Pomyłka dotycząca ważności prawka

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pomyłka dotycząca ważności prawka

Postprzez Masoneriusz » wtorek 12 kwietnia 2011, 13:38

Witam. Niedawno zdałem egzamin na kategorię B. Podczas badania lekarskiego w ośrodku szkoleniowym otrzymałem zaświadczenie bezterminowe z kodem 01.06 (noszę okulary).
Dzisiaj odebrałem prawko w urzędzie i zauważyłem, że termin ważności dokumentu mija w 2015 roku.
Lekarz podczas badania wyraźnie powiedział, że będę mógł się cieszyć bezterminowym prawkiem i tak samo napisane było na zaświadczeniu.
Czy to znaczy, że urzędnicy popełnili błąd i mam prawo domagać się poprawy dokumentu?
Masoneriusz

Re: Pomyłka dotycząca ważności prawka

Postprzez bobpl » wtorek 12 kwietnia 2011, 15:01

zaswiadczenie wydaje lekarz. Najwyrazniej wpisal 5 lat waznosci - ja mam tak samo, okulary/soczewki i 5 lat.
Wg mnie nie warto sie wyklocac teraz, bo pewnie poleca zrobic nowe badania - 5 dych - i wydanie nowego pj - kolejne 85 zł bodajze niecale. A przez 5 lat znajac polskie realia zdaza zmienic wzor prawka ze 3 razy. Ciesz sie prawkiem a nie przejmuj sie waznoscia :) A za 5 lat skoczysz do lekarza, wystawi bezterminowe, potem z tym do urzedu i masz bezterminowe - o ile czegos w przepisach nie zmienia.
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez cman » wtorek 12 kwietnia 2011, 15:13

bobpl napisał(a):Najwyrazniej wpisal 5 lat waznosci...

Masoneriusz napisał(a):Lekarz podczas badania wyraźnie powiedział, że będę mógł się cieszyć bezterminowym prawkiem i tak samo napisane było na zaświadczeniu.
cman

Postprzez maestro11 » wtorek 12 kwietnia 2011, 18:49

bobpl napisał(a):zaswiadczenie wydaje lekarz. Najwyrazniej wpisal 5 lat waznosci - ja mam tak samo, okulary/soczewki i 5 lat.
Wg mnie nie warto sie wyklocac teraz, bo pewnie poleca zrobic nowe badania - 5 dych - i wydanie nowego pj - kolejne 85 zł bodajze niecale. A przez 5 lat znajac polskie realia zdaza zmienic wzor prawka ze 3 razy. Ciesz sie prawkiem a nie przejmuj sie waznoscia :) A za 5 lat skoczysz do lekarza, wystawi bezterminowe, potem z tym do urzedu i masz bezterminowe - o ile czegos w przepisach nie zmienia.

Już w przepisach zmienili.

Dz.U. 2011 Nr 30 poz. 151

USTAWA (wchodzi w życie 11.02.2012)
z dnia 5 stycznia 2011 r.
o kierujących pojazdami1), 2)

Art. 13.(ten artykuł ustawy wchodzi w życie z dniem 19.01.2013)
1. Prawo jazdy kategorii:
1) AM, A1, A2, A, B1, B, B+E lub T wydaje się na okres 15 lat, z tym że:
a) okres ten może być krótszy, o ile wynika to z orzeczenia lekarskiego, o
którym mowa w art. 11 ust. 1 pkt 2 lit. a,

b) prawo jazdy kategorii B uzyskane po raz pierwszy wydaje się na okres,
o którym mowa w art. 91 ust. 1, z zastrzeżeniem art. 92 ust. 1;

2) C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D lub D+E wydaje się na okres 5 lat, nie
dłużej jednak niż na okres wynikający z orzeczenia lekarskiego i orzeczenia
psychologicznego, o których mowa w art. 11 ust. 1 pkt 2, z zastrzeżeniem
art. 15.
2. Orzeczenie lekarskie, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, w uzasadnionych przypadkach
dotyczących stanu zdrowia, może być wydawane na okres krótszy niż 5 lat.

