Kategoria B, C, C+E

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kategoria B, C, C+E

Postprzez Pytak » sobota 21 listopada 2009, 21:16

Witam

Mam kilka pytań mam zamiar zapisać się na prawo jazdy kategorii B, C, C+E oraz Kwalifikację Wstępną.

1. Jak zdam prawko na kat B, C, C+E to chciałbym odebrać to prawko po zdaniu tych kategorii, chodzi o to aby nie wybierać prawa jazdy samej kategorii B a dopiero jak zdam C i C+E.

2. Od ile miesięcy można zacząć robić prawo jazdy przed skończeniem 18 lat. W przypadku tych 3 kategorii

3. Czy kwalifikacja wstępna zastępuje kurs na przewóź rzeczy. Chodzi o to jak mam KW to nie muszę robić kursu na przewóz rzeczy.

Pozdrawiam i liczę na odpowiedzi.
Pytak

Re: Kilka pytań

Postprzez Borys68 » sobota 21 listopada 2009, 21:39

Ahoj!
Pytak napisał(a):Mam kilka pytań mam zamiar zapisać się na prawo jazdy kategorii B, C, C+E oraz Kwalifikację Wstępną.

Nie jestr możliwe zapisanie się jednocześnie na B oraz C oraz C+E.

Pytak napisał(a):1. Jak zdam prawko na kat B, C, C+E to chciałbym odebrać to prawko po zdaniu tych kategorii, chodzi o to aby nie wybierać prawa jazdy samej kategorii B a dopiero jak zdam C i C+E.

Na kurs C można zapisać się posiadając B, ew., zaświadczenie o zdanym egzaminie na B. Na C+E analogicznie.

Pytak napisał(a):2. Od ile miesięcy można zacząć robić prawo jazdy przed skończeniem 18 lat.

3

Pytak napisał(a):3. Czy kwalifikacja wstępna zastępuje kurs na przewóź rzeczy. Chodzi o to jak mam KW to nie muszę robić kursu na przewóz rzeczy.

Na tym się nie znam ...

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Pytak » sobota 21 listopada 2009, 21:44

Na kurs C można zapisać się posiadając B, ew., zaświadczenie o zdanym egzaminie na B. Na C+E analogicznie.

Czyli aby zapisać się na C to muszę mieć w ręku "Prawko" kategorii B itp.

Jak urodziłem się 23 Października to mogę przystąpić do robienia prawka kat. B po 23 sierpnia :)
Pytak

Postprzez mk61 » sobota 21 listopada 2009, 22:56

Nie musisz mieć w ręku. Wystarczy zaświadczenie z WORD o zdanym egzaminie (wydrukują Ci taką tabelę z przebiegiem Twoich egzaminów).

Kwalifikacja wstępna zastępuje kurs na przewóz rzeczy.

Borys mówił, że kursów akurat tych kategorii nie możesz robić jednocześnie, więc robisz tak: kurs B, egzamin, kurs C, egzamin, kurs CE, egzamin.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Pytak » niedziela 22 listopada 2009, 00:36

mk61 napisał(a):Nie musisz mieć w ręku. Wystarczy zaświadczenie z WORD o zdanym egzaminie (wydrukują Ci taką tabelę z przebiegiem Twoich egzaminów).

Kwalifikacja wstępna zastępuje kurs na przewóz rzeczy.

Borys mówił, że kursów akurat tych kategorii nie możesz robić jednocześnie, więc robisz tak: kurs B, egzamin, kurs C, egzamin, kurs CE, egzamin.

Wiem że nie można równocześnie a i jak będę miał tą "Tabelę" to wystarczy że pokażę w OCK i mogę robić już na C. :)
Pytak

Postprzez rafaello56 » niedziela 22 listopada 2009, 12:08

tak, pokazujesz w osk to zaświadczenie o zdanym egzaminie na kat B i możesz przystąpić do robienia C, następnie zdasz na C i ponownie prosisz o wydanie zaświadczenia by móc robić CE.
Tylko musisz wiedzieć , że zaświadczenie o zdanym egzaminie nie uprawnia Cię do poruszania się pojazdami w nim wymienionymi , a jedynie do poruszania się L
B-6.2006, C- 2.2009, CE-9.2009
A,D- obecnie tylko w marzeniach ;)
rafaello56

Postprzez Pytak » niedziela 22 listopada 2009, 16:59

rafaello56 napisał(a):tak, pokazujesz w osk to zaświadczenie o zdanym egzaminie na kat B i możesz przystąpić do robienia C, następnie zdasz na C i ponownie prosisz o wydanie zaświadczenia by móc robić CE.
Tylko musisz wiedzieć , że zaświadczenie o zdanym egzaminie nie uprawnia Cię do poruszania się pojazdami w nim wymienionymi , a jedynie do poruszania się L

Rozumiem, dzięki za odpowiedź. :)

A podczas odbioru prawka to jaką muszę wnieść opłatę, gdyż odbieram prawko z tymi trzema kategoriami. A tą KW to muszę robić jak zdam C+E. :?: :roll: Wydaje mi się że nie bo na kat. C też jest wymagana, czyli muszę robić po zdaniu C.
Pytak

Postprzez jot » niedziela 22 listopada 2009, 22:01

Pytak napisał(a):A podczas odbioru prawka to jaką muszę wnieść opłatę, gdyż odbieram prawko z tymi trzema kategoriami. A tą KW to muszę robić jak zdam C+E. :?: :roll: Wydaje mi się że nie bo na kat. C też jest wymagana, czyli muszę robić po zdaniu C.

taką samą jak za jedną kategorię, czyli w okolicach 70zł. gratuluję koledze wytrwałości, ja bym chciał "skorzystać" z tej jednej zdanej kategorii od razu i nie odstraszyłaby mnie konieczność płacenia po każdym egzaminie znów 70zł :mrgreen:
lamer wielki koronny.
jot

Postprzez mk61 » niedziela 22 listopada 2009, 22:06

Pytak napisał(a):A podczas odbioru prawka to jaką muszę wnieść opłatę, gdyż odbieram prawko z tymi trzema kategoriami. A tą KW to muszę robić jak zdam C+E. :?: :roll: Wydaje mi się że nie bo na kat. C też jest wymagana, czyli muszę robić po zdaniu C.

