Czemu ta droga kręta taka ważna?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Czemu ta droga kręta taka ważna?

Postprzez tristan » wtorek 09 września 2008, 14:39

Zastanawiam się, czemu ta droga kręta i jej nieszczęsne światła przeciwmgłowe są tak ważne, że aż do testów zawędrowały? Jest w ogóle w Polsce choć jedna taka droga? A nawet jeśli z jedna jest, to czemu taki nacisk się na nią kładzie?
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez DEXiu » wtorek 09 września 2008, 15:09

Żeby sprawdzić czy znasz ten przepis. Swoją drogą powinni poszerzyć zakres pytań tak aby wyczerpać większość przepisów i to pod różnymi kątami.

P.S. Przypuszczam że o przepisie z drogą krętą i światłami przeciwmgłowymi sporo kierowców nie wie, ale już na pomysł pod tytułem "jazda w dzień ze światłami pozycyjnymi i przeciwmgłowymi zamiast mijania" zadziwiająca rzesza kierowców wpadła :roll: Czyżby mylili przeciwmgłowe przednie ze światłami do jazdy dziennej?
DEXiu

Postprzez aska;) » wtorek 09 września 2008, 15:18

DEXiu napisał(a):Żeby sprawdzić czy znasz ten przepis. Swoją drogą powinni poszerzyć zakres pytań tak aby wyczerpać większość przepisów i to pod różnymi kątami.

No właśnie a poza tym Pytania tego typu przydają się kiedy już jesteśmy kierowcami,bo co z tymi,którzy przez cały kurs nie mieli okazji jechać po takiej drodze krętej?Gdyby nie to pytanie to pewnie nawet nie wiedzieliby o istnieniu takich dróg a już napewno jak się po nich poruszać.

Niestety takie drogi są w Polsce,w małej ilości ale jednak............ :)
Szybka ale bezpieczna jazda-to jest to...
23.12.2008-Word Krosno,zdane...prawko w portfelu...
aska;)

Postprzez Rafix » wtorek 09 września 2008, 16:04

Pamiętam to pytanie :D Trafiło mi się na egzaminie i to był mój jedyny błąd :) I szczerze mówiąc przepisu nie znam, mógłby ktoś zacytować?
07.05.2008 - Teoria :) Placyk :) Miasto :(
31.05.2008 - Placyk :) Miasto :)
04.06.2008 - Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
11.06.2008 - Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
12.06.2008 - Prawo Jazdy w kieszeni :)
Rafix

Postprzez sulas » wtorek 09 września 2008, 16:22

Kodeks Drogowy art.51. pkt.5:

"Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza."
26.06.2008 - Teoria (+), Plac (+), Miasto (-);
04.09.2008 - Plac (+), Miasto (+) :D
15.09.2008 - Prawko odebrane :D
sulas

Postprzez Rafix » wtorek 09 września 2008, 20:13

Dziękuję, dziękuję :spoko:
07.05.2008 - Teoria :) Placyk :) Miasto :(
31.05.2008 - Placyk :) Miasto :)
04.06.2008 - Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
11.06.2008 - Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
12.06.2008 - Prawo Jazdy w kieszeni :)
Rafix

Postprzez tristan » wtorek 09 września 2008, 20:26

DEXiu napisał(a):Żeby sprawdzić czy znasz ten przepis.

Tylko, że durnowatych przepisów jest całe mnóstwo, a ten trafił do pytań. Więc się zastanawiam czy tak dla jaj, czy tylko ja nie widzę dla niego sensu.

DEXiu napisał(a):Swoją drogą powinni poszerzyć zakres pytań tak aby wyczerpać większość przepisów i to pod różnymi kątami.

Oczywiście. każdy prawdziwy kierowca powinien być obryty jak norka z całego stada bezsensownych zapisów.

