Oczekiwanie na prawko - jakie sankcjie prawne???

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Oczekiwanie na prawko - jakie sankcjie prawne???

Postprzez U-SEREK » poniedziałek 06 czerwca 2005, 12:25

Wiec ... Znalazłem na forum opisy sytuacji gdy ktoś oczekuje na Prawko, zdał egzaminy ... i już chce jeździć. Moja sytuacja jest podobna , aczkolwiek inna..... Mianowicie:
Posiadam już prawo jazdy pare lat , straciło ono ważność.(badania lekarskie)
"Problem" polega na tym że mam Kat B;C. I czas oczekiwania wynosi 2 MIESIĄCE !!!!!. Po telefonie do Wydz. Komunikacji Dowiedziałem sie że nie moge wyrobić jedynie kat B (czas oczekiwania max 3 tyg) lecz czy chce czy nie musze wyrobić takze C. (czas 2 miesiące).
W związku z tym mam następujące pytania.
1) CZy w tym przypadku także nie mogę liczyć na jakiekolwiek "tymczasowe" poświadczenie o prowadzeniu pojazdu ? (przypuszczam że nie).
2.)Jakie grożą sankcjie za jazde w moim przypadku bez prawka (czas oczekiwania na nowe)
3.) (lużne pytanie) czy lepiej "palić głupa" przed policją że zostawiło sie prawko w domu czy powiedzieć prawde (wspierając sie np. (czysto i uczciwie) ksero bad lekarskiego) i poddać sie wyrozumiałości Policji !?

Z góry dz za odpowiedź.
U-SEREK

Postprzez ella » poniedziałek 06 czerwca 2005, 13:42

Nie moższ wyrobić tylko kategorii B bo prawko masz na dwie kategorie.
1. Nie dostaniesz żadnego zaświadczenia zastępczego.
2.
Kierowanie pojazdem przez osobę nieposiadającą przy sobie wymaganych dokumentów to
50zł. za brak każdego z wymaganych dokumentów, nie więcej niż 250 zł./taryfikator mandatów/
Czyli wynika, że zapłacisz 50zł :wink:
Tyle też płacili ci którzy na czas nie wymienili prawka do końca kwietnia.
3. nie wiem :wink:
ella
Moderator

Postprzez Wiedźma » poniedziałek 06 czerwca 2005, 16:19

3 - ja bym chyba jednak powiedziała prawde i liczyła na ludzkie odruchy, bo wbrew pozorom policjanci też je posiadaja ;)
Wiedźma

Powrót do Luźna gadka