mandat za przekroczenie prędkości

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

mandat za przekroczenie prędkości

Postprzez mandat » czwartek 03 listopada 2011, 13:44

Witam.
W terenie niezabudowanym było ograniczenie prędkości do 70 km/h. Za ok. 2 km zatrzymała mnie policja i na fotoradarze widniała prędkość 99 km/h (nie było krzyżówki, ani odwołania). Mandat przyjąłem, ale moje wątpliwości budzi obecnie fakt, iż:
- za następne ok. 4 km widnieje w terenie zabudowanym ograniczenie prędkości do 60 km/h, bez odwołania obowiązującego zakazu do 70 km/h (brak wcześniej krzyżówki, bądź znaku)???
- na tym samym odcinku, ale po dwóch różnych stronach drogi obowiązują inne zakazy (w tym miejscu po drugiej stronie jest dozwolone do 90 km/h: wcześniej jest ograniczenie do 70 km/h, następnie odwołanie tego znaku i na wysokości mojej kontroli, tylko po drugiej stronie, obowiązuje do 90 km/h)???
Pytanie:
- czy ograniczenie prędkości można odwołać bezpośrednio kolejnym ograniczeniem prędkości?
- czy na tej samej drodze, po dwóch różnych stronach mogą obowiązywać różne prędkości?
mandat

Re: mandat za przekroczenie prędkości

Postprzez maryann » czwartek 03 listopada 2011, 15:05

Tak.
Tak.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Maniek5k » piątek 04 listopada 2011, 14:05

mandat napisał(a):- czy ograniczenie prędkości można odwołać bezpośrednio kolejnym ograniczeniem prędkości?

a to na kursie o tym nie mówili? ...
mandat napisał(a): czy na tej samej drodze, po dwóch różnych stronach mogą obowiązywać różne prędkości?

a widzisz jakies przeciwwskazanie.
Zresztą:
mandat napisał(a):- za następne ok. 4 km widnieje w terenie zabudowanym ograniczenie prędkości do 60 km/h, bez odwołania obowiązującego zakazu do 70 km/h (brak wcześniej krzyżówki, bądź znaku)???

i co z tego? Jakby cie zlapali jadacego seta na 60 to bys najwyzej wyzszy mandat dostał.
mandat napisał(a):- na tym samym odcinku, ale po dwóch różnych stronach drogi obowiązują inne zakazy (w tym miejscu po drugiej stronie jest dozwolone do 90 km/h: wcześniej jest ograniczenie do 70 km/h, następnie odwołanie tego znaku i na wysokości mojej kontroli, tylko po drugiej stronie, obowiązuje do 90 km/h)???

widzisz, ja kiedys bzdurnie się snułem 20km/h wg ograniczenia po nowej drodze, bo robotnicy skonczyli w piatek i juz nie zdjeli znaku na weekend. A za mną misiaczki, zatrzymali mnie jak sie skonczylo ograniczenie i sie smiali ze moglem w sumie jechac bo jakis kretyn postawił ogranicznik na nowej drodze (poza zabudowanym)
Maniek5k

Postprzez mandat » piątek 04 listopada 2011, 16:19

dzięki za odpowiedź; a z czego wynika (artykuł) możliwość ustanowienia różnych prędkości po dwóch stronach tej samej drogi? wydaje się to niebezpieczne...
mandat

Postprzez exilium » sobota 05 listopada 2011, 09:04

ja nie znam się na artukułach więc na twoje pytanie nie odpowiem, ale w Krakowie jest taka droga co w różnych kierunkach są różne ograniczenia. Po jednej stronie jest to 60 km/h a po drugiej połowę mniej ;) Z tym, że droga z większym ograniczeniem jest tak podziurawiona, że się nie dziwię decyzji drogowców o ustawieniu tam takiego znaku ;)
teoria 15.12.2011 +praktyka 14.02.2012 +
Od 07.03.2012 plastik w kieszeni :D
Obrazek
exilium

Postprzez maryann » sobota 05 listopada 2011, 11:23

mandat napisał(a):z czego wynika (artykuł) możliwość ustanowienia różnych prędkości
Np. w jedną stronę jest lepsza nawierzchnia, lepsza czy gorsza widoczność albo zbliżamy się do czegoś, a po drugiej stronie oddalamy... Bardzo często mamy, powiedzmy, skrzyżowanie- przed nim ograniczenie. Jadąc od drugiej strony tak samo. Z tym, że B33 obowiązuje zwykle do skrzyżowania, a więc za nim już nie; w tym momencie obowiązuje tamten po drugiej stronie tamtych jadących z przeciwka.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Powrót do Luźna gadka