Proces instruktorów i egzaminatorów

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Proces instruktorów i egzaminatorów

Postprzez sonix » poniedziałek 06 grudnia 2004, 21:21

Po roku przerwy dzisiaj odbył sie proces egzaminatorów (WORD Elbląg) i instruktorów z dawnego woj. elbląskiego. obecnie część pomorskiego i warmińsko-mazurskiego. Ciekaw jestem wyroków. Może ktoś ma takie informacje?
sonix

Postprzez wiruswww » wtorek 07 grudnia 2004, 16:59

Na jednym psiedzeniu sądu to ja myśle że się nie skończy. a jakie te wyroki moga być, jeżeli co kolwiek im udowodnią to dostaną minimalny wymiar kary , tak przynajmniej ja sądze
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez ella » środa 23 lutego 2005, 21:43

Elbląg: oskarżeni o branie łapówek za prawa jazdy dobrowolnie poddają się karze

23.2.Elbląg - Troje z ośmiu oskarżonych o branie łapówek w zamian za prawa jazdy złożyło w Sądzie Rejonowym w Elblągu wnioski o dobrowolne poddanie się karze. W środę po raz trzeci próbowano rozpocząć proces w tej sprawie, jednak z powodu choroby głównego oskarżonego rozprawę odroczono do 23 marca.

Mimo, że proces formalnie się nie rozpoczął, w najbliższy piątek zapadnie pierwszy wyrok w tej sprawie. Jak poinformowała PAP rzecznik elbląskiego sądu Ewa Mazurek, w piątek sąd ma orzec karę wobec lekarz-orzecznik Danuty S., która zwróciła się z wnioskiem o dobrowolne poddanie się karze. Podobne wnioski złożyły jeszcze dwie inne osoby, ale nie zostały one jeszcze rozpatrzone.

Wśród oskarżonych w tej sprawie są: wicedyrektor Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego i egzaminator Jerzy Ł. (emerytowany naczelnik wydziału ruchu drogowego w byłej Komendzie Wojewódzkiej Policji w Elblągu), instruktor nauki jazdy i pięciu właścicieli szkół nauki jazdy z województw: pomorskiego i warmińsko- mazurskiego. (PAP)
ella
Moderator

Postprzez wiruswww » środa 23 lutego 2005, 21:46

Oooo, sumienie ich ruszyło?
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez Bumer » czwartek 24 lutego 2005, 00:28

Raczej licza na mniejszy wymiar kary :)
Bumer

Postprzez sonix » piątek 25 lutego 2005, 08:25

Jestem ciekaw, jakie dostaną wyroki. Niektórzy do tej pory prowadzą kursy, to znaczy, że im nie zabrano lub nie wstrzymano uprawnień mimo, że przeciwko nim toczy się sprawa karna (150-tka się kłania)
sonix

Postprzez ella » piątek 25 lutego 2005, 15:31

http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=596572

Na karę roku pozbawienia wolności w zawieszeniu na trzy lata skazał w piątek Sąd Rejonowy w Elblągu lekarkę odpowiadającą w procesie dotyczącym afery korupcyjnej w tamtejszym Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego (WORD) - poinformowała rzeczniczka Sądu Okręgowego w Elblągu Ewa Mazurek.

Zgodnie z przepisami, kursanci zdają egzamin na prawo jazdy rozwiązując test komputerowy. Zaś ci, którzy mają zaświadczenie lekarskie, że nie mogą pracować przy komputerze, wypełniają testy tradycyjnie - długopisem. Ten sposób wykorzystano w WORD w Elblągu.

"Osobom, które godziły się na +kupienie prawa jazdy+, lekarka wypisywała stosowne zaświadczenie. Po wręczeniu łapówki kursanci brali udział w fikcyjnym egzaminie pisemnym, wcześniej znali testy, które rozwiązywali na egzaminie, albo wręczali egzaminatorom testy rozwiązane w domu, albo w ogóle nie podchodzili do egzaminu" -
ella
Moderator

Powrót do Luźna gadka