Pomóżcie i Wy...

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pomóżcie i Wy...

Postprzez to ja » niedziela 15 sierpnia 2004, 21:10

Co prawda powoli zaczyna się kończyć lato... Jednak właśnie latem jest najwięcej wypadków i brakuje krwi. Kiedyś chciałam oddawać krew i mówiłam, że będę oddawała jak skończę 18 lat. Kiedyś sama dostałam od kogoś krew, która uratowała mi życie. Teraz to ja chciałabym komuś pomóc...I tak się stanie. Postanowiłam, że będę oddawała honorowo krew. Gdy to zrobię napiszę Wam i się pochwalę. Nie wiem, kiedy to będzie, bo niedługo czekają mnie badania w szpitalu (nie wiem dokładnie kiedy), ale jak już będę po szpitalu pójdę oddać krew :) Do czego również Was namawiam. Najbardziej brakuje krwi A Rh +, 0 Rh +, 0 Rh - . Z racji tego, że najrzadziej spotykana grupa krwi to AB Rh - też jest o nią ciężko... A to właśnie moja grupa krwi. Osoby, które się nie boją i chcą pomóc wzywam do tego, by pomogły innym... Być może kiedyś ktoś z nas albo z naszych najbliższych będzie potrzebował krwi, czego oczywiście nikomu nie życzę...
www.pck.org.pl
to ja - Asia :)

Sławek - nigdy o Tobie nie zapomnę... [*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Mój miś bardzo Ci się podobał i dlatego zawsze będzie przy moim profilu...
to ja

Postprzez zoltan » niedziela 15 sierpnia 2004, 21:32

Ja chciałem... Ale mam astmę i podobno się to może źle dla mnie skończyć :(:(
zoltan

Postprzez to ja » niedziela 15 sierpnia 2004, 21:36

zoltan napisał(a):Ja chciałem... Ale mam astmę i podobno się to może źle dla mnie skończyć :(:(

Liczą się dobre chęci, a oczywiście należy oddawać krew tylko wtedy, gdy nie zagraża to naszemu życiu i zdrowiu :)

to ja

Postprzez Profesor » niedziela 15 sierpnia 2004, 21:42

Ja nie oddam krwi, a czemu /?
Boje sie ze zlapie jakas chorobe albo inne swinstwo, poki nie podniesie sie standard polskich szpitali to tego nie zrobie.
Co innego w Niemczech, tam to nawet oddal bym szpik kostny zeby uratowac komus zycie.
Profesor

Postprzez Tomek_86 » niedziela 15 sierpnia 2004, 21:43

Witaj w klubie 'zoltan' mam podobny problem też mam astmę i u mnie raczej oddawanie krwi jest wykluczone z przyczyn zdrowotnych , podziwiam takie osoby jak Ty Asiu , dzięki takim osobom''świat nie zginie''
Tomek
Tomek_86

Postprzez to ja » niedziela 15 sierpnia 2004, 21:47

Profesor napisał(a):Ja nie oddam krwi, a czemu /?
Boje sie ze zlapie jakas chorobe albo inne swinstwo, poki nie podniesie sie standard polskich szpitali to tego nie zrobie.
Co innego w Niemczech, tam to nawet oddal bym szpik kostny zeby uratowac komus zycie.

Wiesz, mój tata jest honorowych dawcą krwi od ładnych paru lat i jakoś nie złapał żadnego świństwa... Tak się tylko mówi, że złapiesz AIDS itd... Ale w dzisiejszych czasach wygląda to już nieco inaczej...

to ja

Postprzez Profesor » niedziela 15 sierpnia 2004, 21:48

Ja podziwiam takie osoby jak Asia za odwage !!!!!!!!!!!!!!!!!!!>
Bravo
ps- mam nadzieje ze ze szpitala wyjdziesz zdrowa .
EDIT :
te dzisiejsze czasy .. ??
A czym one sie rozania od kilkunastu lat wstecz. Sluzba zdrowia upadla, nic sie nie polepszylo, sprzet jest stary jak swiat, nie ma dotacji na leczenie przewlekle chorych, komornicy zamykaja oddzialy i sprzedaja sprzet, szpitale maja ogromne dlugi, podwyzszaja skladke ubezp nie oferujac nic w zamian , pielegniarki zarabiaja kilkaset zlotych, lekarze wyjezdzaja na zachod, lekarze zadaja lapowek, lekarki nie maja nawet jednorazwoaych rekawiczek gumnowych, do szpitala na przyjecie czeka sie kilka miesiecy , ogranicza sie badania a za reszte sie placi ... Przykladow mozna mnozyc mnostwo. Tylko po co, jak i tak kazdy wie jak jest.
Dlatego ja podtrzymuje swoje zdanie ( w tym roku bylem juz 4 razy w szpitalu i nikomu nie polecam !!!!!!!!! ).
Oddam jak bede musial i jak ktos mnie do tego zmusi, ew dla rodziny ale dla nikogo wiecej, ryzyko jest zbyt duze .
trzymaj sie
pa
Nie chce robic off topica wiec sie wylaczam :arrow: :idea:
Ostatnio zmieniony niedziela 15 sierpnia 2004, 21:56 przez Profesor, łącznie zmieniany 1 raz
Profesor

Postprzez to ja » niedziela 15 sierpnia 2004, 21:53

Profesor napisał(a):Ja podziwiam takie osoby jak Asia za odwage !!!!!!!!!!!!!!!!!!!>
Bravo
ps- mam nadzieje ze ze szpitala wyjdziesz zdrowa .

