi nie ma podobno problemu ale ja nie jeździłem tam więc na pewno nie powiem.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez daghda » piątek 16 listopada 2012, 11:24

Borys_q napisał(a):
eśli tak, to ja brałbym też LPG pod uwagę. Tyle, że za granicę ciężko takim autem wyskoczyć w razie czego.

Oj nie przesadzał bym, Niemcy/Belgia bez problemu, przejściówka 30 pln na allegro. We Francji jest kiepsko z gazem ale pod Paryżem się zatankuje (końcówka Polska), w Holandi nie ma podobno problemu ale ja nie jeździłem tam więc na pewno nie powiem.

Eeee... może ja ślepy byłem ale we Francji w wiekszości miast można zatankować LPG - Shell, Elf, Total, Fina, te stacje mają LPG. Trochę gorzej jest w Austrii - bo tych stacji jest mało i są w wybranych miastach. Nie ma problemu w Czechach, na Słowacji i Węgrzech.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Następna strona

Powrót do Luźna gadka