kurs redukujący punkty karne...

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

kurs redukujący punkty karne...

Postprzez KaMaS1990 » wtorek 03 lutego 2009, 23:27

witam mam pytanie mam prawko jeszcze nie cały rok i jush 8pkt w kwietniu minie rok jak zdałem i tutaj moje pytanie kiedy mogę się na to zapisać i ile mi się skasuje no i koszt tego:D z góry dzięki:D
Egzamin państwowy (Czwa): 07.04.2008r.
Złożenie dokumentów do wyrobu: 16.04.2008r.
Odbiór w urzędzie: 24.04.2008r.:D
KaMaS1990

Postprzez HuNtEr » wtorek 03 lutego 2009, 23:30

Możesz zapisać się po roku od wydania po raz pierwszy prawa jazdy. Kasuje to bodaj 6 pkt i kosztuje ok. 300 pln.
30.09.2008 - Początek kursu.
03.02.2009 - Prawko odebrane!
Obrazek
HuNtEr

Postprzez Cycu » wtorek 03 lutego 2009, 23:31

Musisz mieć prawo jazdy co najmniej rok, szkolenie odejmuje 6 pkt, możesz je odbyć raz na pół roku. Koszt to ok. 200-300 zł, ale nie jestem pewien :wink:
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez agniesiaa90 » wtorek 03 lutego 2009, 23:31

dopiero dzien po tym jak minie rok od wydania/zdania prawka nie wiem od ktorej to daty sie liczy... a kurs kosztuje okolo 300zł w Lublinie dokladnie 280 zł kasuje 6 punktów
agniesiaa90

Postprzez volve » środa 04 lutego 2009, 00:42

zaraz, zaraz...masz prawko prawie rok i 8 pkt. karnych na koncie ? To czym Ty się przejmujesz ? Jak minie rok odkąd dostałeś za dane przekroczenie punkty, to automatycznie się one kasują. A 8 pkt to nie jest tak wiele.
volve

Postprzez ale-fajnie » środa 04 lutego 2009, 00:46

A to nie jest czasem tak, że ROK od otrzymania danego punktu karnego on znika? A nie, że mija rok kalendarzowy i znikają wszystkie? Ta druga opcja byłaby bez sensu. Co by się w grudniu działo na drogach? :D
Ja proponuję zapisać się. Jeśli w niecały rok udało Ci się złapać 8, to lepiej dla spokoju zredukować do 2, bo wydaje mi się, że to dużo, jak na początek, a szkoda by było stracić prawko :)
ale-fajnie

Postprzez volve » środa 04 lutego 2009, 00:58

ale-fajnie: a o czym ja pisałem ? Tak, dokładnie jak mija rok od danego wykroczenia, wtedy znikają Ci za dane wykroczenie punkty. Autor nie napisał w którym momencie ile pkt. załapał, ale jeśli było to rozłożone, to zapewne niedługo jakieś punkty mu już odlecą. A według mnie wydawanie 300 zł w sumie za nic, mija się z celem. Gdyby tych punktów nazbierał ponad powiedzmy 14, to już ma sens, ale przy 8 ?
volve

Postprzez ella » środa 04 lutego 2009, 01:09

Ja proponuję zapisać się. Jeśli w niecały rok udało Ci się złapać 8, to lepiej dla spokoju zredukować do 2,

Przecież wyżej jest wyjaśnione że w pierwszym roku nie ma redukcji punktów poprzez szkolenie.
Czytaj to co inni piszą.
ella
Moderator

Postprzez agniesiaa90 » środa 04 lutego 2009, 11:24

ale-fajnie napisał(a):A to nie jest czasem tak, że ROK od otrzymania danego punktu karnego on znika? A nie, że mija rok kalendarzowy i znikają wszystkie? :)

kolego czytaj ze zrozumieniem a nie odpisujesz na co sie tylko da i to totalnie bez sensu

moim zdaniem 8 punktów to nie tragedia moj chłopak mial 18 i zyje i nie stracił prawka i zyje :P

odrazu napisze ze mial: 10 za wyprzedzanie na ciaglej( 2x5 za jednym razem :P ) 2x 2 punkty za swiatłą i raz 4 za przekroczenie o 29km predkosci
agniesiaa90

Postprzez tom9 » czwartek 05 lutego 2009, 00:04

dokładnie 8 pkt to jeszcze nie tragedia, a 300 zl piechota nie chodzi.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez Goska_1 » poniedziałek 09 lutego 2009, 18:44

weszły teraz nowe przepisy juz nie ma kursów redukujących te 6 punktów karnych, jakies dwa tygodnie temu p[rzez cały dzien naokrągło o tym mówili w wiadomościach

Stracisz prawo jazdy dopiero po skompletowaniu 48 punktów karnych

Nasi parlamentarzyści szykują nam kolejne zmiany w ustawach dotyczących kierowców. Gazeta Prawna donosi, że kierowca, który uzbiera 24 punkty karne nie straci od razu prawa jazdy, tak jak to było do tej pory. Nowe przepisy będą łagodniejsze. Po złapaniu kompletu oczek kierowca zostanie najpierw wysłany na kurs reedukacyjny. Potem przez pięć lat będzie musiał uważać, aby nie zdobyć ponownie 24 punktów karnych. Jeżeli jednak tak się stanie straci prawo jazdy.

