jazda bez prawka ale nie po drodze

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

jazda bez prawka ale nie po drodze

Postprzez modzel » środa 09 grudnia 2009, 00:41

czy bez prawka można jeździć po parkingu oznaczonym znakiem bez konsekwencji? parking to nie droga publiczna
modzel

Re: jazda bez prawka ale nie po drodze

Postprzez jot » środa 09 grudnia 2009, 01:20

modzel napisał(a):czy bez prawka można jeździć po parkingu oznaczonym znakiem bez konsekwencji? parking to nie droga publiczna

to zależy od zarządcy parkingu, czyli właściciela terenu na którym parking się znajduje. jeśli parking jest pod zarządem miasta albo innej instytucji to bym nie ryzykował, jeżeli chodzi o prywatne firmy to musi zależeć od ich złej woli.
lamer wielki koronny.
jot

Postprzez scorpio44 » środa 16 grudnia 2009, 00:58

Sam znak "parking" jeszcze nie oznacza tego, że nie jest to droga publiczna.
scorpio44

Postprzez vonBraun » środa 16 grudnia 2009, 13:50

Policmajstrzy dorwali kiedyś gościa, który ćwiczły ze swoją córką cofanie i parkowanie na olbrzymim i pustym parkingu przed kościołem koło mojego domu i chcieli wlepić im mandat za wszystkie możliwe ich zdaniem przewinienia. Ale facet był elokwentny i przypomniał im, że właścicielem terenu jest Parafia.
Wtedy zażądali od niego zgody proboszcza - odpowiedział, że ma "ustną". Dalej nie sprawdzali bo było późno i pewnie naszego Pasterza musieliby wyrwać z łóżka.
Tą historię opowiedział mi mój ulubiony instruktor.

W związku z tym, aby oszczędzić kasę na uczenie się placyka, w okresie robienia prawka, udałem się do proboszcza, prosząc go "po sąsiedzku" o zgodę na ćwiczenie manewrów wtedy gdy plac jest pusty i nikt po nim nie chodzi. Proboszcz się zgodził i życzył powodzenia na egzaminie. Poustawiałem sobie różne butelki i kijki i ćwiczyłem jazdę tyłem - slalomem, wjeżdząnie tyłem między dwie przeszkody itp. aby wyczuć jeżdzęnie do tyłu. Samochód na placyk - przez ulice podstawiała mi córcia mająca od roku prawko.Placyk zdałem "na intuicję" - byłem zbyt zdenerwowany aby coś kombinować ze skrętami i liczeniem pachołków - zdałem właśnie dzięki temu.
Nie ja jeden tam ćwiczyłem.

pozdrawiam
vonBraun
Suzuki Grand Vitara 1.6, 3D, rok 2000
Prawko od 28.09.2009/po drugim podejściu- nie liczę pomylonego terminu/. Autko (pierwsze w życiu) od 26.10.2009
vonBraun

Re: jazda bez prawka ale nie po drodze

Postprzez tiromaniak » środa 16 grudnia 2009, 23:42

modzel napisał(a):czy bez prawka można jeździć po parkingu oznaczonym znakiem bez konsekwencji? parking to nie droga publiczna

Pewnie że można, każdy tak naprawdę może, ale czy posiada do tego odpowiednie uprawnienia to jest pytanie.

O tym już było duuuużo i wystarczy trochę się wysilić i poszukać na forum, a ja od siebie dodam tylko jedną rzecz - pomyśl jak osoba bez prawa jazdy spowoduje kolizje, porysuje, wgniecie baaardzo drogi samochód. Wiedz że sprawca kolizji bez uprawnień podlega pod sąd grodzki i tutaj już trzeba przygotować się na spore wydatki. Począwszy od ubezpieczalni, mandatu, kosztów postępowania, itd.
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

Postprzez modzel » czwartek 17 grudnia 2009, 00:46

chodzi mi o np pusty parking pod marketem i nauczyć kogoś ruszać bez żabek
modzel

Postprzez lith » czwartek 17 grudnia 2009, 09:09

W najgorszym razie opracujcie awaryjny manewr przesiadki bezwychodzeniowej :P
lith

Powrót do Luźna gadka