Japońskie auta dziś.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Japońskie auta dziś.

Postprzez mk61 » środa 29 lutego 2012, 00:21

Szukam jakichś opinii.
Czy dzisiejsze japońskie auta wciąż są tak dobre, jak kiedyś? Czy nadal są autami długowiecznymi? Pytam w kontekście aut mniejszych typu Suzuki Swift, Toyota Yaris, Auris.
Jak jest z silnikami diesla? Bardzo / bardziej czułe na czystość ropy od niemieckich, czy francuskich konkurentów, czy raczej nie ma sensacji? Jak silniki benzynowe znoszą instalacje LPG?
Jakieś inne sugestie, rady?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Re: Japońskie auta dziś.

Postprzez porta » czwartek 01 marca 2012, 22:40

mk61 napisał(a):Szukam jakichś opinii.
Czy dzisiejsze japońskie auta wciąż są tak dobre, jak kiedyś? Czy nadal są autami długowiecznymi? Pytam w kontekście aut mniejszych typu Suzuki Swift, Toyota Yaris, Auris.
Jak jest z silnikami diesla? Bardzo / bardziej czułe na czystość ropy od niemieckich, czy francuskich konkurentów, czy raczej nie ma sensacji? Jak silniki benzynowe znoszą instalacje LPG?
Jakieś inne sugestie, rady?

Auta, które podałeś nie są stricte japońskie. Suzuki ma fabrykę na Węgrzech.
Auta typowo japońskie to np. Mazda czy Subaru i te faktycznie są godne polecenia
porta

Postprzez ks-rider » czwartek 01 marca 2012, 22:48

Kumpel przejezdzil swoim Accordem 2,2 TDCI 240 000 km i zadnych najmniejszych problemow.

:wink:
ks-rider

Postprzez mk61 » piątek 02 marca 2012, 01:09

porta napisał(a):Auta, które podałeś nie są stricte japońskie. Suzuki ma fabrykę na Węgrzech.

To jasne, że centrala może być tu, a fabryka tam. Jednak Węgrzy raczej budują auta według technologii narzuconej przez Suzuki, więc kraj samej produkcji wydaje mi się mniej ważny. :) Chyba, że różnice są spore.
porta napisał(a):Auta typowo japońskie to np. Mazda czy Subaru i te faktycznie są godne polecenia

Subaru raczej odpada. Mazda 3 za droga i raczej niedostępna w konfiguracji diesel+automat, a 2 niestety zbyt mała.
ks-rider napisał(a):Kumpel przejezdzil swoim Accordem 2,2 TDCI 240 000 km i zadnych najmniejszych problemow.

Tak mi mów. Szkoda, że w Jazz'ach nie montują ropniaków.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Maniek5k » piątek 02 marca 2012, 13:45

Co do ropniaków to starsze diesle sa pancerne praktycznie. Znajomy ma space wagona bodajze '92 rocznik, czy cos koło tego, 550k najezdzone na ropie i smiga dalej. ;)
Co do nowych to wg mnie sa bardziej podatne na syfna rope niz niemieckie tdi-ki. Ale francuzów raczej nie przebiją, gdzie na załatwienie dCi wystarczy jedno tankowanie gdzies na wsi na stacji..
Osobiscie bym nowoczesnego diesla z jakimis wypas wtryskami i systemami w polsce nie kupował - mamy syfne paliwo. Ale to moze tylko moja opinia - wg mnie na zachodzie znacznie lepsze paliwa mają. (widze chociazby po spalaniu w nubi albo skodzinie, gdzie u nas nubi zimą 13l w miescie lajtem bierze, a w niemczech ponad 10-11 rzadko wchodzę, a jezdze tak samo i tu i tam. Z ropniakiem podobnie, w niemczech ok. litra mniej niz u nas)
Maniek5k

Postprzez ArkadioJoseMoralez » środa 14 listopada 2012, 12:23

Maniek, nie od dziś wiadomo, że na nasz rynek sprowadza się generalnie gorsze towary. Tak samo jest np. z chemią gospodarczą. Ale wracając do tematu: podejrzewam, że ilu kierowców, tyle zdań o „japończykach”, bo co bardziej zagorzali miłośnicy bawarek nigdy nie przyznają, że auta z Azji czy Skandynawii są równie dobre. Ja akurat uważam, że japońskie samochody Mazda, Suzuki czy Mitsubishi nadal zasługują na jak najlepsze recenzje. Tylko trzeba je też lubić pod względem estetyki ;)
ArkadioJoseMoralez

Postprzez aknx777 » środa 14 listopada 2012, 13:08

mk61 napisał(a):Czy dzisiejsze japońskie auta wciąż są tak dobre, jak kiedyś? Czy nadal są autami długowiecznymi?...Jak jest z silnikami diesla? Bardzo / bardziej czułe na czystość ropy od niemieckich, czy francuskich konkurentów, czy raczej nie ma sensacji?

Mam obecnie Mazda 3 w 1,6 D. Podczas wizyty - zmiana oleju dowiedzialem sie, ze mam silnik Citroen'a :mad3: :wall:

Teraz wiem, dlaczego tak duzo pali.

aknx777

Postprzez mk61 » środa 14 listopada 2012, 23:23

Obecnie mam francuskiego ropniaka i co prawda wielkich problemów z nim nie ma, ale dwa razy po tankowaniu już adrenalina wzrosła, kiedy komputerowi się paliwo nie spodobało.

Czytałem o Suzuki Swift i Mitsubishi Colt i oba są uczulone na LPG. Coś tam chyba z głowicą. Diesle nie są oferowane.

Jak na razie najbardziej zainteresował mnie Chevrolet Aveo 1.6 sedan z automatem. Tutaj niestety też perfekcji nie ma, bo nie oferują fabrycznej instalacji LPG. Jednak silnik chyba sprawdzony ze starszych Opli, więc nie przewiduję problemów, ale druga strona jest taka, że to nowy model i konkretnych opinii nie znajdę.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez aknx777 » środa 14 listopada 2012, 23:54

Wiem, ze Suzuki Swift oferowany jest w diesel'u

aknx777

Powrót do Luźna gadka