32 pkt karne i nadal jeżdze. co dalej?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

32 pkt karne i nadal jeżdze. co dalej?

Postprzez mtm » wtorek 09 czerwca 2009, 22:32

wiec taka sytuacja ,
w maju 2008 dostałęm fotke z fotoradaru, 400 zł i 10 pkt.
w sierpniu 2008 jechałem za szybko i dostałem 250 zł i 6 pkt
pod koniec sierpnia 2008 taryfiarz na dzwona mi wyjechał i nie chciał sie dogadywać, tzn chciał ale 1000 zł za kierunek i złamaną klamke to go olałem i policja wlepiła mi kolejne 200 zł i 6 pkt
w styczniu 2009 dostałem w świetokrzyskim madnat 500 zł i 10 pkt

wiec na dzień dzisiejszy mam 32 pkt karne i 1350 zł, co mam zrobić bo nadal jeżdże i robie srednio 200 km dziennie w pracy, wszystkie wykroczenia były w województwie mazowieckim a to ostatnie popełniłem w świętokrzyskim, co mam teraz zrobić bo moge sie zamulić jak mnie policja zatrzyma, wszystkie wykroczenia za predkości poza tym jednym dzwonem,

planuje pojechać ze znajomym(w razie gdybym sie dowiedział ze juz nie mam prawa jazdy zeby on wrócił) na komende i sprawdzić liczbe pkt, ale mysle ze jakoś by mnie powiadomili ze mam tyle pkt i ze juz nie jeżdze lub coś takiego,

ale z drugiej strony to jak mnie zatrzymali ostatni raz to prawie mnie puślici ale jednak wypisali madnat, nie sprawdzali nic ile mam pkt ani nic, i nie wiedziałem co robić jak wsiadłem do samochodu i policzyłem pkt i wyszło ze nie mam prawa jazdy ale moge jechać dalej i pojechałem do cieszyna (byłem pod kielcami).
nie wiem ja to sobie tłumacze ze moze jakoś nie zapisali tego mandatu jak później sprawdzili ile mam pkt i ze powinni mi zabrać prawo jazdy, ze mogli by mieć jakieś nie przyjemności przez to.

powiedzcie mi co powinienem zrobić zebym jak najszybciej mógł mieć czystą sprawe z dokumentami.
pozdrawiam :D
mtm

Postprzez roko123 » wtorek 09 czerwca 2009, 22:39

a te całe punkty to nie są przypadkiem na rok
czyli od nowego roku idą cie od nowa
bo jeśli byś przekroczy to by ci od razu prawko zabrali

http://drogowe.republika.pl/pkt.htm
roko123

Postprzez mk61 » wtorek 09 czerwca 2009, 22:45

Nie wiem, jak liczysz, ale ja wyliczyłem, że w tym momencie masz 22 punkty. Jeśli plastik masz ciągle w kieszeni, to chyba lepiej dla Ciebie.

Chociaż, z drugiej strony. Dla oszczędzenia pieniędzy, nerwów i punktów odłóż dokument i kluczyki, póki jeszcze nie doszło do tragedii.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Pajejek » wtorek 09 czerwca 2009, 22:54

Policjant po zatrzymaniu ciebie może ci zabrać prawo jazdy jeśli masz tak dużo punktów. W praktyce jednak tego nie czynią bo za dużo muszą później odwalać papierkowej roboty. Jeśli przekroczyłeś dopuszczalną normę to powinieneś zostać powiadomiony listownie do kiedy musisz poddać się kontrolnemu sprawdzeniu twoich kwalifikacji, czyli zdać egzamin. Jeżeli tego nie zrobili to znaczy, że mogą mieć niezły bałagan. Na dzień dzisiejszy tych punktów masz 22 ponieważ te z maja 2008 już się anulowały. Ale nie wiem co będzie jeśli się obudzą i zauważą, że był taki okres w którym punktów na twoim koncie było 32. Podejrzewam, że każą ci podejść do egzaminu w określonym terminie. Jeśli egzaminu nie zdasz to wtedy odbiorą ci uprawnienia do kierowania pojazdem drogą administracyjną. Myślę, że możesz poczekać na rozwój sytuacji.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez yarko3 » środa 10 czerwca 2009, 00:07

