Dziecięce wózki rowerowe

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Dziecięce wózki rowerowe

Postprzez tristan » sobota 13 września 2008, 21:24

Witam,

czy ktoś śledził temat przyczepek do rowerów do przewożenia dzieci? Na ile to jest legalne w Polsce? Słyszałem, że nie bardzo.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez dariex » sobota 13 września 2008, 22:26

Z tego co wiem,przyczepki są nadal nielegalne skądinąd,gdyż PORD przewiduje przewóz osób przyczepą,wyłącznie z pojazdem silnikowym,gdzie przyczepa musi być zarejestrowana i ubezpieczona.
Więc jadąc z dzieckiem w takiej przyczepce można narazić się na koszta ;)
W Unii of kors przyczepki są zalegalizowane.
dariex

Postprzez papjerz » niedziela 14 września 2008, 12:56

dariex napisał(a):W Unii of kors przyczepki są zalegalizowane.

To dlaczego niby w Polsce nie są? Zazębianie się przepisów polskich i unijnych daje ciekawe efekty nieraz. Dla przykładu w Polsce legalny jest obrót grzybami psylocybinowymi. Na mocy ustawy o ubocznym użytkowaniu lasu (zapis mówi, że w Polsce dopuszczone do obrotu są grzyby z listy znajdującej się w załączniku oraz wszelkie grzyby dopuszczone do obrotu w krajach członkowskich UE - a w Holandii wiadomo jak jest :) ). Czyli wychodzi na to, że można sprzedawać w Polsce substancje psychoaktywne, a nie wolno wozić dziecka w rowerowej przyczepce, której zalety doceniła cała Unia Europejska i gros innych krajów? A z drugiej strony mogę sobie spokojnie jeździć siedząc na rozrzutniku do gnoju albo sianozbiorze i nic mi nie mogą zrobić, jeśli ciągnie je zdezelowany Ursus czy inny łunochod i są ubezpieczone?
Ciekawi mnie, jakie mandaty grożą za przewóz dziecka w takiej przyczepce. I na mocy jakiego paragrafu mogą taki mandat wlepić.

Ps.: Sorry o opowiastkę o grzybach, ale wydaje mi się, że dobrze obrazuje bezsensowność/brak konsekwencji w niektórych przepisach.
06. 06. 2008 r - Egzamin teoretyczny (+)
23. 06. 2008 r - Egzamin praktyczny: plac (+), miasto (-)
07. 08. 2008 r - Egzamin praktyczny #2: plac (+), miasto (+)
22. 08. 2008 r - Dokument odebrano :) :) :)
papjerz

Postprzez dariex » niedziela 14 września 2008, 13:35

papjerz napisał(a): To dlaczego niby w Polsce nie są?

No niestety na to pytanie nie umiem Ci odp,więc nie do mnie z tymi niby pretensjami ;)
A paragraf Ci już pokrótce streściłam w poście wyżej.
Mandat co bardziej upierdliwy policjant ,mógłby wlepić.
dariex

Powrót do Luźna gadka