Mandat za brak prawa jazdy (plastiku).

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Mandat za brak prawa jazdy (plastiku).

Postprzez Pewek » środa 27 czerwca 2012, 15:06

Witam.
Ostatnio udało mi się zdać prawo jazdy kat. B i tak się zastanawiam jaki teraz mnie mandat czeka jeżeli jeszcze nie mam plastiku, a policjanci by mnie złapali. Coś słyszałem o 50zł (+ ewentualnie inne wykroczenie), ale wolałbym się upewnić. Jak to jest?

Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam.
Pewek

Re: Mandat za brak prawa jazdy (plastiku).

Postprzez chap » środa 27 czerwca 2012, 15:20

Mandat za brak prawa jazdy przy sobie (50 zł) otrzymujesz, gdy masz juz nadane uprawnienia, czyli w momencie gdy na kierowca.pwpw.pl pojawi sie status "trwa postępowanie administracyjne".
Za brak prawka w ogóle otrzymasz jezeli caly czas bedziesz mial "brak spraw w toku blablabla". (500 zł)
Przynajmniej w teorii tak to wyglada. W praktyce lepiej poczekac i nie jezdzic.
chap

Postprzez Pewek » środa 27 czerwca 2012, 15:24

Dziękuję bardzo za odpowiedź ;)
Pewek

Postprzez Pewek » środa 27 czerwca 2012, 15:39

Ale jeszcze jedno chcę uzupełnić. Jak wstrzymałem wydanie plastiku to raczej nie ma szans, żebym zobaczył się na tej stronie?
Pewek

Postprzez lith » środa 27 czerwca 2012, 15:41

Yyyy jesteś pewny, że 'trwa postępowanie administracyjne' oznacza, że już nadano uprawnienia? Bo według mnie nie bardzo właśnie. Raczej bym liczył na 50 zł przy komunikacie, że jest do odbioru. Wcześniej to loteria.
lith

Postprzez chap » środa 27 czerwca 2012, 15:48

lith napisał(a):Yyyy jesteś pewny, że 'trwa postępowanie administracyjne' oznacza, że już nadano uprawnienia? Bo według mnie nie bardzo właśnie. Raczej bym liczył na 50 zł przy komunikacie, że jest do odbioru. Wcześniej to loteria.

Nie jestem pewny, ale sam tak mialem (zreszta nie tylko ja - znajomi tez), ze data uzyskania uprawnien na prawku pokrywa sie z data wszczescia postepowania administracyjnego na stronie.
To nadal jest loteria, ale osobiscie mysle, ze zaden policjant nie bedzie na tyle "zly", ze po pokazaniu mu papierka z pozytywnym egzaminem i wytlumaczeniu sytuacji wlepi 500zł. Choc oczywiscie ma do tego prawo, dlatego mysle, ze warto jednak poczekac na odebranie plastiku.
chap

Postprzez lith » środa 27 czerwca 2012, 15:51

Imo jak nie będzie w systemie to wlepi 500. U mnie chyba się to nie pokryło. Data nadania uprawnień u mnie to chyba był dzień, czy dwa przed zmianą 'postępowania administracyjnego' na 'do odbioru'. Ale nie pamiętam, bo nie zwracałem na to szczególnej uwagi.
lith

Postprzez chap » środa 27 czerwca 2012, 15:54

No dlatego wlasnie lepiej miec swiety spokoj i poczekac.

Ale jeszcze jedno chcę uzupełnić. Jak wstrzymałem wydanie plastiku to raczej nie ma szans, żebym zobaczył się na tej stronie?

Bez szans.
chap

Postprzez garrik » środa 27 czerwca 2012, 15:57

U mnie się te daty pokrywały.

Generalnie po co ryzykować nawet te 50 zł, gdy od wysłania dokumentów do odebrania prawka mija zwykle mniej niż 10 dni (wliczając święta, weekend itp)
garrik

Postprzez Pewek » środa 27 czerwca 2012, 16:02

10 dni bym wytrzymał ;). Ja wstrzymałem się, bo jeszcze robię kat. A, a dwa razy za plastik mi się nie chce płacić. No nic, dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Pewek

Powrót do Luźna gadka