Witam.Chciałbym Cię trochę zmartwić kolego ale mam identyczną sytuacje jak i Ty.A mianowicie w okresie od października 2007 roku do września 2008 roku zdobyłem 29 pkt karnych.Jeździłem samochodem bo myślałem że tamte punkty mi przepadły bo przecież rok minął.Ale grubo się pomyliłem.W kwietniu 2009 roku przyszedł wniosek ze Starostwa,iż w/w okresie przekroczyłem dopuszczalna liczbę punktów o 5 i mam zwrócić prawo jazdy i udac sie na ponowne sprawdzenie kwalifikacji i dodatkowo na psychotesty(jak bym był jakimś wariatem).I w tym przypadku nie występuje żadne przedawnienie.

P.S.Wszystko załatwiłem i teraz czekam na egzamin.

Uważajcie na te punkty i nie dajcie sobie zabrać prawka
yarko3

a co w takiej sytuacji...

Postprzez avb » środa 10 czerwca 2009, 01:36

Co będzie w takiej sytuacji gdy w maju br zatrzymano mnie za przekroczenie prędkości i to spowodowało że mam już około 26 punktów na koncie. Prawa jazdy jeszcze nie oddałem bo ma do mnie dopiero przyjść taka informacja pocztą, że muszę się zgłosić, żeby oddać (złapano mnie w innym województwie niż mieszkam więc pewnie im to trochę zajmie). Od dziś zmieniły się przepisy podobno i prawko nie jest zabierane ale idzie się na kurs reedukacyjny. Jak myślicie, które przepisy mnie obejmą - stare czy nowe, bo lepsze są dla mnie te nowe. Nie wiem czy punkty są już na moim koncie, żadna informacja o konieczności zdania prawa jazdy jeszcze nie przyszła. Proszę o Wasze opinie.
mk
avb

Postprzez qwer0 » środa 10 czerwca 2009, 07:38

bo jeśli byś przekroczy to by ci od razu prawko zabrali

Nie!
Nawet jesli masz 50pkt karnych na koncie i za3ma Cie policjant do kontroli, sprawdzi ilosc Twoich pkt i prawa jazdy nie zabierze!
Dopiero po wydaniu takowej decyzji przez starostwo i wpisaniu tego do ewidencji pkt policjant prawo jazdy zabierze.
a te całe punkty to nie są przypadkiem na rok
czyli od nowego roku idą cie od nowa

tak, na rok, ale od daty ich uzyskania, a nie ze kasuja sie wraz z nowym rokiem kalendarzowym.
Nie wiem, jak liczysz, ale ja wyliczyłem, że w tym momencie masz 22 punkty.

??
dostałęm fotke z fotoradaru, 400 zł i 10 pkt.

jechałem za szybko i dostałem 250 zł i 6 pkt

policja wlepiła mi kolejne 200 zł i 6 pkt

dostałem w świetokrzyskim madnat 500 zł i 10 pkt

10+6+6+10=... Tadaaam! 32!
Jesli pierwsze wykroczenie bylo w maju 2008, a ostatnie w styczniu 2009 to w ciagu 12miesiecy koledze udalo sie nagromadzic 32pkt.
No bo maj, czerwiec, lipiec, sierpien, wrzesien, pazdziernik, listopad, grudzien, styczen - 9miesiecy i 32pkt.
W praktyce jednak tego nie czynią bo za dużo muszą później odwalać papierkowej roboty.

Nie, nie dlatego.
powiedzcie mi co powinienem zrobić zebym jak najszybciej mógł mieć czystą sprawe z dokumentami.

Jak bedzie jakas akcja, np beda suszyc, to podjedz, grzecznie sie spytaj ile masz pkt i czy Ci juz prawko zabieraja - jak zabiora to jak najszybciej zalatwial sobie nowy egzamin - na czystke w papirach innego wyjscie ni ma.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez lapeno » środa 10 czerwca 2009, 07:57

Pytam z ciekawości,czy może się zdarzyć sytuacja,że jednak starostwo nie wyda takiego zalecenia? Że człowiek będzie jeździł z tymi 3 pkt,zapomniany przejeździ rok,a potem punkty się wyzerują?
2.XII.2008 Kat B zdane za I razem
lapeno

