Wózek dolly.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Wózek dolly.

Postprzez Borys_q » piątek 11 listopada 2011, 01:22

http://otomoto.pl/inny-feber-inter-cars ... 94138.html

Zasadniczym przeznaczeniem jest jazda poza drogami publicznymi (załadunek prosto z pola, przeciąganie naczep po nieutwardzonym placu budowy), czy ktoś myślał czy dało by się tego legalnie używać na drogach publicznych ( transport bliski przejazdy naczepami między bazą a serwisem/klientem) bez używania tacho, lub z obejściem ustawy o transporcie drogowym, bo jakoś mi się to ustrojstwo nie chce mieścić w definicji pojazdu członowego ani naczepy, oczywiście zakładamy, że instalacje oświetleniowe i hamulcowe są kompatybilne.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Re: Wózek dolly.

Postprzez Olin » piątek 11 listopada 2011, 08:55

W myśl ustawy jest to przyczepa.
Olin

Postprzez Borys_q » piątek 11 listopada 2011, 09:49

W myśl tych definicji, nie przewiduje się łączenia naczepy z pojazdem bez silnika.
Chyba że czegoś nie rozumiem.

35) "pojazd członowy" - zespół pojazdów składający się z pojazdu silnikowego złączonego z naczepą;

52) "naczepa" - przyczepę, której część spoczywa na pojeździe silnikowym i obciąża ten pojazd;
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Olin » piątek 11 listopada 2011, 10:33

Ja bym tu raczej wyszedł najpierw od definicji pojazdu. Każda przyczepa jest pojazdem, również gdy nie obciąża pojazdu silnikowego.
Olin

Postprzez Borys_q » piątek 11 listopada 2011, 10:46

Chyba, że tak do tego podejść, może ktoś ma zdanie odrębne, jest na sali jakiś diagnosta??
Borys_q

Postprzez dylek » piątek 11 listopada 2011, 11:07

50) przyczepa - pojazd bez silnika, przystosowany do łączenia go z innym pojazdem;
44) ciągnik rolniczy - pojazd silnikowy skonstruowany do używania łącznie ze sprzętem do prac rolnych, leśnych lub ogrodniczych; ciągnik taki może być również przystosowany do ciągnięcia przyczep oraz do prac ziemnych;

Wg fotek i tej tu dyskusji może da się tą dolly potraktować jako owe "przystosowanie" ;)
Jakoś mi taki zestaw wygląda na traktorek+ przyczepa.
Naczepa na ciągniku siodłowym to naczepa, a ta sama naczepa na dolly to przyczepa przystosowana do łączenia z traktorkiem...
Ale mogę się oczywiście mylić :D

EDIT:
Dla mnie jest to odpowiednik "motylka" do holowania osobówek.
Osobiście traktuję to jako przednią oś do naczepy, by z niej zrobić przyczepę ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Powrót do Luźna gadka