Kobiety - jeżdżą lepiej?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kobiety - jeżdżą lepiej?

Postprzez sonix » piątek 10 grudnia 2004, 09:17

Kobiety jeżdżą... ale jak :shock: . Brak zdecydowania w ich zachowaniu powoduje, że nieświadomie doprowadzają do wypadków i kolizji. Może to ktoś nazwać "bezpiecznie" ale jazda uprawiana przez kobiety powoduje u mężczyzn stres co prowadi jak już wcześniej wspomniałem do wypadków.

Zaraz pewnie kobiety się obrażą ale taka jest prawda. Może i powodują mniej wypadków bo jeżdżą wolniej i to w nie uderzają pojazdy mężczyzn jeżdżących bardziej zdecydowanie i oczekujących od innych uczestników ruchu takiego sposobu jazdy.

Brak wyobraźni za kierownicą i przewidywania sytuacji to druga z wad kobiety.

:D Oczywiście :D nie wszystkie. Są też takie, które jeżdżą bardzo dobrze.
Kiedyś, jadąc w daleką podróż zacząłem zgadywać - po zachowaniu samochodu - czy kieruje nim kobieta, czy mężczyzna - nie widząc oczywiście,kto kieruje. Miałem 90% trafień, że samochodem mnie poprzedzającym kieruje kobieta. :?: :?:
sonix

Postprzez Morton » piątek 10 grudnia 2004, 10:37

Zaraz nam sie dostanie ;)

Obrazek
pozdrawiam
Morton
IRC: #prawojazdy (wroclaw.ircx.net.pl)
Morton

Postprzez sonix » piątek 10 grudnia 2004, 10:59

To było 1,5 roku temu. Może poglądy się zmieniły :D
sonix

Postprzez to ja » piątek 10 grudnia 2004, 12:16

janek napisał(a):Po prostu temat może podzielić los tamtego :D :D :D :D :D :D :D

Owszem, może podzielić los tamtego i podejrzewam, że podzieli.

Mam taką prośbę do Sonixa- jeśli masz czas, to przeczytaj całe forum, wówczas bedziesz wiedział, jakich tematów unikać. Moim zdaniem to jest jeden z tych tematów...

A co do wypadków - już dwa razy o mały włos nie zostałam przejechana przechodząc po pasach na moim zielonym świetle o i dziwo kierowcami nie były kobiety, lecz mężczyźni.

Z mojej strony to tyle. Temat kobiet za kierownicą był poruszany WIELOKROTNIE :!:
to ja - Asia :)

Sławek - nigdy o Tobie nie zapomnę... [*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Mój miś bardzo Ci się podobał i dlatego zawsze będzie przy moim profilu...
to ja

Postprzez Kasia » piątek 10 grudnia 2004, 19:03

"Brak wyobraźni za kierownicą i przewidywania sytuacji to druga z wad kobiety."
Niestety, Panowie nie macie z tym racji. Z psychologii wynika, że umiejętność przewidywania potencjalnych zagrożeń jest większa u kobiet niż u mężczyzn.
Inna prawda jest taka, że kobiety i mężczyźni mają inne predyspozycje do kierowania pojazdami.
Panowie jeżdżą pewniej ale bardziej ryzykownie, Panie jeżdżą spokojniej, precyzyjniej.
To kilka obserwacji po paru latach pracy jako instruktor.
I jeszcze jedna rzecz: nie można uogólniać, bo przypadki są rożne. Zdarzają się Panie, które po kursie jeżdżą świetnie, są też Panowie, którzy po kilkunastu godzinach jazd nie mogą się nauczyć, że do zmiany biegów konieczne jest wciśnięcie sprzęgła. Teraz miałam takiego kursanta, ktory po 20 godzinach dalej nie umiał jechać na wprost. A mlody chłopak....
Kasia

Postprzez Dark_kNight » czwartek 06 stycznia 2005, 01:03

no to ze panie jezdza precyzyjniej to bedzie mi ciezko uwierzyc... Ale fakt, ze faceci jezdza szybciej i bardziej ryzykownie, chcoiaz twardo sądzą, że wiedzą co robią. Ale jak na razie na moją karierę (ok. 33 godzin szkoleniowych) kierowcy, mogę stwierdzić, ze czesto stwierdzalismy z instruktorem, ze w samochodzie przed nami jedzie baba - i tak bylo, cóż, czasem kobiety to niezłe zawalidrogi... Co można powiedzieć tez o pewnej ilości mężczyzn !
Ludzie dzielą się na trzy grupy: na umiejących, i nie umiejących liczyć.
Dark_kNight

Postprzez ella » czwartek 27 stycznia 2005, 11:22

http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=455006

"Płeć nie gra roli w kierowaniu samochodem, tak - wbrew stereotypom - twierdzi wielu z nas. Umiejętność prowadzenia auta jest swego rodzaju talentem - albo ktoś się z tym rodzi albo nie. Płeć nie ma z tym nic wspólnego.

Kwestia czy ktoś jest lepszym czy gorszym kierowcą nie zależy od płci ani od wieku! O tym czy ktoś jeździ lepiej czy gorzej decyduje tylko i wyłącznie jego inteligencja, umiejętności i przede wszystkim rozwaga. Nasze bezpieczeństwo zależy od rozumu a nie od płci. "
ella
Moderator

Postprzez jezierek » czwartek 27 stycznia 2005, 13:19

ja wiem ze niektórze kobiety nie patrza w lusterka :!: :twisted:
jak jeździłem [L] jedzie przedemnie samochód 40km/h wiec ja na prawy pas wyprzezac a ona zajeźdza droge i jedzie daje 45-50km/h :evil:
rozpoczecie kursu : 25.08.2004
zakonczenie kursu : 02.12.2004
egzamin teoretyczny : 04.01.2005
egzamin praktyczny : 25.01.2005
zdane : za 1 razem :!:
odbiór : 07.02.2005 Yepa 8)
jezierek

Postprzez JarQ » piątek 28 stycznia 2005, 09:24

Dla mnie to bez znaczenia kto siedzi za kółkiem, bo widziałem już różne sytuacje wykreowane przez przedstawicieli obu płci, niemniej jednak najgorsze co może się przydarzyć to kierowca w kapeluszu/czapce/berecie lub jakimkolwiek innym nakryciu głowy. Mam dziwne przeświadczenie, że nakrycie głowy w samochodzie jest niezbitym dowodem na brak umiejętności prowadzenia samochodu (bez względu na płeć :D )

Pozdrawiam,

Jarek
JarQ

Postprzez Sławek_18 » piątek 28 stycznia 2005, 10:15

mam nadzieje, ze nadejdzie taki czas, ze bedziemy mogli sprawdzic przynajmniej w naszym gronie kto jak jezdzi.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez bodek541 » piątek 28 stycznia 2005, 10:39

zrobic zlot samochodowy naszych forumowiczow i sprawdzic jak kto jezdzi bezpiecznie :D. A co do kobiet to już nie raz od instruktora słyszałem, że kobiecie by dał prawo jazdy bez egzaminu. Sam mówił że kobiety jeżdzą bezpiecznie.
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Powrót do Luźna gadka