Jazda bez prawa jazdy odebranym za alkohol

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Jazda bez prawa jazdy odebranym za alkohol

Postprzez Telesfor » wtorek 26 sierpnia 2008, 12:06

Zatrzymano mi prawo jazdy na 6 miesięcy. Po tym okresie prawko odbieram i nie musze zdawac egzaminu. Co mi grozi jeśli będę prowadził samochód w tym czasie i zostanę zatrzymany do kontroli lub przekroczę prędkość ?
Telesfor

Postprzez BOReK » wtorek 26 sierpnia 2008, 12:14

Znaczy w okresie tych 6 miesięcy? A zobacz, co grozi za jazdę bez uprawnień - oprócz dość wysokiej grzywny jest chyba jeszcze zakaz prowadzenia pojazdów przez dłuższy czas. W twoim przypadku nie wiem, czy nie dochodzi permanentne odebranie prawka, będziesz później musiał zdawać egzamin.

Czasem się zastanawiam ilu takich mijam na drodze. :D
BOReK

Postprzez Telesfor » wtorek 26 sierpnia 2008, 14:48

Może gdzieś nie dotyczatałem, ale z tego co znalezłem to mowa jest tylko o grzywnie.
Telesfor

Postprzez BOReK » wtorek 26 sierpnia 2008, 15:04

Faktycznie w kodeksie drogowym jedyne konsekwencje są w taryfikatorze i jest to grzywna. Wobec tego szerokiej drogi, najwyżej sprawdzimy doświadczalnie co się wtedy dzieje. :]
BOReK

Re: Jazda bez prawa jazdy odebranym za alkohol

Postprzez Cycu » wtorek 26 sierpnia 2008, 15:17

Telesfor napisał(a):Zatrzymano mi prawo jazdy na 6 miesięcy. Po tym okresie prawko odbieram i nie musze zdawac egzaminu. Co mi grozi jeśli będę prowadził samochód w tym czasie i zostanę zatrzymany do kontroli lub przekroczę prędkość ?

Jeżeli będziesz prowadził pojazd w czasie obowiązywania środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów popełnisz przestępstwo z art. 244 KK
Art. 244. Kto nie stosuje się do orzeczonego przez sąd zakazu zajmowania stanowiska, wykonywania zawodu, prowadzenia działalności, prowadzenia pojazdów lub obowiązku powstrzymania się od przebywania w określonych środowiskach lub miejscach, zakazu kontaktowania się z określonymi osobami lub zakazu opuszczania określonego miejsca pobytu bez zgody sądu albo nie wykonuje zarządzenia sądu o ogłoszeniu orzeczenia w sposób w nim przewidziany,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Wówczas nie posiadasz również uprawnień i sąd zapewne też weźmie to pod uwagę. Możesz też spodziewać się przedłużenia obowiązywania zakazu.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez Telesfor » wtorek 26 sierpnia 2008, 16:31

Ups .
Czy jest może jakieś wytłumaczenie , sposób, przepis itp. co pozwoli na lzejsze potraktowanie sprawy przez Policję ? Może wiecie o czyms co mogłoby pomóc w tej sprawie.
Telesfor

Postprzez DEXiu » wtorek 26 sierpnia 2008, 18:34

Ty kpisz czy o drogę pytasz? :shock: Zabrali ci prawko za jazdę po alkoholu a ty liczysz na to, że ktoś pomoże ci jeździć i zminimalizować ewentualne ryzyko? Jak dla mnie to te 3 latka powinieneś dostać od razu - tak zapobiegawczo, za głupie pomysły.
DEXiu

Re: Jazda bez prawa jazdy odebranym za alkohol

Postprzez scorpio44 » wtorek 26 sierpnia 2008, 19:10

Telesfor napisał(a):Zatrzymano mi prawo jazdy na 6 miesięcy. Po tym okresie prawko odbieram

PARANOJA............
scorpio44

Postprzez AgnieszkaL » wtorek 26 sierpnia 2008, 22:52

BOReK napisał(a):Czasem się zastanawiam ilu takich mijam na drodze. :D

Ja też... :eek2:
AgnieszkaL

Postprzez papjerz » środa 27 sierpnia 2008, 14:51

To ja mam pomysł: załóż kominiarkę, weź dowód osobisty mamy, kieruj z fotela pasażera i zamiast pociągać z butelki zainstaluj sobie taką niewidoczną kroplówkę. Jak cię zatrzymają, to upieraj się, że ty to nie ty a kroplówka to leczniczo, bo masz za mało polonu we krwi.

Ja bym ci (to się tyczy ogólnie wszystkich, którzy piją i jadą) za jazdę po pijaku zabrał prawko dożywotnio i wydał sądowy zakaz zbliżania się do pojazdów silnikowych na odległość mniejszą niż 250 metrów. A najchętniej wsadził prewencyjnie do pierdla na jakieś 2 lata.

Cholera, liczą se te promile według jakiegoś kalendarzyka małżeńskiego, żeby tylko mieć to 0,2, a nie mają świadomości, że nawet łyk piwa może zakłócić percepcję i obniżyć koncentrację. Taki debilizm to nabyty czy wrodzony?
06. 06. 2008 r - Egzamin teoretyczny (+)
23. 06. 2008 r - Egzamin praktyczny: plac (+), miasto (-)
07. 08. 2008 r - Egzamin praktyczny #2: plac (+), miasto (+)
22. 08. 2008 r - Dokument odebrano :) :) :)
papjerz

Powrót do Luźna gadka