Pozbycie się PJ terminowego i kodu 01.01

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pozbycie się PJ terminowego i kodu 01.01

Postprzez Konkyy » poniedziałek 16 lipca 2012, 12:46

Witam. Od lutego posiadam prawo jazdy kategorii B. Niestety po odbiorze radość trwała krótko po czym jak zobaczyłem termin prawka na 5 lat i kod 01.01 przy wadzie obuocznej -0.5 D, która nie pogłębia się od 3 lat! (2 literki pomyliłem na tablicy przy badaniu)
Jakoś się z tym musiałem żyć, ale do wczorajszego dnia, kiedy dosłownie zostałem poproszony o podskoczenie do spożywczaka. Nie myśląc długo ziuu do autka i jadę. Pech chciał, że złapałem się na zwykłą kontrole drogową, dmuchanie itp. no i przy okazji wpadło 500 zł, bo nie wziąłem okularów i żadne tłumaczenia nic nie dały, że mała wada wzroku.

Konkretnie mówiąc chciałbym się pozbyć terminówki, a przede wszystkim kodu 01.01, bo przy mojej wadzie wydaje się to absurdalne. Co należy zrobić?
-Iść do WK powiedzieć, że .. chcę wymienić PJ terminowe przed upływem daty czy lepiej stary plastik pociąć, spalić i udawać, że się zagubiło?
-Do jakiego lekarza należy iść? Rozumiem, że zwykły rodzinny raczej nie posiada uprawnień do badania kierowców i czy jakiej zaświadczenie od okulisty potrzeba? (nie chcę żeby kolejny lekarz stękał, że nie wypisze bezterminowego)
-Czy nie będzie problemu jeżeli na starym prawku widnieje 01.01 a na nowym nagłe wyzdrowienie kierowcy nastąpiło i żadnego kodu nie ma? :D
-Ile to wszystko zajęłoby czasu? Czytałem, że od stycznia 2013 nowe prawka będą tylko i wyłącznie terminówkami.

Liczę na wasze odpowiedzi, bo wczorajszym incydentem jestem totalnie wkurzony (czasem mam wrażenie, że terminówka jest tylko dlatego, że lekarzowi brakło dodatkowej stówki na biureczku :eek2: )
Konkyy

Re: Pozbycie się PJ terminowego i kodu 01.01

Postprzez noobio » poniedziałek 16 lipca 2012, 17:05

nie musisz iść do żadnego WK i nic nie musisz mówić, idziesz do lekarza medycyny pracy który ma uprawnienia do badań kierowców, mówisz, że potrzebujesz zaświadczenie na prawko B, nawet nie musisz mówić, że już takie masz bo go to guzik interesuje :wink: z tym zaświadczeniem (zakładając bezterminowym), wnioskiem o wydanie nowego prawa jazdy i zdjęciem idziesz do WK, składasz wniosek, płacisz za nowy dokument i czekasz z tydzień czasu na nowy blankiet

no i co oczywiste, nie idź do tego samego lekarza który wypisał poprzednie zaświadczenie, idź do innego :wink:
noobio

Postprzez Konkyy » wtorek 31 lipca 2012, 01:32

Odświeżam temat, bo z powodu wakacyjnego wyjazdu nie miałem okazji odpisać.

Dzięki za poradę, ale jeszcze parę pytań tzn. tą terminówkę to pal licho, bo czytałem gdzieś, że od 2013 wszystkie nowe plastiki i tak będą określone terminem.
Konkretnie dostaje szału na widok cyferek 01.01 ,bo taka prawda, że okulary mam w posiadaniu kilka dni po badaniu lekarskim na prawko, bo dowiedziałem się, że w takiej sytuacji jak mnie postawił lekarz bez szkiełek do egzaminu ani rusz. Wcześniej już ponad 2 lata temu chodziłem regularnie na badania wzroku i stwierdzono u mnie wadę -0,5 Dioptrii, ale do tego czasu nie pogłębiła się i sympatyczna okulistka stwierdziła, że przy takiej wadzie okulary nawet nie są konieczne.
Konkyy

Postprzez Mateusz1 » wtorek 31 lipca 2012, 16:18

Na Twoim miejscu zrobiłbym tak - jeżeli okulistka mówi, że okulary są zbędne to poproś ją o wystawienie zaświadczenia takiego dla kierowców (o ile ma uprawnienia). Jeżeli nie ma - idź do takiego okulisty co wydaje i niech Ci zrobi badanie. Potem chyba jeszcze laryngolog (albo i nie - nie wiem). Z tym idź do złóż podanie o prawko, te dwa zaświadczenia i czekaj na prawo jazdy.

Teraz coś odnośnie terminowości prawa jazdy - byłem w moim WK i dostałem taką informację - od 2013 terminowy będzie dokument PJ, lekarz dalej będzie mógł wystawić bezterminowe. Oni to skrócą do okresu ważności PJ. Jak się będzie szło na wymianę za te 15 lat to wtedy tylko wniosek bez żadnych zaświadczeń. Pokręcone trochę... ale niech im będzie.
18.11.2011 Teoria (+) ; Plac manewrowy (+) ; Ruch miejski (+)
24.11.2011 Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne
30.11.2011 Dokument do odbioru w Urzędzie
30.11.2011 Niepoprawne dane, brak spraw w toku lub dokument wydany
Mateusz1

Postprzez kuzajn » wtorek 13 listopada 2012, 00:07

A ja chciałem sie dowiedzieć czy można pozbyć sie tego kodu po otrzymaniu go w nieco inny sposób, otóż miałem normalne PJ bezterminowe i pech chciał że musiałem je oddać na rok, skierowano mnie na badania, psychotesty wyszły pozytywnie ale dostalem termin na 3 lata i pozniej ze będę miał znowu bezterminowo, kolejne tj wzrok słuch itp i przy badaniu wzroku pomylilem kilka literek i babka co sie pozniej okazalo wpisala mi ograniczenie 01.01. Moja wada jest bardzo minimalna i naprawde nie ma wplywu na prowadzenie samochodu. i teraz mam pytanie czy jezeli po roku pojde do okulisty i moze się okazać że nie potrzebuję okularów to mogę starać się o nowy dokument bez kodu 01.01 ale z tym samym terminem co mama do psychotestów?
kuzajn

Powrót do Luźna gadka