Bez uprawnień do kierowania pojazdem - wpadka

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Bez uprawnień do kierowania pojazdem - wpadka

Postprzez Azonic » środa 05 października 2011, 22:58

Witam, jechałem dziś samochodem i zatrzymała mnie policja do kontroli.

Posiadałem dokumenty oraz oc. Nie miałem ważnego przęgladu to zabrali mi dowód rejestracyjny.

Nie miałem prawajazdy, więc powinienem otrzymać mandat 500zł.

Mam 16 lat więc nie mogłem przyjać mandatu to skierowali sprawe do sądu grockiego.

I teraz mam pytanie, jak to potoczy się dalej?

Wyczytałem gdześ ze mogą nałozyć grzywną w wysokości od 20-5000zł
Ale to chyba 5000 to w najgorszych przypadkach jezeli ktos spowodowal wypadek czy cos w tym stylu.

Dlatego mam teraz pytanie czy ktos byl w takiej sytuacji czy cos wie na ten temat i moze sie wypowiedziec ile to mniej wiecej bedzie do zaplaty i czy jakies ewentualne zawieszenie robienia prawajazy.

I jeszcze czy przed ta sprawa bede musiał sie ciagac jeszcze po komisariatach czy tylko przyjdzie listem poleconym z data sprawy?

Pozdrawiam
Azonic

Re: Bez uprawnień do kierowania pojazdem - wpadka

Postprzez cman » czwartek 06 października 2011, 09:00

Jeżeli masz 16 lat, nie odpowiadasz na zasadach ogólnych, ani mandatowo, ani w sądzie rejonowym (nie ma już sądów grodzkich). Jeżeli sprawa gdziekolwiek będzie rozpatrywana, to w sądzie rodzinnym.
cman

Postprzez Azonic » czwartek 06 października 2011, 09:53

Więc jakie konsekwencje mogę ponieść za to w sądzie rodzinnym?

Dzięki za powyższą odpowiedź trochę kamień z serca mi spadł ; >
Azonic

Postprzez cman » czwartek 06 października 2011, 11:19

Jeżeli sąd uzna, że wykazujesz przejawy demoralizacji, to:
Ustawa o postępowaniu w sprawach nieletnich napisał(a):Art. 6. Wobec nieletnich sąd rodzinny może:
1) udzielić upomnienia,
2) zobowiązać do określonego postępowania, a zwłaszcza do naprawienia wyrządzonej szkody, do wykonania określonych prac lub świadczeń na rzecz pokrzywdzonego lub społeczności lokalnej, do przeproszenia pokrzywdzonego, do podjęcia nauki lub pracy, do uczestniczenia w odpowiednich zajęciach o charakterze wychowawczym, terapeutycznym lub szkoleniowym, do powstrzymania się od przebywania w określonych środowiskach lub miejscach albo do zaniechania używania alkoholu lub innego środka w celu wprowadzania się w stan odurzenia,
3) ustanowić nadzór odpowiedzialny rodziców lub opiekuna,
4) ustanowić nadzór organizacji młodzieżowej lub innej organizacji społecznej, zakładu pracy albo osoby godnej zaufania - udzielających poręczenia za nieletniego,
5) zastosować nadzór kuratora,
6) skierować do ośrodka kuratorskiego, a także do organizacji społecznej lub instytucji zajmujących się pracą z nieletnimi o charakterze wychowawczym, terapeutycznym lub szkoleniowym, po uprzednim porozumieniu się z tą organizacją lub instytucją,
7) orzec zakaz prowadzenia pojazdów,
8) orzec przepadek rzeczy uzyskanych w związku z popełnieniem czynu karalnego,
9) orzec umieszczenie w rodzinie zastępczej, w odpowiedniej placówce opiekuńczo-wychowawczej albo ośrodku szkolno-wychowawczym,
10) orzec umieszczenie w zakładzie poprawczym,
11) zastosować inne środki zastrzeżone w niniejszej ustawie do właściwości sądu rodzinnego, jak również zastosować środki przewidziane w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym.

Art. 7. § 1. Sąd rodzinny może:
1) zobowiązać rodziców lub opiekuna do poprawy warunków wychowawczych, bytowych lub zdrowotnych nieletniego, a także do ścisłej współpracy ze szkołą, do której nieletni uczęszcza, poradnią psychologiczno-pedagogiczną lub inną poradnią specjalistyczną, zakładem pracy, w którym jest zatrudniony, oraz lekarzem lub zakładem leczniczym,
2) zobowiązać rodziców lub opiekuna do naprawienia w całości lub w części szkody wyrządzonej przez nieletniego.
3) (skreślony).
§ 2. Sąd może zwrócić się do właściwych instytucji państwowych lub społecznych oraz jednostek samorządowych o udzielenie niezbędnej pomocy w poprawie warunków wychowawczych, bytowych lub zdrowotnych nieletniego.
cman

Powrót do Luźna gadka