DEXiu napisał(a):P.S. Przypuszczam że o przepisie z drogą krętą i światłami przeciwmgłowymi sporo kierowców nie wie,

No i słusznie... Pewnie w Polsce nie ma ani jednej drogi krętej :D
tristan

Postprzez bruno666 » wtorek 09 września 2008, 20:46

Masz do kogoś pretensje? Może do świata?
Zostań ministrem infrastruktury czy jak tam się ten urząd będzie kiedyś nazywał i napiszesz nową, pozbawiona wad ustawę prawo o ruchu drogowym.
bruno666

Postprzez Pinhead » wtorek 09 września 2008, 21:57

Dlaczego uważasz ten przepis za bzdurny ?
Sporo przejeździłem w górzystych terenach Dolnego Śląska i wiem że światła przeciwmgłowe świetnie się sprawdzają na ostrych leśnych serpentynach gdzie światła mijania świecą kierunkowo na wprost a przeciwmgłowe ładnie przebijają się przez krzaki i drzewa polepszając widoczność nadjeżdzających pojazdów. Jeśli chodzi o samo oświetlenie drogi to również ułatwia to jazde nocą bo światła przeciwmgłowe świecą szeroko więc na ostrym zakręcie mamy doświetlone boki kiedy światła mijania/drogowe świecą na wprost. Co mi z tego że ładnie widze krzaki na wprost przed sobą skoro zakręt pod kątem prostym pozostaje całkowicie nieoświetlony.
Pinhead

Postprzez tristan » wtorek 09 września 2008, 22:51

Pinhead napisał(a):Dlaczego uważasz ten przepis za bzdurny ?
Sporo przejeździłem w górzystych terenach Dolnego Śląska i wiem że światła przeciwmgłowe świetnie się sprawdzają na ostrych leśnych serpentynach gdzie światła mijania świecą kierunkowo na wprost a przeciwmgłowe ładnie przebijają się przez krzaki i drzewa polepszając widoczność nadjeżdzających pojazdów.

A są tam oznaczenia dróg krętych?

======

Bruno: Nie mam pretensji, po prostu dziwi mnie nacisk na ten przepis, bo uważam go za mało sensowny. Na co deksiu twierdzi, że OK, że nacisk dla samego nacisku jest OK i powinno się naciskać również inne duperele. jak więc miałem zareagować. Co innego odpowiedź Pinheda, tutaj widać sens jakiegoś działania i teraz mnie tylko intryguje czy faktycznie te drogi są oznaczane jako kręte.
tristan

Postprzez Pinhead » wtorek 09 września 2008, 23:10

O ile pamiętam to nie choć drogi te z cała pewnością kręte były. Drogowcy stosują za to naprzemiennie co kilkaset metrów znak A-3 i A-4. Więc jeśli o to chodzi to dyskusja powinna raczej tyczyć się pracy drogowców którzy z niewiadomych powodów nie stosują znaku T-5. Sama słuszność używania świateł przeciwmgłowych na drogach krętych jest według mnie niepodważalna z praktycznego punktu widzenia.
Pinhead

Postprzez tristan » wtorek 09 września 2008, 23:20

I ja w zasadzie tej słuszności nie podważam, tak tylko rozważam czemu na ten przepis nacisk położono taki, skoro PRAKTYCZNE zastosowanie jego w Polsce jest zerowe, gdyż jak sam piszesz, tam gdzie miałby zastosowanie i tak się go zastosować nie da.
tristan

Postprzez Pinhead » wtorek 09 września 2008, 23:37

Tak samo można by spytać dlaczego na egzaminach tak mocno egzekwowane jest zatrzymanie przed strzałką skrętu warunkowego skoro przepis ten jest od zawsze martwy. Odpowiedź jest prosta, egzamin to jedno a jazda po polskich drogach to drugie :) Gdyby egzamin był faktycznie egzaminem to osoby posiadające prawo jazdy zawsze potrafiły by jeździć a OSK zamiast uczyć zdać egzamin uczyły by jeździć. Jednak jak jest to każdy chyba wie.
Pinhead

Postprzez tristan » środa 10 września 2008, 00:27

Od kiedy strzałki są martwe? Wbrew dziennikarskim bredzeniom, jest ich sporo, sam na takiej jeżdżę codziennie (fakt, że skopanej, bo postawionej zamiast kierunkowego). Więc nie mów, że liczba strzałek = liczbie dróg krętych.
tristan

Postprzez kamiles » środa 10 września 2008, 01:15

tristan napisał(a):Od kiedy strzałki są martwe? Wbrew dziennikarskim bredzeniom, jest ich sporo,

Pinheadowi chodziło raczej o to, że przepis dotyczący zatrzymania przed sygnalizatorem wyświetlającym strzałkę warunkową jest martwy, gdyż kierowcy go nie przestrzegają...
no, ale taki do końca martwy on nie jest, bo są kierowcy, którzy się do niego stosują - ja też
kamiles

Następna strona

Powrót do Luźna gadka