Rozdział 14
Okres próbny
Art. 91.( wchodzi w życie z dniem 01.01.2013)
1. Okres próbny dla osoby, która po raz pierwszy uzyskała prawo jazdy kategorii B,
trwa 2 lata, począwszy od dnia, w którym został jej wydany ten dokument.

Art. 92.( wchodzi w życie z dniem 01.01.2013)
1. Starosta wydaje decyzję administracyjną o przedłużeniu okresu próbnego:
1) o kolejne 2 lata, jeżeli w trakcie jego trwania kierowca popełnił dwa wykroczenia
przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji stwierdzone w tym okresie
mandatami karnymi lub prawomocnymi wyrokami sądów;
2) o czas zatrzymania prawa jazdy w przypadku, o którym mowa w art. 102
ust. 1 pkt 3.
maestro11

Postprzez kmis7 » wtorek 12 kwietnia 2011, 20:59

Ze zmian w przepisach wynika, że prawo jazdy będzie ważne maksymalnie 15 lat? Też chcieli namieszać. Więc jeżeli teraz mamy bezterminowe, to w 2013 jego ważność wygaśnie automatycznie w 2028?
koniec lipca rozpoczęcie kursu na kat. B
5.10 egzamin teoretyczny
19.10 egzamin praktyczny
22.10 wniosek o prawo jazdy ;)
28.10 prawo jazdy już w kieszeni
kmis7

Postprzez bobpl » wtorek 12 kwietnia 2011, 22:32

a ja widze, ze wielki problem jest z waznoscia PJ. Ja tam nie wiem, ale osobiscie i tak przynajmniej raz na te 5 lat musze isc do okulisty, dentysty, transplantologa czy innego lekarka. Takze wpadniecie po zaswiadczenie do pj to nie jest wielki problem, a tak soie chociaz zdjecie dam aktualne :P Zreszta cóż sie martwic co bedzie za 5 lat, za 15. Nigdy nie wiemy co nam zycie przyniesie jutro, a sie przejmujecie co to bedzie za XX lat.
bobpl

Postprzez lith » środa 13 kwietnia 2011, 00:53

Bo to dodatkowy zupełnie niepotrzebny problem... po co sobie komplikować? Potem się coś przegapi, będzie się gdzieś spieszyło, skończy sie nie wtedy co trzeba, będzie duża kolejka do lekarza. Ktoś się o coś przyczepi... jak miało być bezterminowe to niech jest bezterminowe.

Ja np. okularów nie nosze i nie mam nosić... a jednak znając życie będąc u lek. medycyny pracy by się ktoś zaraz przyczepił, że nie jestem w stanie mu literek przeczytać. Musiałbym co kilka lat latać, konsultować... po co mi to?
lith

Postprzez netsatan » środa 13 kwietnia 2011, 02:38

kmis7 napisał(a):Ze zmian w przepisach wynika, że prawo jazdy będzie ważne maksymalnie 15 lat? Też chcieli namieszać. Więc jeżeli teraz mamy bezterminowe, to w 2013 jego ważność wygaśnie automatycznie w 2028?

Prawo nie działa wstecz. Zmieniły się zasady wydawania PJ, a nie ograniczenia dotyczące już wydanych dokumentów.
netsatan

Postprzez el_ryba » środa 13 kwietnia 2011, 08:23

Prawo nie działa wstecz, ale każdy będzie musiał mieć terminowe, moim zdaniem 15 lat to i tak za długo, kierowcy ciężarówek muszą wymieniać co 5 lat i nikt nie narzeka. Moim zdaniem to jest świetna sprawa, bo nie raz i nie dwa widziałem jakiegoś dziadka za fajerą, który ledwo co widzi, nie dosłyszy i jedzie lewym pasem z zawrotną prędkością 40 km/h, takim ludziom trzeba odbierać PJ.
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez lith » środa 13 kwietnia 2011, 08:28

nie? jak niedawno przesiedziałem pół dnia w centrum medycyny pracy to była ich spora grupa i narzekali non-stop, że tu musieli przyjść xD Nie wyobrażam sobie przy dzisiejszym 'mocach przerobowych' tego, żeby nagle wszyscy musieli lecieć po badania. Tym bardziej odpada wspólna data końca ważności wszystkich do tej pory wydanych.
lith

Postprzez el_ryba » środa 13 kwietnia 2011, 08:29

lith napisał(a):Tym bardziej odpada wspólna data końca ważności wszystkich do tej pory wydanych.

