Zakaz ruchu pieszych pytanie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Zakaz ruchu pieszych pytanie

Postprzez śmigło » poniedziałek 25 stycznia 2010, 02:06

Hey mógłby mi ktoś powiedziec jaka jest zasada
Mamy znak ruchu pieszych... i powiedzcie mi co "odwołuje" (czyli anuluje) ten znak? ;p czy to mozę chodzic o to, żę każdy zakaz anuluje albo znak odwołujący ( ten zakaz ruchu pieszych takiego nie posiada) albo obowiązuje on tylko do najbliższego skrzyzowania i po nim ten zakaz jest już odwołany? ;p
bo Nna wykłądał policjant powiedział, że kto poprawnie mu okrśli temu zaliczy już egzamin wewętrzny, a z racji przyspiesoznego feryjnego kursu przydałoby isę to ;p
To może o to chodzic? pliska potrzebuje wiedziec do dzisaij rano xD
śmigło

Postprzez dawgoly » poniedziałek 25 stycznia 2010, 02:42

żaden znak nie odwoła znaku B-41 który zakazuje wejscia za ten znak(podobnie jak znak B-2 czyli zakaz wjazdu na droge od strony jego umieszczenia).
Zatem skoro masz zakaz wejscia za znak to tymbardziej nie wiesz (nie widzisz) czy mogloby znajdowac sie dalej jakiekolwiek jego odwolanie.
Przejscie nastepuje wtedy druga strona ulicy jesli oczywiscie nie jest rowniez zabronione :wink:
dawgoly

Postprzez śmigło » poniedziałek 25 stycznia 2010, 03:09

jednak gosciu twierdzi, zę jest odwołanie tego znaku... nie koniecznie innym znakime... pomóżcie zaliczyc wewnetrzny ;p wysnulismy teorie, ze taki znak niweluje teran zabudowany ale błednie... albo, że ten znak nie obowiazuje wtedy jesli 2 strona jezdni jest niezdatna do poruszania is epieszych ( nie wime zbocze is eoberwało czy cos ;p)
śmigło

Postprzez dawgoly » poniedziałek 25 stycznia 2010, 03:15

Może chodzi mu o znak D-40 "strefa zamieszkania"
Powołuje sie na art.11 ust. 5 PoRD .
dawgoly

Postprzez śmigło » poniedziałek 25 stycznia 2010, 03:29

rzuciłme tą propozycje jednak nie o to chodziło ;p
śmigło

Postprzez marcij » poniedziałek 25 stycznia 2010, 05:24

skrzyzowanie ?
Obrazek
marcij

Postprzez Asmodeusz » poniedziałek 25 stycznia 2010, 08:32

Jeśli już jakiś, to wg. mnie byłby to C-16 ("Droga dla pieszych") lub C-16a ("Droga dla pieszych i kierujących rowerami jednośladowymi").
Samochody są złe; inne formy komunikacji - jeszcze gorsze.
Research: czy uda się znaleźć i zmodyfikować samochód, aby uzyskać spalanie w mieście poniżej 1l/100km? In progress...
Asmodeusz

Postprzez dylek » poniedziałek 25 stycznia 2010, 08:55

A ja powiem, że znak B-41 odwołuje .....znak B-41 :D
Zakaz ruchu...więc w obie strony....obowiązuje od miejsca ustawienia.... wiec musi stać po obu stronach ;)

Upraszczając znakami B-41 umieszczonymi na obu krańcach odcinka jest ograniczona strefa zakazująca ruchu pieszych :)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Barabasz » wtorek 26 stycznia 2010, 09:43

pewno chodzi o to ze zakaz ruchu pieszych obowiazuje tylko po stronie ustawienia znaku
druga strona mozna chodzic
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Re: Zakaz ruchu pieszych pytanie

Postprzez sjakubowski » sobota 30 stycznia 2010, 03:29

śmigło napisał(a):bo na wykładach policjant powiedział, że kto poprawnie mu określi temu zaliczy już egzamin wewnętrzny, a z racji przyspieszonego feryjnego kursu przydałoby się to.

Wybacz, ale ja tego Policjanta zgłosiłbym do Wojewódzkiej Komendy Policji i sprawę bym nagłośnił na całą Polskę! Poprzez właśnie takie idiotyczne podejścia do sprawy ludzie nie znają podstawowych przepisów prawa drogowego i nie potrafią poruszać się na drodze!
Dodatkowo wymyśla bzdurne pytania, mając fajną rozrywkę. Ludzie zamiast się uczyć - szukają odpowiedzi na idiotyczne pytania... Dla mnie ten gość swoim działaniem stwarza ogromne zagrożenie dla przyszłego wychowania kierowców...

Co do znaku B-41 i jaki znak go odwołuje...
Przeanalizowałem wszystkie chyba zapisy i możliwości (zarówno kodeks jak i 220) i nasuwa mi się tylko jedna odpowiedź. Znak ten może być odwołany znakiem D-7 (Droga ekspresowa) oraz D-9 (Autostrada), gdzie z założenia ruch pieszych jest zabroniony.

Ciekawe co cwaniaczek odpowie...

Pozdrawiam!
sjakubowski

Re: Zakaz ruchu pieszych pytanie

Postprzez vonBraun » sobota 30 stycznia 2010, 03:57

sjakubowski napisał(a):Co do znaku B-41 i jaki znak go odwołuje...
/.../. Znak ten może być odwołany znakiem D-7 (Droga ekspresowa) oraz D-9 (Autostrada), gdzie z założenia ruch pieszych jest zabroniony.
Pozdrawiam!

A nie znakiem "koniec autostrady" czy "koniec drogi ekspresowej"?

vonBraun
Suzuki Grand Vitara 1.6, 3D, rok 2000
Prawko od 28.09.2009/po drugim podejściu- nie liczę pomylonego terminu/. Autko (pierwsze w życiu) od 26.10.2009
vonBraun

Postprzez Borys_q » sobota 30 stycznia 2010, 11:50

pewno chodzi o to ze zakaz ruchu pieszych obowiazuje tylko po stronie ustawienia znaku
druga strona mozna chodzic

czyli linia ciągła lub przerywana:)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Luźna gadka