Skuterem w Grecji bez prawka na motor - jak?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Skuterem w Grecji bez prawka na motor - jak?

Postprzez soshi » poniedziałek 18 stycznia 2010, 22:24

Witam,
mam pytanie, byłem w Grecji w zeszłym roku i w tym również się tam wybieram. Będąc tam chciałem wypożyczyć skuter na 2 doby i wszędzie był ten sam problem, chcieli prawojazdy na motor. Ja im mówie że u nas w Polsce nie ma problemu , że jeśli mam prawko B i 30 lat to mogę skuterem śmigać no problem. A oni swoje, że nie i koniec. Nawet w łapę nie chcieli :) Musiałem sobie wypożyczyć autko, toyote aygo. Czy jest jakiś sposób by w tym roku będąc w Grecji wypożyczyć sobie skuter mając tylko prawko kat.B? :?: Mam zdobyć karte motorowerową? Bez sensu...
soshi

Postprzez Margo » poniedziałek 18 stycznia 2010, 22:28

Skoro w zeszłym roku nie dało rady to w tym zapewne też. Oni mają swoje przepisy.
15.09.2009r. zdany egzamin na kategorię B
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez mk61 » poniedziałek 18 stycznia 2010, 22:37

Dokładnie. Tam mają swoje przepisy i musisz się do nich stosować.
Karta motorowerowa - z całym szacunkiem, ale to już chyba nie Twoja "liga" wiekowa. :lol: Chyba, że chciałbyś zdawać egzamin z 13 latkami. :)
Wyjściem może być zrobienie uprawnień na motocykl. Koszt kursu to około 1000zł
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez soshi » poniedziałek 18 stycznia 2010, 22:42

Czyli bez sensu...lepiej wypożyczyć autko z klimą niż wydac 1000zl tylko po to by na wczasach polatać po okolicy skuterem.
soshi

Re: Skuterem w Grecji bez prawka na motor - jak?

Postprzez sterciu » środa 20 stycznia 2010, 12:28

soshi napisał(a):Witam,
mam pytanie, byłem w Grecji w zeszłym roku i w tym również się tam wybieram. Będąc tam chciałem wypożyczyć skuter na 2 doby i wszędzie był ten sam problem, chcieli prawojazdy na motor. Ja im mówie że u nas w Polsce nie ma problemu , że jeśli mam prawko B i 30 lat to mogę skuterem śmigać no problem. A oni swoje, że nie i koniec.

Jaki skuter ??aka pojemnośc ?? W Grecji w wypozyczalniach maja czesto skutery o pojemnościach 100-125ccm (u nas mozesz miec kat. A1 , ale w tym momencie nie zagłębiałem sie az tak w ten temat czy tam tez wystrczy..), 250ccm i wiecej więc wymagane jest prawo jazdy kat A na nie. Jak bylem w Grecji i szukałem skutera do pojemnosci 50ccm to cięzko było takie znalesc. Najczesciej spotykane skutery to 100ccm lub 250ccm były tam w wypozyczalniach. Dla mnie to problem nie był , ale drugiej osoby która juz miała tez takim jechac to był. Jeszcze jakiś czas temu (jak ja chcialem wypozyczyc skutery) nie było wymagane prawo jazdy na skuter do 50ccm w Grecji , ale podobno weszły jakies zmiany i teraz wymagaja prawa jazdy kat A , lub z tego co słyszałem kat. AM (ale chyba jak narazie w PL jej nie zrobisz).

Nawet w łapę nie chcieli :)

To nie polska

Musiałem sobie wypożyczyć autko, toyote aygo. Czy jest jakiś sposób by w tym roku będąc w Grecji wypożyczyć sobie skuter mając tylko prawko kat.B? :?:

wypozyczenie skutera to jak pamietam około 30 euro/doba mniej wiecej , na im wiecej dni sie wypozyczało to wtedy cena była do uzgodnienia nizsza. Wypozyczenie samochodu od 40 do nawet 300 euro (tutaj dokładnie nie pamietam ale coś mi switaj ze takie stawki były) , skuter jest lepszym rozwiązaniem jezeli jedziemy w dwie osoby przykładowo , nawet na dwa skutery. Mozna wszędzie prawie wjechac , zaparkować tez praktycznie wszędzie i jazda jest wiele przyjemniejszaw tamtym klimacie jak w metalowej puszce.

Więc lepiej skuter wypozyczyc ;) , nawet prawo jazdy zrobic za 1000zł to juz ma sie zawsze wieksze mozliwosci.

Mam zdobyć karte motorowerową?

Tez nic Ci to nie da.

p.s. Stawki jakie podałem obowiązywały na Corfu za wypozyczenie, więc nie wiem , może gdzie indziej moga byc troche inne.Skutery zwykle o większych pojemnościach były z tego względu jak sie dowiedzialem aby nie było problemu z podjazdami pod wzniesienia których tam sporo było więc pięćdziesiątka by mogła miec problemy zwłaszcza przy jezdzie w dwie osoby.
sterciu

Powrót do Luźna gadka