Udział moderatorów na forum ;))

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Udział moderatorów na forum ;))

Postprzez barbra » wtorek 05 maja 2009, 17:19

Inspiracją,do rozpoczęcia tej dyskusji jest wypowiedź Skorpia44 ,z innego wątku,ale tam raczej niezbyt jest wskazane jego kontynuowanie .
Zatem podejmuję go na nowo tutaj(bo to chyba właściwszy dział).
PS: Moderator czy nie moderator - moim zdaniem w dyskusji nie powinno to mieć nic do rzeczy.

barbra
p.s.no ja myślę ,że jednak ma ,bo nie są to przecież przypadkowo losowane osoby.

Ciekawi mnie jakie jest tu innych zdanie,bo jak już wspomniałam,moderatorzy nie zostali tu wybrani losowo (takie przynajmniej jest moje odczucie) .
A z racji określonej specyfiki tego forum oczekiwaniem "dla początkujacych kierowców" i nie tylko, jest to by mogli być autorytetem,szczególnie w tematach strikte związanych z tym forum.
Czy faktycznie nie ma to zupelnie znaczenia?
Co o tym sądzicie? :D
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez kwito » wtorek 05 maja 2009, 17:23

Możnaby poprosić o link do tematu z którego są cytaty? bo bez kontekstu trudno się odnieść...
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Postprzez barbra » wtorek 05 maja 2009, 17:41

-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez dariex » wtorek 05 maja 2009, 19:49

Barbra, musisz najpierw odnaleźć definicję osoby moderatora :)
Przytoczę tu def z wikipedii,która może kiepskim jest autorytetem ale wyjaśnia zagadnienie:

Moderator to osoba oceniająca jakość komentarzy na stronie WWW, kanale IRC, liście dyskusyjnej lub na forum. Celem moderacji jest zapobieganie trollowaniu, nadużyciu systemu komentarzy i zapewnieniu, że wpisy nie będą powodować kłótni. Moderatorzy dbają o przestrzegania zasad netykiety, a czasami również o czystość języka polskiego używanego w dyskusji poprzez zwracanie uwagi lub poprawianie błędów ortograficznych.

Z całym,ogromnym szacunkiem dla tu moderujących ale moderator to taki forumowy "zamiatacz" :) Wiem,bo moderowałam i moderuję kilka forów tematycznych.
Na forach tematycznych (jak to ) powinien mieć konkretną wiedzę aby ocenić treść merytoryczną wypowiedzi użytkowników, ale mylnym jest założenie,że moderator z funkcji ma obowiązek uczestniczenia w każdej dyskusji i podsumowywania jej.

No chyba,że społeczność danego forum uznała inaczej ,bo są moderatorzy,którzy niekiedy wiedzą więcej niż administratorzy (zwykle junior admini bo ten główny admin to w 90% przypadków zajmuje się wyłącznie stroną techniczną forum i często się na nim nawet nie wypowiada)

To tak pokrótce ode mnie "scen z życia forum" ;)
dariex

Postprzez jasiek23 » wtorek 05 maja 2009, 20:15

Nie zgodzę się ze moderator = wszystko wiedząca i oceniająca wyrocznia. Czasami moderator moze mylić się w jakiejś kwestii związanej z tematyką tego forum i wtedy nawet użytkownik który zarejestrował się parę minut temu ale zna się na danej rzeczy lepiej moze poprawić moderatora.
jasiek23

Postprzez Lewy » wtorek 05 maja 2009, 20:24

Dokladnie, moderator nie musi byc wszystko wiedzacy lecz nie chcial bym byc na miejscu tego nowego uzytkownika ktory by poprawial moderatora :twisted: :twisted:
B- 18.04.08
C- 25.08.09
C+E- 3.12.09
Lewy

Postprzez barbra » wtorek 05 maja 2009, 21:06

Na forach tematycznych (jak to ) powinien mieć konkretną wiedzę aby ocenić treść merytoryczną wypowiedzi użytkowników, ale mylnym jest założenie,że moderator z funkcji ma obowiązek uczestniczenia w każdej dyskusji i podsumowywania jej.