Postprzez qwer0 » środa 10 czerwca 2009, 08:09

Pytam z ciekawości,czy może się zdarzyć sytuacja,że jednak starostwo nie wyda takiego zalecenia? Że człowiek będzie jeździł z tymi 3 pkt,zapomniany przejeździ rok,a potem punkty się wyzerują?

jesli sie wyzeruja, z czlowiek za to odpowiedzialny, nie zauwazy, ze w przeszlosci dany ktos przekroczyl limit pkt to moze sie tak zdarzyc.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Khay » środa 10 czerwca 2009, 08:18

qwer0 napisał(a):
Nie wiem, jak liczysz, ale ja wyliczyłem, że w tym momencie masz 22 punkty.

??
dostałęm fotke z fotoradaru, 400 zł i 10 pkt.

jechałem za szybko i dostałem 250 zł i 6 pkt

policja wlepiła mi kolejne 200 zł i 6 pkt

dostałem w świetokrzyskim madnat 500 zł i 10 pkt

10+6+6+10=... Tadaaam! 32!
Jesli pierwsze wykroczenie bylo w maju 2008 (...)

Kalendarz to Ty w domu masz? :P Najwyraźniej nie ;) , więc spieszę z pomocą: punkty z maja 2008 (w tym momencie) się nie liczą. Ale oczywiście poza tym masz rację, był moment kiedy tych punktów było za dużo, więc jeśli urzędnicy dopełnili swych obowiązków, sprawdzenia kwalifikacji OP nie uniknie.

Pozdrawiam
Khay
Khay

Re: a co w takiej sytuacji...

Postprzez pietrushka86 » środa 10 czerwca 2009, 14:56

avb napisał(a):Co będzie w takiej sytuacji gdy w maju br zatrzymano mnie za przekroczenie prędkości i to spowodowało że mam już około 26 punktów na koncie. Prawa jazdy jeszcze nie oddałem bo ma do mnie dopiero przyjść taka informacja pocztą, że muszę się zgłosić, żeby oddać (złapano mnie w innym województwie niż mieszkam więc pewnie im to trochę zajmie). Od dziś zmieniły się przepisy podobno i prawko nie jest zabierane ale idzie się na kurs reedukacyjny. Jak myślicie, które przepisy mnie obejmą - stare czy nowe, bo lepsze są dla mnie te nowe. Nie wiem czy punkty są już na moim koncie, żadna informacja o konieczności zdania prawa jazdy jeszcze nie przyszła. Proszę o Wasze opinie.

Mam identyczną sytuację! Też mam teraz 26 punktów karnych, z tym że mandat powodujący ich przekroczenie "zdobyłem" w kweitniu... I teraz pytanie- co w związku z tym, że zmieniły się od wczoraj te przepisy? Rozum podpowiada, że prawo nie działa wstecz... Ale z drugiej strony to tak samo mogą powiedzieć osoby, które niedawno już zapisały się na egzamin na prawko, a tu zmiana przepisów...

Sytuacja jest o tyle nietypowa, że nikt nic nie wie co w tej sytuacji (albo informacje sobie zaprzeczają). Bo logika wskazuje, że od wczoraj zmieniły się przepisy- czyli policja nie wysyła już wniosków o powtórny egzamin dla osób, które przekroczyły punkty po raz pierwszy. Czyli teoretycznie nas też to powinno objąć, skoro dotychczas policja nie zajęła się taką sprawą... A jak już się zajmie (czyli za kilka miesięcy) to wtedy już chyba będzie musiała opierać się na nowych przepisach. Bo jeśli nie, to przy średnim czasie załatwiania tego typu spraw (zazwyczaj ludzie dostają takie pismo po kilku-kilkunastu miesiącach) może się okazać że i za rok ludzie będą dostawać wezwanie na egzamin... A niewykluczone że ten do tego czasu jeszcze się zmieni :)
pietrushka86

Postprzez cman » środa 10 czerwca 2009, 15:52

Nic się nie zmieniło.

Niech zgadnę, onet?
cman

Postprzez Cycu » czwartek 11 czerwca 2009, 09:49

qwer0 napisał(a):Nie!
Nawet jesli masz 50pkt karnych na koncie i za3ma Cie policjant do kontroli, sprawdzi ilosc Twoich pkt i prawa jazdy nie zabierze!
Dopiero po wydaniu takowej decyzji przez starostwo i wpisaniu tego do ewidencji pkt policjant prawo jazdy zabierze.

