Zamówiłem na allegro, wpłaciłem na konto a przesyłki nie ma

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Zamówiłem na allegro, wpłaciłem na konto a przesyłki nie ma

Postprzez jasiek23 » czwartek 15 listopada 2012, 16:08

Tak jak w temacie. Kupiłem coś na allegro, wpłaciłem na konto, miało to przyjść listem ekonomicznym. Sprzedawca przysłał zrzut ekranu z elektronicznej książki nadawczej żeby potwierdzić że wysłano(przysłał to na moją prośbę po długim oczekiwaniu). Przesyłkę wysłano 31.10 a jeszcze jej nie otrzymałem. Czy mogę ubiegać się o zwrot pieniędzy?
jasiek23

Re: Zamówiłem na allegro, wpłaciłem na konto a przesyłki nie

Postprzez BOReK » czwartek 15 listopada 2012, 16:13

Pogadaj ze sprzedającym. Jeżeli wysyłał to poleconym (ekonomiczny to po prostu niepriorytetowy), to niech Ci da numer przesyłki i sobie sprawdzisz gdzie jest. Dwa tygodnie to sporo...
BOReK

Postprzez mk61 » czwartek 15 listopada 2012, 16:14

Skoro on ma jakieś potwierdzenie wysłania, to musi być też numer przesyłki. Podając numer składasz reklamację do poczty i dalej nic się nie dzieje, bo zostaniesz olany.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez sankila » czwartek 15 listopada 2012, 19:32

Miało przyjść listem poleconym, czy zwykłym?

Widzę dwa problemy:
- skan z programu pocztowego nie jest żadnym potwierdzeniem nadania, to tylko wypełniony formularz; możesz wypisać sobie nadanie przesyłki do papieża.
- na Allegro, pod pojęciem "list ekonomiczny" najcześciej ukrywa się przesyłka nierejestrowana, czyli list zwykły. Wysyła się go bez dowodu nadania (albo i nie wysyła, jeśli się chce okantować klienta).
Dowodem nadania listu poleconego ekonomicznego jest numer przesyłki i powinieneś go dostać od sprzedawcy, zamiast skanów z ekranu.

Poczta ma 14 dni na dostarczenie przesyłki; po tym terminie nadawca (na wniosek odbiorcy) składa reklamację.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez lith » czwartek 15 listopada 2012, 19:36

14 dni, czy 14 dni roboczych?
lith

Powrót do Luźna gadka