Zaznaczam,że podałam tego linka,bo o to poprosił Kwito,ale tylko dlatego,że tam są wypowiedzi,które zainspirowały założenie tego wątku.
Absolutnie nie miałam na uwadze, przymuszania moderatorów,do robienia podsumowań ,w każdej dyskusji i konieczności w nich uczestniczenia.
Nie uważam też ,by moderator musiał być nieomylnym.
Chodziło mi głównie o to ,czy obecność "naszych"moderatorów,pośród nas jest pomocna,czy wystarczy ,że spełniają wymogi z definicji,którą podała Dariex.
Bo każdy ma prawo wybrania sobie dogodnego forum do dyskusji,ale chyba miło jest kiedy moderator(szczegółnie w dziedzinie tematycznej) nie tylko robi "porządek",ale też służy fachową pomocą i praktycznym doświadczeniem.
I osobiście za to cenię najbardziej tutejszych moderatorów,że nie tylko dbają tu o "porządek ",ale też na co dzień z nami są :D .
Nawet jak nie zawsze mogą pomóc,w takiej formie ,by zadowolić wszystkich.
Ostatnio zmieniony wtorek 05 maja 2009, 21:37 przez barbra, łącznie zmieniany 1 raz
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez Nadzienie » wtorek 05 maja 2009, 21:33

Skorpio44 ma wg mnie racje. Nie chodzi mi o to że moderatorzy są źli i beznadziejni, wręcz przeciwnie są niezbędni ale w dyskusji wszyscy jesteśmy równi!
Nadzienie

Postprzez scorpio44 » środa 06 maja 2009, 00:06

barbra napisał(a):miło jest kiedy moderator(szczegółnie w dziedzinie tematycznej) nie tylko robi "porządek",ale też służy fachową pomocą i praktycznym doświadczeniem.

Może i jest miło, ale naprawdę uważam, że jedno nie ma kompletnie związku z drugim.
scorpio44

Postprzez Khay » środa 06 maja 2009, 06:22

Lewy napisał(a):nie chcial bym byc na miejscu tego nowego uzytkownika ktory by poprawial moderatora :twisted: :twisted:

Na tym forum? Nie jest to wielki problem. Właśnie to mi się w ekipie tu moderującej podoba: wiedzę mają, się dzielą (może czasem na siłę próbują zmusić innych do czytania/ myślenia - ale to nic zdrożnego raczej), nie narzucają się z nią. A banują za przewinienia, nie za opinie. Więc taki użytkownik ryzykowałby tylko tym, że ella obróciłaby sprawę w żart, cman zarzuciłby go niekończącymi się pytaniami, a scorpio - przepisami, ew. linkami do starszych tematów. Nic z powyższych rzeczy raczej nie boli... ;)

Pozdrawiam
Khay

EDIT: ort taki, że mi oko zbielało... :/
Ostatnio zmieniony środa 06 maja 2009, 11:26 przez Khay, łącznie zmieniany 1 raz
Khay

Postprzez barbra » środa 06 maja 2009, 09:04

scorpio44 napisał(a):
barbra napisał(a):miło jest kiedy moderator(szczegółnie w dziedzinie tematycznej) nie tylko robi "porządek",ale też służy fachową pomocą i praktycznym doświadczeniem.

Może i jest miło, ale naprawdę uważam, że jedno nie ma kompletnie związku z drugim.

Okey.
Forum tematyczne głównie ma być pomocne,nie musi być milutko,za wszelką cenę.
A jednak popieram to co napisał Khay :D i dziękuję dyskutantom za podjęcie rozmowy ...i zapewniam,że moim zamierzeniem było jedynie rozpatrzenie nurtującej mnie kwestii,a nie "wytykanie"tu czegokolwiek,z czym nie mogłabym się zgodzić.
Na żadnym forum,nie udało mi sie tak "głęboko zakorzenić"i zastanowiło mnie tylko,co jest tego motywacją i jakie odczucia mają inni.
I czy ewentualnie mamy "prawo"prosić moderatorów,o ewentualne podsumowania,jak są duże rozbieżności w wypowiedziach.
Ostatnio zmieniony środa 06 maja 2009, 18:00 przez barbra, łącznie zmieniany 1 raz
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez jasiek23 » środa 06 maja 2009, 14:15

