Podczas moich badań psychologicznych, musiałem wypełnić prosty kwestionariusz osobowościowy (jakieś 60 pytań), potem był test na inteligencję, też prosty, polegający na wyszukiwaniu zależności w zespole figur i w ostatniej częsci badają twój refleks i odruchy na zapalane światła (czerwone światło - przycisk 1, zielone - pedał nożny, itp.).
Jeśli chodzi o badanie psych. to powinno ono być wymagane przez ośrodek szkoleniowy, do ośrodka egzaminacyjnego poszły w moim przypadku jedynie badania lekarskie.
Być może twój ośrodek przymyka oko na wymóg badań psych.
czasami ośrodki organizują hurtowo badania lekaskie dla wszystkich kursantów za jednym razem i już nie żądają od nikogo dodatkowych psychotestów :wink:
Myślę, że nie powinno tak być, ale czasem jest.
Jeśli nie masz zaświadczenia psychologicznego, to po zdaniu egzaminu i tak musisz zrobić to badanie. Ponieważ każdy pracodawca będzie tego od ciebie potrzebował, aby wystawić zaświadczenie o kwalifikacjach, które pracownik - kierowca musi okazywać podczas kontroli drogowej.
To kierowca ponosi ich koszt. Nie jestem pewien ile może kosztować (może około 100 - 120 zł), ponieważ za moje płacił urząd pracy, gdyż mój kurs jest refinansowany. Szukaj pracowni psychologicznych, to tam takie badania są zwykle przeprowadzane. Możesz skorzystać np. z
http://www.zumi.pl/