Poczytaj lepiej ustawę:
4. Prawa jazdy wydane do dnia 18 stycznia 2013 r. podlegają wymianie w okresie od dnia 19 stycznia 2028 r. do dnia 18 stycznia 2033 r. w terminach określonych przez ministra właściwego do spraw transportu lub w terminie wcześniejszym na wniosek posiadacza prawa jazdy.

Zresztą całkiem niedawno była akcja z wymianą papierkowych dowodów.
el_ryba

Postprzez lith » środa 13 kwietnia 2011, 09:05

Z tego co widzę to ustawa mówi tylko o wydawaniu praw jazdy. Nie wiem czemu miałoby mieć to jakiś wpływ na dotychczasowe. A wymiana dowodów nie wymagała badań lekarskich ;]
lith

Postprzez bobpl » środa 13 kwietnia 2011, 14:32

co nie zmienia faktu, ze wg mnie i tak z 40% kierowców takowe badania by sie przydały. Bo to malo znam osób, które mają po -7 na obu oczach, siedza z nosem przy kierze i sie motaja na kazdej krzyzówce. Albo dziadków, co nie potrafia zaparkować (tak, facet nie potrafił zaparkować ! :P Wiem ze to dziwne, ale cóż..)
Z powodu mnie moga byc wydawane na 5 lat, i tak powinnismy co jakis czas sprawdzic wzrok sluch czy tam cos. A tak to chociaz mamy przymus, a nie jezdzimy jak niektórzy co maja prawko od lat '80 ubieglego wieku, ledwo widza ale jezdza, bo twierza ze skoro troche widzi to moze ..
bobpl

Postprzez el_ryba » środa 13 kwietnia 2011, 14:46

lith napisał(a):Z tego co widzę to ustawa mówi tylko o wydawaniu praw jazdy. Nie wiem czemu miałoby mieć to jakiś wpływ na dotychczasowe. A wymiana dowodów nie wymagała badań lekarskich ;]
Ja jednak widzę iż podlegają wymianie w okresie od dnia 19 stycznia 2028 r. do dnia 18 stycznia 2033 r. PJ które zostały wydane przed dniem 18.01.2013r :wow:
el_ryba

Postprzez qwer0 » środa 13 kwietnia 2011, 15:29

Moim zdaniem to jest świetna sprawa

Pewnie, swietna sprawa.
Problem w tym, ze zyjemy w Polsce.
Juz to widze, gdy ktos kto pol zycia mial prawko i jest aktywnym kierowca, nagle bez dyskusji przestanie jezdzic, bo mu lekarz kwitka nie wystawi.
Juz dzisiaj ci co powinni smigac w okularach czesto nie smigaja w okularach. Powody sa rozne, np moj kolega w ogole okularow nie posada, a kod w prawku ma.
Inny znowu uwaza, ze brzydko wyglada w okularach, nie nosi ich na co dzien, wiec do auta tym bardziej ich nie zabiera.
Ja mam w prawku kod 01.06 i nikt nigdy mnie nie zapytal gdzie mam okulary. A nie, przepraszam. Raz zostalem o to zapytany. Przed przystapieniem do egzaminu TEORETYCZNEGO na prawko. Policjant czepia sie wszystkiego, maca nawet opony, a o okulary nie zapyta. Wiec nie ma z tym problemu.
kierowcy ciężarówek muszą wymieniać co 5 lat i nikt nie narzeka

Buhahaha... Tosmy sie posmiali...
Wszyscy kierowcy zawodowi, ktorych znam narzekaja na wszystkie chore obowiazki jakie maja. Badania, szkolenia, itd. Zazwyczaj pracodawcy placa za te bzdury, wiec rowniez narzekaja.
Nie twierdze, ze maja racje, ale mowienie, ze nikt na to nie narzeka to brednie.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Następna strona

Powrót do Luźna gadka