Jakoś się z tym musiałem żyć, ale do wczorajszego dnia, kiedy dosłownie zostałem poproszony o podskoczenie do spożywczaka. Nie myśląc długo ziuu do autka i jadę. Pech chciał, że złapałem się na zwykłą kontrole drogową, dmuchanie itp. no i przy okazji wpadło 500 zł, bo nie wziąłem okularów i żadne tłumaczenia nic nie dały, że mała wada wzroku.
Konkretnie mówiąc chciałbym się pozbyć terminówki, a przede wszystkim kodu 01.01, bo przy mojej wadzie wydaje się to absurdalne. Co należy zrobić?
-Iść do WK powiedzieć, że .. chcę wymienić PJ terminowe przed upływem daty czy lepiej stary plastik pociąć, spalić i udawać, że się zagubiło?
-Do jakiego lekarza należy iść? Rozumiem, że zwykły rodzinny raczej nie posiada uprawnień do badania kierowców i czy jakiej zaświadczenie od okulisty potrzeba? (nie chcę żeby kolejny lekarz stękał, że nie wypisze bezterminowego)
-Czy nie będzie problemu jeżeli na starym prawku widnieje 01.01 a na nowym nagłe wyzdrowienie kierowcy nastąpiło i żadnego kodu nie ma?

-Ile to wszystko zajęłoby czasu? Czytałem, że od stycznia 2013 nowe prawka będą tylko i wyłącznie terminówkami.
Liczę na wasze odpowiedzi, bo wczorajszym incydentem jestem totalnie wkurzony (czasem mam wrażenie, że terminówka jest tylko dlatego, że lekarzowi brakło dodatkowej stówki na biureczku