Jazda skuterem bez karty motorowerowej

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Jazda skuterem bez karty motorowerowej

Postprzez Uczniennica » poniedziałek 04 kwietnia 2011, 13:44

Mam mały problem. Ostatnio mój brat wraz ze swoim kolegą jechali skuterami (każdy na osobnej maszynie). Niestety, jakiś facet postanowił ich obydwu wyprzedzić. Mieli włączane kierunkowskazy, kolegę facet ominął, a mój brat niestety oberwał. Nic mu nie jest, ale skuter ma sporo części do wymiany i nieźle jest porysowany. Samochód ma kilka rys przy świetle z przodu i jedną oponą zawadził o drzewo(opona przebita i nadpęknięty kołpak). Kierowca samochodu upiera się, że kierunkowskazów nie widział, ale nie o tym mowa. Facet chciał od nas 1000 zł za zniszczenie auta, ale, że szkody nie były takie duże, zadzwonił na policję (chciał od nas ciut za dużo, bo przyjechał fachowiec i powiedział, że mu to wszystko za 300zł naprawi). Znowu odchodzę od tematu. Policja przyjechała, a mój brat ma 13 lat i nie ma karty motorowerowej. Policja wszystkich spisała, a że mój brat jest małoletni sprawa będzie w sądzie grodzkim. I tu pytanie - jakie mogą być skutki - mandat(jeśli tak to ile), zarekwirowanie sprzętu (bo i takie opinie słyszałam) czy coś. Pragnę nadmienić, że OC jest zapłacone, przegląd aktualny a brat miał przy sobie dowód (nie ma jeszcze 18 lat ale policjanci jakoś nic nie mówili) Jeśli ktoś może mi pomóc to BARDZO PROSZĘ o pomoc.
Uczniennica

Re: Jazda skuterem bez karty motorowerowej

Postprzez bobpl » poniedziałek 04 kwietnia 2011, 16:06

na kuter trzeba albo 18 lat albo karte motorowerowa. Bratu grozi pewnie mandat za jazde bez uprawnien 500zł - przynajmniej tak mi sie zdaje, tak to dziala na auta, a w koncu nie mial uprawnien do jazdy skuterem.
Sprzetu raczej nie zarekwirują, jezeli ktos uzyczyl bratu motoroweru, to osoba uzyczajaca moze odpowiadac za udzielenie pojazdu osobie bez uprawnien.
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Re: Jazda skuterem bez karty motorowerowej

Postprzez scorpio44 » wtorek 05 kwietnia 2011, 20:39

Uczniennica napisał(a):Znowu odchodzę od tematu.

To nie jest odchodzenie od tematu, bo dokładny przebieg zdarzenia jest tu chyba właśnie najistotniejszy. O co chodzi z kierunkowskazami? Oni zamierzali skręcać w lewo, a facet ich wyprzedzał? Policja za winnego zdarzenia uznała brata?
scorpio44

Powrót do Luźna gadka