Gazeta Prawna informuje również, że to nie koniec pomysłów legislacyjnych naszych parlamentarzystów. Do zapisów ustawy ma zostać wprowadzony punkt o okresie próbnym dla młodych kierowców. Na dodatek w ciągu pierwszych dwóch lat posiadania prawa jazdy będą się musieli bardzo pilnować. Jeżeli świeżo upieczony kierowca popełni dwa wykroczenia zostanie skierowany na kurs reedukacyjny i badania psychologiczne. Po trzecim wykroczeniu straci prawo jazdy. Ponadto pojazd, którym będzie jeździć ma zostać oznaczony naklejką z zielonym liściem.

W projekcie ustawy znajdą się również zapisy dotyczące nowych kategorii prawa jazdy motocyklowego. Do egzaminu na kategorię A będzie można przystąpić w wieku 24 lat lub w wieku 20 lat, jeżeli jest się posiadaczem prawa jazdy A2 minimum dwa lata.

Parlamentarzyści chcą także podnieść jakość szkolenia kierowców. W szkołach jazdy częściej pojawiać się będą inspektorzy oceniający poziom nauczania kursantów. Instruktorzy, co roku, będą uczestniczyć w szkoleniach, które mają podnosić ich umiejętności i metodykę nauczania.

Powraca także pomysł odbywania teoretycznej części kursu na prawo jazdy przez Internet. Resort Infrastruktury podkreśla jednak, że takie szkolenie nie zastąpi normalnego kursu odbywającego się w ośrodku.

źródło: http://www.scigacz.pl/Punkty,karne,kole ... ,8299.html
stara miłość nie rdzewieje, bo jest w ocynku...

Obrazek
Goska_1

Postprzez ale-fajnie » poniedziałek 09 lutego 2009, 19:16

Ech, no nie. Nie weszły jeszcze! Póki co to tylko projekt i plany.
ale-fajnie

Postprzez kev » poniedziałek 09 lutego 2009, 19:18

Stracisz prawo jazdy dopiero po skompletowaniu 48 punktów karnych

Nasi parlamentarzyści szykują nam kolejne zmiany w ustawach dotyczących kierowców. Gazeta Prawna donosi, że kierowca, który uzbiera 24 punkty karne nie straci od razu prawa jazdy, tak jak to było do tej pory. Nowe przepisy będą łagodniejsze. Po złapaniu kompletu oczek kierowca zostanie najpierw wysłany na kurs reedukacyjny. Potem przez pięć lat będzie musiał uważać, aby nie zdobyć ponownie 24 punktów karnych. Jeżeli jednak tak się stanie straci prawo jazdy.

Nie rozumiem. To się nie trzyma kupy. To po tym kursie reedukującym jak przekroczymy 24 pkt to od nowa lecimy aż do 48 czy jak ? I jak ma niby wyglądać kasowanie się pkt. Tak jak teraz, po roku od ich uzyskania ?
Obrazek
24.11.2008 Teoria + Praktyka (MORD Kraków) za pierwszym razem :)
http://autormk.pl - Diagnostyka samochodowa
kev

Postprzez splawik » środa 25 marca 2009, 22:36

Mam pytanie: Jak mam 29 punktow karnych a weszly te nowe przepisy i nie przyszlo mi nic ze starostwa to moge isc na te szkolenie i normalnie mi skasuja 6pkt?
splawik

Postprzez luklic » środa 25 marca 2009, 23:19

splawik napisał(a):Mam pytanie: Jak mam 29 punktow karnych a weszly te nowe przepisy i nie przyszlo mi nic ze starostwa to moge isc na te szkolenie i normalnie mi skasuja 6pkt?

Według mnie to jeszcze nie weszło w życie :P Nawet gdyby weszło to jak byk jest napisane, że wtedy nie będzie już tych kursów odejmujących 6 punktów ;]

Jeśli na serio masz 29 punktów to na Twoim miejscu zacząłbym zbierać kaskę na egzaminy ;]
luklic

Następna strona

Powrót do Luźna gadka