pytanie o odbiór prawa jazdy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

pytanie o odbiór prawa jazdy

Postprzez koleżanka » środa 18 marca 2009, 12:48

Witam! Mam pytanie dotyczące procedury prawno-administracyjnej. Mój brat popełnił jakiś czas temu wykroczenie drogowe i dostał sądownie zakaz prowadzenia pojazdu przez 8 miesięcy. Od wyroku minęło już 7 miesięcy. Bardzo proszę o informację czy będzie można prawo jazdy odebrać dokładnie w dniu w którym upływa okres"zakazu "oraz czy są jakieś opłaty z tym faktem związane lub jakieś obostrzenia przy odbiorze?
Proszę uprzejmie o odpowiedź.
Pozdrawiam:)
koleżanka

Postprzez ale-fajnie » środa 18 marca 2009, 13:31

http://www.oskcarlo.pl/index.php?main=o ... zaminright
Prawo jazdy nie może być wydane osobie w stosunku, do której orzeczony został zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych (np.: prawomocnym wyrokiem sądu, orzeczeniem kolegium do spraw wykroczeń, lub orzeczeniem innego uprawnionego do tego organu orzekającego) - w okresie obowiązywania tego zakazu.

http://bip.powiatslubicki.pl/443,329,,.html
Wydanie prawa jazdy przed upływem orzeczonej kary zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych. (dot. osób zamieszkałych poza granicami RP)

(brat mieszka w Polsce?)

ZWROT ZATRZYMANEGO PRAWA JAZDY PO ZAKOŃCZENIU ZAKAZU PROWADZENIA POJAZDÓW (EW-05)
- tu zajrzyj: http://bip.powiat.poznan.pl/index.php?strona=1430
Jeśli prawo jazdy przez ten czas straciło ważność, to trzeba złożyć wniosek o wydanie nowego i wtedy poczeka sobie trochę dłużej.
TERMIN ZAŁATWIENIA SPRAWY
Niezwłocznie po złożeniu wymaganych dokumentów, jeżeli zatrzymane prawo jazdy było ważne, oraz w przypadku, jeżeli orzeczony zakaz trwał do 12 m-cy.
ale-fajnie

Postprzez koleżanka » środa 18 marca 2009, 13:45

dziękuję bardzo za szybką odpowiedź oraz za okazaną pomoc.
Pozdrawiam:)
koleżanka

Postprzez ale-fajnie » środa 18 marca 2009, 13:49

Nie ma za co; nie mam jednak pewności co do tego, czy prawo jazdy będzie można odebrać już w dniu, o którym mówisz. Zależne jest to, czy zakaz obowiązuje z tym dniem łącznie. Żeby dwa razy do WK nie biegać, to proponuję tego dnia zadzwonić, albo dać sobie spokój i odebrać dzień później :) Daj znać na forum, jak to z tą datą wyglądało i kiedy można było odebrać.
ale-fajnie

Postprzez daemoon1 » czwartek 09 kwietnia 2009, 20:00

Witam. Ja mam taką samą sytuację. Tyle tylko że już minął okres zatrzymania prawa jazdy ale jeszcze go nie mogę odebrać bo sąd nie wysłał wyroku do WK. już jest 3 miesiące po rozprawie. I mam takie pytanie; -czy mogę domagać się jakiegoś odszkodowania za zwłokę sądu?
daemoon1

Powrót do Luźna gadka