No nie do końca
Art. 135. 1. Policjant:
zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem w razie:
przekroczenia przez kierującego pojazdem liczby 24 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego,

Policjant zatrzyma prawo jazdy, ale tylko jeśli punkty są już wpisane do ewidencji. Tzn. kierowca, który przekroczył prędkość o ponad 50 km/h, ma już 19 pkt i będzie miał dopisane w wyniku tego wykroczenia pkt 10, odjedzie z miejsca kontroli dalej. Dopiero przy następnej kontroli, kiedy punkty będą już dopisane w ewidencji, policjant zatrzyma prawo jazdy.

Żeby sprawdzić liczbę punktów należy udać się do komendy (ewentualnie WRD) wg miejsca zameldowania, bo
§ 3. 1. Ewidencję prowadzi komendant wojewódzki Policji właściwy ze względu na miejsce zamieszkania ewidencjonowanych. konieczny jest dowód osobisty. Trzeba pamiętać, że jeśli udamy się np. na drugi dzień od popełnienia wykroczenia, za które mamy dopisane punkty, ich liczba podana na komendzie może być zaniżona, bo musi minąć trochę czasu, zanim punkty zostaną wpisane do ewidencji.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez qwer0 » czwartek 11 czerwca 2009, 12:35

No nie do końca
Art. 135. 1. Policjant:
zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem w razie:
przekroczenia przez kierującego pojazdem liczby 24 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego,

Policjant zatrzyma prawo jazdy, ale tylko jeśli punkty są już wpisane do ewidencji. Tzn. kierowca, który przekroczył prędkość o ponad 50 km/h, ma już 19 pkt i będzie miał dopisane w wyniku tego wykroczenia pkt 10, odjedzie z miejsca kontroli dalej. Dopiero przy następnej kontroli, kiedy punkty będą już dopisane w ewidencji, policjant zatrzyma prawo jazdy.

Żeby sprawdzić liczbę punktów należy udać się do komendy (ewentualnie WRD) wg miejsca zameldowania, bo
§ 3. 1. Ewidencję prowadzi komendant wojewódzki Policji właściwy ze względu na miejsce zamieszkania ewidencjonowanych. konieczny jest dowód osobisty. Trzeba pamiętać, że jeśli udamy się np. na drugi dzień od popełnienia wykroczenia, za które mamy dopisane punkty, ich liczba podana na komendzie może być zaniżona, bo musi minąć trochę czasu, zanim punkty zostaną wpisane do ewidencji.

taaa, ale teoretycznie.

W praktyce jest tak jak napisalem, zabiora prawko dopiero gdy zostanie wydana decyzja o cofnieciu prawka - z policjantem gadalem ;p
Baaaa, widzialem klienta, ktory przyszedl sobie odjac pkt majac ich 29 bodaj i o tym nie wiedzial, bo nikt mu go zabrac nie chcial - tak to wlasnie pan policjant uzasadnil, nawet mu powiedzial, ze moze smialo na tym prawku do domu wracac, bo u nich nie ma decyzji o cofnieciu prawka.
qwer0

Postprzez Cycu » czwartek 11 czerwca 2009, 16:20

qwer0 napisał(a):W praktyce jest tak jak napisalem, zabiora prawko dopiero gdy zostanie wydana decyzja o cofnieciu prawka - z policjantem gadalem ;p
Baaaa, widzialem klienta, ktory przyszedl sobie odjac pkt majac ich 29 bodaj i o tym nie wiedzial, bo nikt mu go zabrac nie chcial - tak to wlasnie pan policjant uzasadnil, nawet mu powiedzial, ze moze smialo na tym prawku do domu wracac, bo u nich nie ma decyzji o cofnieciu prawka.

Przekroczenie liczby pkt i wydanie decyzji to są dwie różne sprawy.
W obu przypadkach powinno zostać zatrzymane PJ. Widać może w Lublinie za punkty nie zatrzymują :wink: nie wnikam :P
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Następna strona

Powrót do Luźna gadka