Lewy napisał(a):Dokladnie, moderator nie musi byc wszystko wiedzacy lecz nie chcial bym byc na miejscu tego nowego uzytkownika ktory by poprawial moderatora :twisted: :twisted:

A to czemu?Kazdy moze się pomylić i nawet moderatora mozna czasem poprawić. Przecież moderator nie założy bana tylko dlatego ze ktos okazal się od niego mądrzejszy. Trochę samokrytyki tez czasem trzeba.

Osobiście jestem strasznie wyczulony na upierdliwych moderatorów którzy czepiają się np braku kreski nad "o". Dobrze ze tu moderatorzy są ok i nie panoszą się:D
jasiek23

Postprzez Lewy » środa 06 maja 2009, 14:25

Specjalnie na koncu dalem: :twisted: ale nie wszyscy zrozumieli :roll: ...
Moim zdaniem moderator to ktos kto zapracowal na to aby nim byc, wiec napewno troszke ma w glowie oleju. Wcale nie twierdze ze nie mozna go poprawic. Strach pomyslec jak by forum wygladalo bez moderatorow (ktos musi tepic pisanie po polskiemu i podobny chaos :) )
B- 18.04.08
C- 25.08.09
C+E- 3.12.09
Lewy

Postprzez ella » środa 06 maja 2009, 20:49

moderatorzy nie zostali tu wybrani losowo (takie przynajmniej jest moje odczucie) .

Owszem nie zostali tutaj wybrani w drodze losowania :D a jak napisał Lewy
moderator to ktos kto zapracowal na to aby nim byc,
Wybierając Cmana i Scorpia wiedziałam co robię :D (dzięki panowie)

Ale to, że jesteśmy moderatorami wcale nie znaczy, że jesteśmy ekspertami w danej dziedzinie i jesteśmy nieomylni. Z racji posiadania nazwy "moderator"mamy trochę więcej tutaj obowiązków niż inni forumowicze i .......nie wiem jak innni moderatorzy ale mnie czasami ten dopisek"moderator" trochę przeszkadza w dyskusjach( nie zawsze ale jednak). A zwłaszcza jak ktos pisze "od moderatora wymaga się więcej" albo " moderatorowi to nie wypada"

Trafnie to podsumowałaś dariex.
bo są moderatorzy,którzy niekiedy wiedzą więcej niż administratorzy (zwykle junior admini bo ten główny admin to w 90% przypadków zajmuje się wyłącznie stroną techniczną forum i często się na nim nawet nie wypowiada)

tu też masz rację (mam nadzieję, że admin tego nie czyta 8) )

Czasami moderator moze mylić się w jakiejś kwestii związanej z tematyką tego forum i wtedy nawet użytkownik który zarejestrował się parę minut temu ale zna się na danej rzeczy lepiej moze poprawić moderatora.
zgadzam się
lecz nie chcial bym byc na miejscu tego nowego uzytkownika ktory by poprawial moderatora

Lewy nie bój się.... :D (dostaniesz w nagrodę urlop)

Jesteśmy takimi samymi użytkownikami jak inni na tym forum i tak nas traktujcie w dyskusjach. Nie daję banów tylko dlatego, ze ktoś ma inne zdanie od mojego :D

Khay, ....trafnie nas rozgryzłeś :wink:
ella
Moderator

Postprzez barbra » środa 06 maja 2009, 21:55

Jesteśmy takimi samymi użytkownikami jak inni na tym forum i tak nas traktujcie w dyskusjach. Nie daję banów tylko dlatego, ze ktoś ma inne zdanie od mojego

Dzięki Ella za otwartość :wink:
Sory ,może powinnam zacząć od :
wikipedii,która może kiepskim jest autorytetem ale wyjaśnia zagadnienie:

ale jednak bardziej preferuję "rozmowę w cztery oczy" :roll: :wink: ,bo zawsze to jeszcze inni mogą coś skorzystać. :D
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Następna strona

Powrót do Luźna gadka