Okulary.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Okulary.

Postprzez biver » czwartek 21 stycznia 2010, 22:37

Witam. Szukałem trochę odpowiedzi na to pytanie, ale każdy odpowiadał mi inaczej. Otóż.... moja dziewczyna ponad rok temu zdała egzamin na prawo jazdy (bezterminowe). Ostatnio jednak wzrok jej się pogarsza i ma lekka wadę wzroku (ok +/- 1). No i okulista zalecił okulary min. do jazdy samochodem. Pytanie brzmi: Czy jakiś "natrętny" policjant podczas kontroli może się doczepić o te okulary?/ zgłosić na badania itp. Pytam bo niestety nie dostałem żadnej konkretnej odpowiedzi. Z góry dziękuje za pomoc.
biver

Re: Okulary.

Postprzez WOJO » czwartek 21 stycznia 2010, 22:54

Może się zdarzyć w przypadku wypadku, gdzie na badania kierowani są sprawcy. Prawo jazdy może być wydane bezterminowo i może rónocześnie mieć wpisany kod ograniczeń np. 0101 - obowiązek jazdy w okularach korekcyjnych. Jeżeli dziewczyna nie ma wpisanych ograniczeń i jeździ w okularach, to policja nie ma prawa wymagać tychże od Niej. Tutaj zachodzi sytuacja odwrotna, więc policjant powinien być tym bardziej zadowolony, że sama dba o siebie i koryguje wadę wzroku.

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
WOJO

Postprzez ak87 » czwartek 21 stycznia 2010, 23:00

Nie ma obawy. Poza tym, Twoja dziewczyna może nosić soczewki - wtedy nikt się nie przyczepi.
ak87

Postprzez biver » czwartek 21 stycznia 2010, 23:17

ak87 napisał(a):Nie ma obawy. Poza tym, Twoja dziewczyna może nosić soczewki - wtedy nikt się nie przyczepi.
Tak się składa,że nie ma zamiaru płacić co parę miesięcy za soczewki:)
biver

Postprzez zaxsx » piątek 22 stycznia 2010, 10:33

co do ograniczeń muszą być wyraźnie zaznaczone w prawie jazdy.
Nie można też dowolnie jeździć w przypadku wad wzroku w okularach lub soczewkach, musi być to dokładnie określone przez okulistę.
można o tym poczytać tu
zaxsx

Postprzez Poznanianka » sobota 23 stycznia 2010, 02:16

Wiem, że gdy taka sytuacja jest na egzaminie to egzaminator odmawia przeprowadzenia egzaminu.
Ale nie słyszałam nigdy aby policja z tego powodu się czepiała.
Noszę okulary a na prawie jazdy nie mam nic napisane i nigdy żaden policjant się mnie nie czepiał a przez te kilka lat kilka kontroli jednak było
Poznanianka

Powrót do Luźna gadka