1. Płacisz za jeden dokument. Czyli 70,50zł. Chyba, że po każdym egzaminie chcesz odbierać "plastik". Wtedy 70,50zł za każde wydanie.
2. KW możesz robić po zdanym egzaminie na C.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Re: Kategoria B, C, C+E

Postprzez Toreba » niedziela 22 listopada 2009, 22:33

Pytak napisał(a):3. Czy kwalifikacja wstępna zastępuje kurs na przewóź rzeczy. Chodzi o to jak mam KW to nie muszę robić kursu na przewóz rzeczy.

Kwalifikacja Wstępna jest dokumentem potwierdzającym umiejętności w sprawie transportu drogowego rzeczy jak i osób. Swego czasu istniał tzw. przewóz rzeczy bądź osób. Kosztował on ~700zł i trwał 2/3 dni po parę godzin. Sprawa z Kwalifikacją ma się inaczej, aczkolwiek wracając do sedna pytania - KW zastępuje przewóz rzeczy. Bez tego świadectwa kwalifikacji nie możliwa jest zawodowa praca jaka kierowca ciężarówki.

Kwalifikacja Wstępna trwa 280 godzin. Obowiązuje tych, którzy zdobyli prawo jazdy kat. C wyżej niż 10 września 2009 (w tym kat. D 10 września 2008!). Istnieje również Kwalifikacja Wstępna przyspieszona, która trwa 140 godzin.

Co 5 lat obowiązuje szkolenie okresowe (35 godzin).

;)
Toreba

Postprzez Pytak » poniedziałek 23 listopada 2009, 20:12

Dzięki kolego za odpowiedź. Toreba ty czasem nie zdawałeś w Tarnobrzegu jeśli tak to napisz jak było interesuje mnie kategoria C i C+E.

W mnie w mieście czyli w Jarosławiu jest taki koszt prawka.

CE 1400
kwalifikacja wstępna 7000.

P.S. Nie napisali mi jakie jest koszt B i C, może jutro wszystko będę wiedział to dam info w tym temacie. :D
Pytak

Postprzez rafaello56 » wtorek 24 listopada 2009, 18:33

Ja jak robiłem na CE(tyle , że w innym mieście) i płaciłem 1900 to mi się wydawało mało a tu widzę za 1400 można zrobić. Tylko jak zrobisz w tej cenie kurs to daj znać , bo ciekawi mnie jaka jakość kursu kosztem ceny , a może się myle , ale i tak jestem ciekawy
B-6.2006, C- 2.2009, CE-9.2009
A,D- obecnie tylko w marzeniach ;)
rafaello56

Postprzez tiromaniak » niedziela 29 listopada 2009, 21:30

Przygotuj się na spory wydatek na kursy i egzaminy aż na tyle kategorii. Wszystko spokojnie, powoli i stopniowo, a osiągniesz zamierzony cel. Najważniejsze to wszystko przemyślane i zaplanowane.

Odpowiem ci tylko na 3 pytanie bo to ciekawe.

Ta kwestia będzie najbardziej czasochłonna dla Ciebie. 280 godzin szkolenia ( przez błąd naszych urzędników ) trzeba odbyć. Słyszałem jednak że mają to poprawić i ujednolicić tak jak w innych krajach UE - do 140 godzin. To zastępuje kurs na przewóz rzeczy i te szkolenie daje ci dokument wykwalifikowanego kierowcy zawodowego.

W tych czasach, dużej konkurencji, kryzysu ekonomicznego i wymagań rynkowych samo C+E to mało i na rynku oznacza kierowce gołodupca - takie są realia. Dlatego staraj się po tych wszystkich kursach i egzaminach dodatkowo posiadać np. ADR ( są różne klasy ), uprawnienia na wózki widłowe ( są 2,3 klasy ), HDS - dźwigi ( obecnie bardzo dobrze opłacalne ), itd.

To wszystko da ci w przyszłości pieniądze i stabilizacje zawodową.
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

Postprzez Pytak » niedziela 29 listopada 2009, 23:13

No tak o ADR właśnie wiele słyszałem ale właśnie rozważam zrobienie takiego kursu. Z tych odpowiedzi co napisałeś wynika ze jesteś zawodowym kierowcą chyba ze się mylę. :wink2: A ile takie szkolenie ADR trwa ??
Pytak

Postprzez Pytak » poniedziałek 30 listopada 2009, 23:40

rafaello56 napisał(a):Ja jak robiłem na CE(tyle , że w innym mieście) i płaciłem 1900 to mi się wydawało mało a tu widzę za 1400 można zrobić. Tylko jak zrobisz w tej cenie kurs to daj znać , bo ciekawi mnie jaka jakość kursu kosztem ceny , a może się myle , ale i tak jestem ciekawy

Przepraszam ze piszę post pod postem ale chciałem zapodać ceny kursów na prawo jazdy w moim mieście.

B - 1100 zł
C - 1600 zł
C+E - 1400 zł
Kwalifikacja wstępna - 7000 zł

W sumie: 11,100 zł. :roll:
Pytak

Następna strona

Powrót do Luźna gadka