Jeśli chodzi o szpital to są tylko badania, a jeśli chodzi o Stację Krwiodawstwa to tam w tej chwili nie jest tak źle jak Wam się wydaje, ale to Wasza sprawa...

Wiecie, tu nie chodzi o moją odwagę... Chodzi o cierpienie innych... Nie chciałabym, aby ktokolwiek przeżywał coś takiego jak ja obecnie... Wystarczy, że jedna osoba przeżyje, a powiem, że warto było...

to ja

Postprzez Profesor » niedziela 15 sierpnia 2004, 22:00

Przeczytajcie to co napisalem wyzej EDIT !.
Ellu :
Krew ta bede musial przyjac bo ona uratuje mi zycie i ew zarazenie sie jakims swinstwem jest traktowane jako mniejsze zlo. Nie ma wyboru albo chce zyc albo umierac.
To nie do mnie miejcie pretensje o takie nastawienie, podziekujcie rzadowi za doprowadzenie do takiej sytuacji. Kilkanascie lat temu takie cyrki sie nie dzialy, a sprzet po tych czasach mamy do dzis.
Profesor

Postprzez to ja » niedziela 15 sierpnia 2004, 22:02

A jednorazowe igły :?: Przeczytaj sobie o tym na www.pck.org.pl

to ja

Postprzez Profesor » niedziela 15 sierpnia 2004, 22:09

No nie wyobrazam sobie oddania krwi poprzez jej pobieranie dzieki strzykawce :). Tak to sie robi gdy krew potrzebna jest na badania w innym wypadku sa do tego przeznaczone specjalne urzadzenia :).
BTW : daja chociaz czekolade ??
Profesor

Postprzez to ja » niedziela 15 sierpnia 2004, 22:13

to ja napisał(a):A jednorazowe igły :?:

Profesor napisał(a):No nie wyobrazam sobie oddania krwi poprzez jej pobieranie dzieki strzykawce [...] BTW : daja chociaz czekolade ??

Kto tu mówi o strzykawce :?: Poza tym najpierw bada się krew, a dopiero później pobiera... Tak, dają czekoladę, ale to chyba nie jest najważniejsze...

to ja

Postprzez miros » niedziela 15 sierpnia 2004, 22:15

ja nie rozumiem po co ta cala gatka, przeciez i tak nie zmusicie profesora zeby poszedl i oddal krew. to jego sprawa, widac sie boi igiel i tych "warunkow" w szpitalu, trudno kiedys sam bedzie potrzebowal krwi a sie okaze ze nie bedzie dla niego bo ktos inny tez sie boi oddac krew.

ja ostatnio chcialem oddac krew ale nie moge sie do tego zabrac, caly czas mi to z glowy wylatuje, no a grupe krwi mam A rh + wiec moglbym rzeczywiscie oddac jesli taka wazna jest ta grupa.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez to ja » niedziela 15 sierpnia 2004, 22:18

miros napisał(a):ja nie rozumiem po co ta cala gatka, przeciez i tak nie zmusicie profesora zeby poszedl i oddal krew. to jego sprawa, widac sie boi igiel i tych "warunkow" w szpitalu, trudno kiedys sam bedzie potrzebowal krwi a sie okaze ze nie bedzie dla niego bo ktos inny tez sie boi oddac krew.

ja ostatnio chcialem oddac krew ale nie moge sie do tego zabrac, caly czas mi to z glowy wylatuje, no a grupe krwi mam A rh + wiec moglbym rzeczywiscie oddac jesli taka wazna jest ta grupa.

Miros, masz rację, to jego sprawa.

A jeśli chodzi o Twoją grupę krwi - najwięcej osób ma właśnie tą grupę i dlatego najbardziej właśnie tej brakuje...

Wiecie co... ja nikogo nie mam ochoty zmuszać, tylko niektórzy chcą, ale boją się albo w ogóle o tym nie myśleli... a przecież oddając krew można uratować komuś życie... a nie daj Boże dostaniemy własną krew...

to ja

Postprzez ella » niedziela 15 sierpnia 2004, 22:22

No nie wyobrazam sobie oddania krwi poprzez jej pobieranie dzieki strzykawce . Tak to sie robi gdy krew potrzebna jest na badania

Teraz w ten sposób nie pobiera się krwi nawet przy zwykłych badaniach :wink: Podstawia się do igły specjalny pojemniczek.
ella
Moderator

Następna strona

Powrót do Luźna gadka